Beth Kempton - Calm Christmas and a Happy New Year

december 14, 2020

Beth Kemptontól idén olvastam először, a Wabi Sabiról szóló könyve nagyon jókor talált meg. Amikor a Bookdepositoryn nézelődtem, akadt meg a szemem tavalyi könyvén - ami a karácsonyról és az újévről szól. Ez a kedvenc ünnepem, ezért nagyon kíváncsi voltam mit tud róla írni, életmód-szempontból.

A könyv három nagy fejezetből áll, amik a várakozás és felkészülés időszakáról, magáról a karácsony ünnepléséről és az ünnepek utáni napokról szólnak. Beth Kempton minderről a saját életéből vett példákon keresztül ill. a vele megosztott történetek segítségével beszél. 

A könyv több pontján megpróbálja lerombolni azokat az előítéleteket, vagy megszokásokat, amik nem visznek előre. Csak egy példát mondok: muszáj-e minden rokonnak - gyereknek ajándékot venni? Statisztikákat is hoz arra az író, mennyi haszontalan ajándék kering a világban, amik vagy nem szívből jöttek, vagy egyszerűen nem váltak be a megajándékozottnál. Hát nem sokkal jobb csak keveseket megajándékozni, de őket tényleg szívből, ismerve az ízlésüket, a vágyaikat? Nem kell elárasztani a gyerekeket sem mindenféle játékkal, néhány jól megválasztott játék, eszköz többet ér mint több műanyag vacak. 

Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy megfogalmaz 5 karácsonyi történetet: Jézus születését, Dickens Karácsonyi énekét, a Mikulás történetét a játékokkal és manókkal, az ajándékozás és a bőség történetét és a hagyományokét. Már ahogy olvastam ezeket elkezdtem felépíteni magamban, hogy nekem miről szól a karácsony. Jó volt rádöbbenni, hogy miért is az egyik kedvenc Dickens kötetem a Karácsonyi ének, de a hagyományok és az ajándékozás is fontos szerephez jut az életemben. Másoknak viszont a hit fontos: a bibliai történet, az éjféli mise és az éneklés. Megint másoknak az ajándékokkal, étellel való elhalmozás és a kialakult ünnepi szokások, hagyományok életben tartása. 

A könyv szinte minden fejezetben önreflexióra késztet, van ahol konkrét kérdéseket, listákat fogalmaz meg, hogy eszerint gondoljuk át mi a fontos nekünk ebben az ünnepben, mi szokott problémát okozni, mik a stresszforrások és arra is buzdít, hogy határozzuk meg a saját karácsonyunkat. Fogalmazzuk meg mit akarunk továbbvinni és mit nem, kinek akarunk ajándékot venni és kivel elég egy közös kávézás ebben az időszakban. 

Az ajándékvásárlás - utazás - ünnepi programok költségvetéséről is szót ejt a könyvben, ha nagyon elszálltunk ezekkel korábban, akkor érdemes feljegyezni mindent és utána szembesülni vele, hogy tényleg mire is költünk annyi pénzt. Nálam ez már néhány éve megvan, amióta a kakebo módszert használom, ahol témakörönként írom fel a napi kiadásaimat - így látom mennyi pénz megy el egy hónapban mondjuk könyvekre, vagy ruhákra.

Nemcsak a szokásokról, ajándékozásról ejt szót, hanem arról is hogyan tudunk pihenni, töltődni ebben az időszakban, a hideg téli napokon. De gondol azokra az élethelyzetekre is, amikor a karácsony nem épp örömteli - ha gyásszal, szomorúsággal, magánnyal kell megküzdenünk.

A karácsony utáni időszakra is több tippet ad: ilyenkor többen megengedhetjük magunknak a pihenést, az évösszegzést ill. a tervek felállítását. Figyelmeztet, hogy ne fogadjunk meg csak azért nagy dolgokat, mert jön a január ill. elcsúsztunk a dolgainkkal karácsony előtt. Mindenre adjunk magunknak időt, és alaposan gondoljuk át mire vágyunk, és azt hogyan tudjuk elérni. Az álomcélok megvalósítása pedig nem egy fix időtartamú feladat, hanem egy folyamat. 

Kellemes olvasmány volt ez a kis könyv, ami néhány újdonságot tartogatott nekem is - de több részletét már alkalmaztam eddig is. A célkitűzéses és naplózós gyakorlatait elő fogom venni a két ünnep között én is.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnék elkerülni a karácsonyi hajtást - stresszt, akik nem tudják hogy miért olyan hajszoltak ebben az időszakban, és akik vissza akarnak találni önmagunkhoz, a céljaikhoz, az álmaikhoz. Nem csak abban segít, hogy önmagunkkal legyünk rendben, hanem a kapcsolataink jobbá tételében is - a közös célok és értékek megfogalmazása nem csak egy párkapcsolatban, hanem barátok között is fontos. 

Beth több extra anyagot is elérhetővé tett a honlapján, de érdekes megoldásként a bibliográfia is a honlapon kapott helyet, hogy ne használjanak el annyi papírt a könyvhöz.

5/5

Kiadó: Piatkus
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 280
Borító: 5/5

Fülszöveg:

This ​is a book about Christmas. But it's also a book about belonging, connection, self-care, joy and ordinary magic. Calm Christmas and a Happy New Year offers inspiration for a new kind of holiday season – one where you radiate calm and cultivate delight. Spanning late November to early January, Calm Christmas embraces the festive build-up, the celebrations and the turn of the year in a holistic, nurturing way. Beth Kempton will whisk you away from the frenetic energy of the high street and invite you to come sit awhile by the fire, pausing to explore what a more mindful festive season could mean for you. Full of personal stories, tips and advice for slowing down, staying calm and connecting with others, it offers a welcome retreat from the pressure to create 'the perfect Christmas'. At its heart Calm Christmas is about a book about wellbeing in winter, which will encourage you to use this time of natural hibernation to germinate new dreams and nurture a beautiful life in the year ahead. Instead of entering January exhausted, further in debt, and already regretting broken resolutions, you will begin the New Year with precious memories, feeling rested, rejuvenated and inspired. This atmospheric book will lead you through the darkness of winter, back to the enchantment of an authentic and meaningful Christmas and New Year.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.