George Orwell&Fido Nesti - 1984

9 éve olvastam Orwell ikonikus művét, ami a disztópikus regények között alapműnek számít. Az 1949-ben megjelent mű, amely  az akkori diktatúrák szatírája ma is aktuális gondolatokat tartalmaz. 

A történet 1984-ben játszódik, amikor a Föld országai három szuperhatalomban tömörültek. A regény Óceániában játszódik, konkrétan Londonban. A párt felügyeli az élet minden területét, lakosait állandó félelemben tartják - árgus szemmel figyelik egymást. A hírek a szárnyaló gazdaságról, az Eurázsia és/vagy Keletázsia elleni harcokról szólnak - az óceániai lakosok ezzel szemben romos házakban élnek, az alapvető háztartási cikkek sokszor hiányoznak. 

Főszereplőnk, Winston a negyvenes éveiben jár, a párt hű alkalmazottja. A megjelent cikkek korrigálásával foglalkozik, vagyis, ami a párt eszméi szerint nem történt meg, vagy nem úgy - annak minden nyomát el kell törölni. Lehet ez egy fénykép, egy újságcikk, könyv vagy személyek. 

Winston elkezd naplót írni és egyre többet gondolkodik a párt működésén, életén, munkáján. Mindezt olyan környezetben, ahol a tévék állandóan megfigyelnek, nem tudod hol vannak rejtett mikrofonok, kémek, besúgók. Mindenki árgus szemmel figyeli a másikat - érzelem nélküli, de elképesztően tudatos életet él Winston is. 

A történetről nem is akarok többet írni, ajánlom a korábbi bejegyzésem róla, ha nem ismerős a regény cselekménye. 

A képregény a brazil illusztrátor, Fido Nesti munkája. A színvilága végtelenül egyszerű a fekete - fehér és a vörös árnyalatait használja és tökéletesen ki tudja fejezni a regény szürke és nyomasztó világát. A regény főbb eseményeit és gondolatait szerintem jól adaptálta - bár talán túl sok a leírás. A képregénypaneleket több oldallal kiegészítették, ami talán szintén lehetett volna rövidített formában adaptálni. Ez a képregény inkább szövegközpontú (ahogy talán a legtöbb regényből adaptált) - a képek viszonylag kicsik, a 3*3-as paneleket néha törik meg nagyobb rajzok, más elrendezés. 

Ugyanúgy nehéz olvasmány volt, mint a regényt, amit anno eléggé lepontoztam, mert a hátam közepére kívántam a világát. Viszont az újraolvasáskor is látom az értékét, ill. ijesztő, hogy több pontjára tudnék aktuális példát hozni. 

Ajánlom ezt a képregényt azoknak, akik szeretnél megismerni ennek a kultikus regénynek a főbb motívumaimat, de egy kicsit rövidebb formában.

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: 1984
Fordító: Szíjgyártó László
Oldalszám: 224
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg

Első alkalommal elevenedik meg képregényformában George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít… Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.