George Orwell - 1984

Orwell Állatfarmját már korábban olvastam, az egyik kedvenc könyvem is lett - az 1984-el már egy ideje szemeztem, de tartottam tőle a téma miatt.

A regény egy disztópia (negatív utópiát), a totalitárius államok (hitleri németország, az orosz kommunizmus) szatírája. Orwell Több művében is megjelenik ez a téma (Légszomj, Állatfarm, Hódolat Katalóniának), ám ezt tartják fő művének.

A főszerelő Winston Smith, Londonban él és hivatalnokként dolgozik, az úgynevezett külső párt tagja. A történet 1984 tavaszán kezdődik, amikor Óceánia (beletartozik Nagy-Britannia, Amerika, Afrika déli része, Ausztrália) háborúban áll Eurázsiával (... vagy Keletázsiával? Ez igazából mindegy is...). A Föld országai ebbe a három tömbbe tartoznak, és egyes terültekért állandó háborút vívnak.
forrás: Wikipédia
Óceániában az Angszoc nevű rendszer működik, ami az emberek teljes ellenőrzését, irányítását magába foglalja. Az otthonaikban, a munkahelyeiken a telekép nevű eszközökkel folyamatosan megfigyeli és az állandóan sugározott adások révén tájékoztatják őket a világuk eseményeiről. Persze ezek a hírek nem objektívek, csak a párt hatalmát, népszerűségét szolgálják. Az embereket állandó terrorban, félelemben tartják, igaz nincsenek törvények, amikben kimondanák, hogy mi a tilos, de a Gondolatrendőrség akárkit elkaphat, ha megsejtik, hogy rendszerellenes gondolataik támadnak. A koncepciós pereken már nem lepődhet meg senki ebben a világban...
Winston különbözik a többiektől - a munkájára révén kicsit jobban belelát a párt működésébe: a feladata a hírek "kijavítása", vagyis a jelen eseményeinek megfelelően folyton átírni az újságokat, ezzel a múltat - persze mindezt úgy, hogy a párt jó színben tűnjön fel. Winston gondolkozik, sőt naplót ír, amiben megfogalmazza a tapasztaltait és próbál rájönni, hogy mi a célja az angszocnak mindezzel. Mire jó az állandó háború, az emberek teljes manipulálása?
A szerelem is megtalálja egy időre Winstont, ami egy kis színt lop ebbe a nagyon borús, szürke, félelemmel teli világba. Ám tudja, hogy előbb vagy utóbb a párt elfogja, rájönnek a titkaira és halott lesz, "nemszemély".

Az angszoc világához a folyamatos megfigyelés mellett hozzá tartozik egy új nyelv, az újbeszél, ami csupa rövidített szót tartalmaz, amivel el akarják kerülni a kétértelműséget, és a szókincset annyira leredukálni, hogy csak a párt által kitalált szavakat tartalmazza. Ezáltal a párt eszméjét közvetítsék, végeredményben így az emberek nem tudnak "gondolatbűnt" elkövetni, mert nem lesz rá szavuk sem.

Ahogy gondoltam ez a könyv nem az én világom - nem szeretem a disztópiákat, egy könyvtől azt várom el, hogy szórakoztasson, hogy szeressek a történetben a szerepelők között 'lenni'.
A regényben megjelenő szürkeség, félelem, a minden boldogságtól, szenvedélytől megfosztott emberek miatt hamar szabadulni akartam a nyomasztó hangulattól...
Ez most nálam:
3/5

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Nineteen Eighty-Four
Oldalszám: 342
Ár: 950 Ft
Borító: 2/5

A regény a mek-ben

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.