Kosztolányi Dezső - Édes Anna (újraolvasás)

Ha nincs az új Poket kiadás nem valószínű, hogy - mostanában -  újraolvastam volna Kosztolányi Dezső regényét. Annak ellenére, hogy magyar szakon szerettem vele foglalkozni, olvasni tőle, sőt az egyik kedvenc magyar írómnak tartottam - tartom. Az új kiadás viszont megfogott azzal, hogy a cenzúrázatlan* kiadást jelentették meg, illusztrációkkal. 

A regény eseményeire nagy vonalakban emlékeztem, de rengeteg apróságot az újraolvasáskor értékeltem. Elsősorban a 20. század eleji Budapestet, a polgárság hétköznapjainak leírását, a cselédtartás-rendszerét, amiről legutóbb például Szécsi Noémi társadalomtörténeti könyveiben olvastam.

Vizy Kornélné életének aktuális problémája, hogy jó cselédet találjon. Olyan lányt, aki nem lop, nem beszél vissza és nem találkozik kétes alakokkal szabadidejében. Aktuális szolgálójával, Katicával teljesen elégedetlen és amint lehet, kiteszi a szűrét. Ekkor hall a házmestertől egy igazán jó lányról, Ficsor unokahúgáról, Édes Annáról. Ficsor szerint a lány ideális munkaerő, nem kér sokat, nem felesel, a munkája az élete. Vizyné szinte szerelembe esik ezzel az ideális képpel, reménykedik - várakozik, hogy mikor szegődik hozzá. Eleinte persze teszteli, nem is hiszi el, hogy annyi csalódás után milyen szerencséje van új cselédjével. Anna ügyesen dolgozik, lelkiismeretes, nagyon csendes és illemtudó. 

Telnek a hétköznapok, Vizyék kezdik újra visszahozni polgári életük apróságait, kitakarítattják a lakást, újra előkerülnek a Tanácsköztársaság ideje alatt eldugott értéktárgyak. Anna is belszokik az új helyébe a kezdeti ellenérzései dacára. Erős jelenet Anna és Vizyné első találkozása: Vizyné képzelétében megformált tökéletes cselédlány testet ölt - Anna viszont küszködik valami furcsa idegenségérzettel, zavarja a kámfor illata, a lakás és maga az új asszony. 

Édes Anna történetében sok-sok lány és nő élettörténete elevenedik meg: vidéki, naiv lányok felkerültek Budapestre, teljesen más világba, mint amit megszoktak. Tűrniük kell olyan emberek közeledését, akinek nem mondhatnak ellen - aminek eredeménye legtöbbször teljesen életüket megváltoztatja. Anna is belekerül ebbe a csapdába, Jancsi valami méregerős gyógyszert, vagy egyenesen mérget ad neki, hogy megoldja a 'kis' problémát, amit az ő fékezhetetlen vágya okozott. 

Anna története az ember teljes kiszolgáltatottságáról szól: Vizyné nem engedi el, a férfiak kihasználják. Amikor lenne esélye megváltoztatni az életútját, attól is megfosztja asszonya. A végső tett eleinte úgy tűnik a semmiből jön, de ha figyelünk apró jeleket láthattunk erre: az első benyomása a lakásról, Jancsi játszadozása az érzéseivel, a házassági ajánlat lemondása. Műelemzések szerint a felettes énje szerint ő az ideális cseléd; ám az ösztön-énje megelégeli a kizsákmányolást és igazi 'börtönőrét', Vizynét döfi szíven - Vizy már csak rosszkor volt, rossz helyen. A történetben egy szereplő van, aki az emberséget képviseli, az öreg Moviszter doktor, akit legtöbbször elhallgatattnak vagy nem figyelnek rá. 

"Az emberiség holt fogalom. És figyelje meg, tanácsnok úr, hogy minden szélhámos az emberiséget szereti. Aki önző, aki a testvérének se ad egy falat kenyeret, aki alattomos, annak az emberiség az ideálja. Embereket akasztanak és gyilkolnak, de szeretik az emberiséget. Bepiszkolják családi szentélyeiket, kirúgják feleségeiket, nem törődnek apjukkal, anyjukkal, gyermekeikkel, de szeretik az emberiséget. Nincs is ennél kényelmesebb valami. Végre semmire se kötelez. Soha senki se jön elém, aki úgy mutatkozik be, hogy én az emberiség vagyok. Az emberiség nem kér enni, ruhát se kér, hanem tisztes távolban marad, a háttérben, dicsfénnyel fennkölt homlokán. Csak Péter és Pál van. Emberek vannak. Nincs emberiség."
A regény egy-egy mondata kijelentése, ma is hátborzongatóan pontos. A nagy kijelentések, a haza és a család szeretet mögött olyan álszent emberek vannak, akik egyáltalán nem úgy élnek, ahogy azt állítják.

* "a szerző életműsorozatában megjelent kritikai szöveget közli, javítva a közel száz év során rárakódott szövegromlást és helyreállítva a politikai cenzúra törléseit." "Mivel a regény elején Kun Bélát szerepelteti a szerző, a regény 1945 és 1963 között nem jelenhetett meg, mikor azonban elkezdték újra kiadni, a műből kihúzták a bevonuló Horthy-hadseregről szóló fennkölt mondatokat. („Csöndes, megindító viszontlátás volt. A bujdosók, mint annyiszor a magyar történelemben, hazaérkeztek.”)." - wiki

5/5

Kiadó: Poket
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 298
Ár: 1500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Édes Anna a becsületes, tiszta, dolgos lány Vizy Kornél miniszteri tanácsos házához kerül, s kezdetét veszi kálváriája. Kosztolányi Dezső utolsó és egyben egyik legismertebb regénye, a tökéletes cselédlány története, aki brutális kegyetlenséggel megöli gazdáit. A POKET-ként megjelenő irodalmi rekonstrukció az első olyan Édes Anna kiadás, amely a szerző életműsorozatában megjelent kritikai szöveget közli, javítva a közel száz év során rárakódott szövegromlást és helyreállítva a politikai cenzúra törléseit."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.