Fábián Janka - Julie Könyvkuckója

Nyáron olvastam el A könyvárus lányt, ami könnyen behúzott a világába, szórakoztatott, bár éreztem, hogy nem a legerősebb műve a szerzőnek. Függővéggel zárult a regény, ezért nem volt kérdés, hogy szeretném folytatni Juli történetét...

A regény nagyjából ott folytatódik, ahol az előző véget ért - Ede bácsi ápolása és a könyvesbolt foglalja le a fiatal lány mindennapjait. Új szereplők is bekapcsolódnak életébe, akikben idővel barátokra lel. Ebben a regényben még nagyobb szerepet kap barátnője, Gál Ági, aki újságíró karrierjébe veti bele magát és a történet kezdetén kapásból szemtanúja lesz John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásának. 

A regényben több fontos történelmi pillanat és esemény szerepet kap: a Kennedy-gyilkosságon kívül a vietnámi háború, a Beatles megjelenése, Martin Luther King meggyilkolása sőt még utalás szintjén a prágai tavasz.

Ági és Juli életét is nagyban befolyásolja mindez: a vietnámi háborúba több ismerősük is bekapcsolódik. Katonának állnak, de Ági is karrierje kitörési lehetőségét látja ebben az eseményben. Felváltva követhetjük a két lány életének eseményeit, nagyobb időbeli ugrásokkal - így 'eljutunk' Washingtonba, Vietnámba, sőt még Budapestre is. 

Juli őrlődik az érzelmei és vágyai között, közben önmagára van utalva a könyvesbolttal kapcsolatban is. Barátai és ismerősei szerelmi élete is több konfliktust okoz neki, ill. gyötri a bizonytalanság, hogy él-e még nővére, Gitta. 

A romantikus kapcsolatok kissé kuszák voltak, ahogy mindegyik szereplő kereste a helyét, vagy épp múltbeli események miatt nem mert továbblépni. 

Juli története nem volt olyan kiszámítható, mint amit sejtettem, sok érdekes esemény történt vele ebben a könyvben is. A lezárás már nem ígér folytatást, de szerintem ez így pont jó volt.

Nagyon gyorsan haladtam ezzel a könyvvel, egyrészt szerettem volna mielőbb visszahozni a könyvtárba, másrészt sok pörgős rész - párbeszéd töltötte ki az oldalakat (meg jó vastag margó). Nem érzem olyan erősnek, mint az első részt; talán túl sok történelmi eseménybe akart belekapni az író, ezért felszínesnek érzem. 

Ahogy már az első résznél írtam, itt is azt tudom elmondani, hogy ez egy könnyed, szórakoztató történelmi regény. Aki ilyen kikapcsolódást keres, akkor annak jó választás lesz - aki szeretne valami tartalmasabb, információ dúsabb könyvet erről az időszakról, mást keressen ;)

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 400
Ár: 3999
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira. A két lány együtt éli meg a kamaszkor örömeit és bánatait, és vág neki a felnőtt létnek. Ági újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnámi háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet. A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.