Christelle Dabos - Visszaverődések viharában

december 28, 2020

Két éve, decemberben kezdődött a rajongásom Christelle Dabos könyvsorozata iránt. A tél jegyeseit karácsonyi időszakra vittem magammal a könyvtárból, hogy aztán a folytatást megvegyem a könyvesboltban a két ünnep között és tűkön ülve várjam a 3. és 4. részt...

Magával ragadott az az egyedi világ, amit felépített, a szereplők és az izgalmas nyomozások, kapcsolatépítés, ami jellemezte az első két részt. A harmadik kezdett más irányt venni, ami nem tetszett teljes mértékben és ezt a vonalat vitte tovább a befejező, negyedik rész is. Nem éreztem komfortosan magam a történetben, a helyszíneken - Ophélie-t olyan helyekre vitte a nyomozása a családfők, Isten után, ami teljesen megváltoztatta az életét és a magáról alkotott képét.

Direkt karácsonyra időzítettem a záró kötet olvasását - egyrészt a mérete (700 oldal), másrészt a jó emlékek miatt. Egy fél órája fejeztem be a könyvet...

Értelemszerűen spoileres bejegyzés, ha még nem olvastad a 3. részt.

Már a bábeli tanonckodást is egy nagy kitérőnek éreztem Ophélie életében, de a negyedik rész túltett mindenen. 

Ophélie és Thorn is még Bábelen van, más-más személyazonosság alatt, amikor rejtélyes földcsuszamlásban kezdenek eltűnni a szilánkok darabjai. A város vezetése elkezd intézkedni, a nem tősgyökeres bábelieket elkezdik kitoloncolni. Ophélie nem akarja veszni hagyni az eddigi nyomozását és egy merész lépésre szánja magát: felajánlja magát vizsgálatokra az elhajlásgondozóban. Mivel ez a rész a közigazgatás mellett működik, így nem adhatják ki őt onnan. Furcsábbnál furcsább kísérleteket végeztetnek itt vele, aminek értelme csak később mutatkozik meg. Ophélie, mint egy rab végzi a kitekert feladatokat, míg úgy nem érzi, hogy teljesen összezavarják - lassan már azt se tudja megkülönböztetni melyik a jobb és a bal keze. Közben villanásnyi emléktöredékekben feltárul előtte Eulalie múltja...

Visszaverődések, a Másik, elferdült képességek és módosult tudatok, kényelmetlensége, bezártság és folyamatos értetlenség. Ez jellemezte a kötet jó nagy részét... Untam, dühített, hogy ennyire más irányba ment a történet, mint amibe én 'beleszeretettem' az első két részben. Persze magyarázatot kaptam arra, hogy miért szakadt szét ez a világ, hogyan működnek a szilánkok, mik a furcsa visszhangok és mi áll a családfők elrejtett múltjában, de ezt kevesebb lére eresztve szerettem volna megtudni. Túlírt ez a rész, és pont azokkal a dolgokkal nem foglalkozik, vagy csak éppen érintve, amire szerintem a legtöbbünk kíváncsi volt. 

Thorn és Ophélie kapcsolata furcsa és kiüresedett lett - fizikailag közelebb kerültek egymáshoz, de kevés a közös jelenet, ami van, az is olyan semmitmondó. Kapunk néhány villanást Victoire szemszögéből, ami érdekes volt, de ebből lehetett volna több is. 

Az epilógus rövid, ahhoz képest, hogy ez négykötetes, nagy kaland zárása. Abszolút nem vagyok elégedett azzal, hogy hova futott ki a történet. Ophélie rájött, hogy mi történt vele gyerekkorában, mitől különbözött a családjától egész életében. Az első részek naiv, félénk fiatal lányából egy érett, megtört nő lett a könyv végére, amivel nincs is bajom, de spoiler: nem érdemel boldogságot? Mi az, hogy Thorn eltűnt a túloldalon és talán meg tudja találni, ha egész életében keresgéli? spoiler vége.

Ehhh, annyira fontos volt nekem ez a sorozat, és dühös vagyok emiatt a befejezés miatt. Több helyen olvastam, hogy olyan mint ha két duológiát írt volna Dabos. Az első két rész egy klasszikus romantikus - fejlődésregény, mesei elemekkel, érdekes fantasy vonulattal. A másik két résznél meg mintha bizonyítani akart volna a szerző, hogy tud ám ő egy teljesen egyedi világot alakítani, kitalálni, de eközben elsikkadt az, ami behúzott sokakat az első résznél.

Sajnálom, ez most így hirtelen az év csalódása.

Ha lenne folytatás persze olvasnám...


Amúgy a sorozat bonyolultsága, sokszínűsége miatt felnőtt olvasóknak is ajánlom, ne ijesszen el senkit az ifjúsági besorolás - főleg az első két részt. ;)

3/5

Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: La tempête des échos
Sorozat: A tükörjáró 4.
Fordító: Molnár Zsófia
Oldalszám: 700
Ár: 3799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"A népszerű fantasyregény befejező részében Ophelie, Thorn és segítőik nem kisebb feladatot vállalnak magukra, mint hogy megvédjék világukat a végső pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis tovább folytatódik, és Bábelen kívül már Sarkot és Animát sem kíméli. Ahhoz, hogy megállítsák az eróziót, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt és jelen összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában. Bár történetünk a képzelet világában játszódik, a könyvsorozat által felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. A másság elfogadása, az egyéni felelősségvállalás és az általános nyitottság a változásra olyan szuperképességek, amelyek minden közösséget jobbá tesznek."

3 megjegyzés:

  1. Hm, örülök, hogy egyetértünk. Nekem sem tetszett ez a vonal, ahová elvitte a történetet, a vége meg!

    VálaszTörlés
  2. Nos, en Ophelienek es Thornnak egy unalmas boldogan elnek, mig meg nem haltak veget kepzeltem. Ez meg az elotte levo hagymazas lazalom egy csalodas volt. Pedig imadtam az elso ket reszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanígy érzek én is, az első két rész teljesen más világ :( Sajnálom, hogy nem azon a vonalon vitte tovább!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.