Vírusversek (szerk. Iványi Benjámin)

március 20, 2021

Az utóbbi egy év irodalmi termésére is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány: olvashatunk könyveket a múltban zajló hasonló eseményekről (legutóbbi ilyen olvasmányom a Hívnak a csillagok), esszéket - vagy 'karanténnaplót' - és a legfrissebb élményem, hogy a járvány inspirtálta verseskötet is elérhető már a piacon.

A Színezd Újra Instagram oldalból kinőtt egy verses kötet: Iványi Benjámin olyan műveket válogatott magyar költőinktől, amelyekben megjelenik a magány, a betegség, vagy épp konkrétan az infuenza-járvány. A verseket az Instagram-oldalon is elérthető kiszínezett, feljavított portrék egészítik ki, amelyek még közelebb hozzák az unalomig ismert magyar költőinket. Mennyire más elveszni Kosztolányi kék szemében, és mellé olvasni Egyedül c. versét, melyben a természet képei és a végtelen magány jelenik meg!

Főleg a Nyugatos költők verseit olvashatjuk, a már említett Kosztolányi Dezső mellett Tóth Árpád, Ady Endre, Babits Mihály, Dsida Jenő soraiban veszhetünk el. Egyedüli nőként Kaffka Margit szerepel - szívesen olvastam volna több női szerzőt is, az utóbbi években őket keresem minden gyűjteményes kötetben :)

Témái ellenére nem lehangoló válogatásról van szó, kimondottan humoros verset és sorokat is találhatunk benne - a kedvencem Ady Endre A korzó c. verse, vagy Arany János Elégiák részlete: 
"Oh rút
Hurut!
Az ember addig hurú't,
Míg egyszer megmurút."

A verseket nagyon jól egészitik ki a portrék - a mosolygós arcok mellett még jobban értjük a versekben megjelenő humort, vagy épp fordítva.

Érdekes válogatás ez a kötet, ami azt mutatja meg, hogy volt már arra példa, amit most élünk át. Mindig voltak járványok, óvintézkedések, és ezeket az élményeket - vagy hasonlókat átélték többek között magyar költőink is. Ez a kötet talán segít megfogalmazni saját gondolatainkat, érzéseinket és megnyugvást is adhat, hogy volt már hasonlóra példa!

5/5

Kiadó: Wesley
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 84
Ár: 3900 Ft (Webshop)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​COVID-19 betegséget okozó koronavírus megjelenése alapjaiban forgatta fel az életünket 2020 elején. A járvány terjedésének lassítására irányuló rendelkezések eredményeképp az egymásra- és magunkra utaltság egy egészen új arcával kellett megismerkednünk. Ez a verseskötet legnagyobb költőink szavaira támaszkodva szólít meg mindent, amit a 2020-21-es pandémia felerősített, előhívott, vagy magával hozott: József Attila magánya a négy fal között, Babits Mihály kórházi cellája, Kaffka Margit elcsukló imája és Tóth Árpád halk esője, Dsida Jenő elvágyódása és Kosztolányi Dezső kórházi szemléje, a maszk alá is belátó Ady Endre, a Gárdonyi Géza körül jéggé dermedő világ, és séta a temetőben, és az ég felhőtlen, és irgalomra lágyul a lélek, és fehér a pompa, az utca pedig néma. Ha szerencsésebb időkben már fakulna a vírus emléke, ezt a kötetet elővéve régi-új szavakba öntheted a megélt élményeket. Sokat forgatott és ritkábban leporolt versek segítenek szavakat találni az érzéseidhez, mellettük pedig beszélgetőpartnereid, a magyar líra halhatatlan alakjai is megelevenednek a Színezd Újrától megszokott módon, színekkel újjáélesztett portréfotókon. Lásd, amit ők láttak, hogy az emberek eltávolodnak, hogy harcterek a kórházak, hogy értékes is lehet egy elfecsérelt nap, a lázas tünetek pedig békére taníthatnak: 80-140 éve leírt gondolatok, amelyek ma különös aktualitással bírnak. „Lássuk, vajon […] véres arcú rémületek között is úr-e a szellem?”

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.