Erin Morgenstern - Éjszaki cirkusz

Bevallom nem figyeltem fel erre a könyvre, pedig a tavalyi év kedvence volt Amerikában, a Harry Potter és a Twilight sorozat utódjának kiáltották ki. Bajosan lenne az, hiszen az írónő nem tervez belőle sorozatot. Akkor kezdtem csak érdeklődni utána miután egy nyereményjátékra jelentkeztem és ez volt az egyik esélyes könyv.
"A cirkusz váratlanul érkezik. Jövetelét nem jelzi semmi. Egyszerűen csak ott van, holott tegnap még nyoma sem volt. Ez a világ egyszerre ragyogó és sötét. Nem akarsz majd kilépni belőle.Az éjszakai cirkusz fekete-fehér sátraiban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe! A varázslat és a füst mögött azonban ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermek koruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másikon. Sokáig nem is sejtik, hogy mestereik egy olyan játszmába kényszerítették őket, aminek a végén csak egyikük maradhat életben. Ám Celia véletlenül rájön erre, s feladva a versenyt, közösen lenyűgöző varázslatba kezdenek. Erejüket onnantól fogva csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben gyanútlanul egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a meleg. Mestereik azonban megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, és közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen kiutat látnak, de ahhoz minden tehetségüket latba kell vetniük... Az Éjszakai cirkusz 2011 szeptemberében jelent meg Angliában és Amerikában, azóta számos nyelvre lefordították. Több héten át vezette a The New York Times bestseller-listáját, 2011-ben pedig jelölték a Guardian legjobb elsőkönyves díjára. A bestseller alapján 2013-ban elkészülő film forgatókönyvírója a Jane Eyre című filmben végzett munkája révén híressé vált Moira Buffini, producere pedig a Twilight-sorozat mögött álló Summit Entertainment és a Harry Potter-filmek producere, David Heyman lesz."
Szeretem a mágikus történeteket, és ez a könyv pont nekem valónak tűnt. Igaz nem álltam neki az olvasásának nagy elvárásokkal, és időm se volt sok a héten. Esténként egy-egy lopott órát szenteltem neki, lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy engem nem szippantott be annyira a világa, mint oly sok molyt. :)

A történet főszereplője Celia és Marco, akiket mentoraik már gyerekkorukban beneveznek egy párbajra. Celia apja a híres illuzionista Prospero, aki lányát már gyerekkorától kemény edzésnek, tanulásnak veti alá, a fájdalmat sem veti meg egy-egy lecke elmélyítése érdekében. Marcot mentora, Alexander egy árvaházból hozza el, és inkább a magányos elméleti oktatást alkalmazza, néhányszor tart csak neki saját maga is órát, vagy elviszi vakációra, de nem akar az apja lenni és szeretetben felnevelni. A párbajról sok konkrétumot nem árulnak el nekik, és egészen a könyv végéig homályban maradnak a részletek.

A 19. század végén játszódik a regény és nem csak a két fiatal (mágus, illuzionista) felcseperedését követhetjük nyomon, hanem több szereplő élete is összefonódik az övékével.

Forrás/ Source
Egy gazdag londoni úriember, Chandresh veti fel a baráti társaságának, hogy alapítsanak egy különleges cirkuszt. Ez lesz az Éjszakai Cirkusz, ami éjféltől nyitja meg a kapuit, és semmiképp sem mondhatjuk hagyományosnak. A cirkuszt több kisebb sátor alkotja, amik körben helyezkednek és egyfajta útvesztőt alkotnak. A fellépők sem átlagosak, van itt kígyónő, jósnő, és egyéb érdekességek. A látványvilága és a hangulata is meg van tervezve - minden fekete-fehér (ezt szimbolizálja a borító és belső kötéstábla), a jelmezek, a föld, és különleges ételeket is kaphatnak az ide látogatók. A kedvencem az a különleges óra, ami a bejárat fölött függ, és egy müncheni órásmester, Friedrich Thiessen készítette.

A cirkusz olyan népszerű lesz az évek alatt, hogy Friedrich vezetésével rajongói klubja is alakul, akik magukat rêveurnek nevezve követik a cirkuszt mindenhová. A jelképük a piros sál (ez is feltűnik a borítón, és a könyvjelző is erre utalhat :))
Maga a cirkusz lényegében Marco és Celia párbajának helyszíne, egymással vetélkedve építik a cirkusz, hoznak létre újabb látványosságokat, így fokozatosan megismerik egymást a másik munkája alapján.

Erin M. (Forrás: google)
Az elbeszélés három nézőpontú - egy-egy rövid fejezet közvetlenül az olvasóhoz szól, és a cirkusz látványosságairól ír, a másik Celia és Marco idejében (1873-től) játszódik, a harmadik szál pedig 1900-as évek Amerikájában, egy Bailey nevű fiú élményeit meséli el a cirkusszal.

A sokféle nézőpont és a rövid fejezetek miatt kicsit széttöredezett a történet. A másik negatívuma, hogy a mágia gyakorlását jobban kifejhette volna az írónő, így egy kicsit ködös volt a történetnek ez a része, és a párbaj is. Sok év telik el a regényben, Marco és Celia szerelme nem tűnik annyira erősnek - jó amikor találkoznak, akkor elég intenzív a kapcsolatuk, de nem állandó.
Ami viszont pozitívum maga a cirkusz, a látványosságai, a fellépői. A kedvenc szereplőm Pixi és Dixi volt, az ikerpár és Celia. Marco nem volt annyira szimpatikus (az Isobel szál miatt), a könyvei és a mágiája viszont tetszett. A befejezés kicsit furcsa volt, nem olyan megoldás, mint amit a szereplőknek szántam volna.

Első könyves írótól nem rossz, de ha kicsit több hangsúlyt fektet a szereplőkre vagy kisebb időt fog át, de az intenzívebben, akkor lehetett volna jobb is. Magáért a cirkuszért járna a max pont, így:
4/5

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The Night Circus
Oldalszám: 406
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 5/5


Hasznos linkek:
Az írónő honlapja
Részlet a könyvből
Éjszakai cirkusz játék
Lesz film is (?)

A magyar könyvelőzetes (jobb mint az eredeti szerintem, egy negatívuma, hogy nem az 'igazi' könyvet láthatjuk a videóban -a  keményfedeles, sötét lapszélű, piros könyvjelzős csodát :))

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.