Top5 őszi olvasmányom 2020

december 04, 2020

Ősszel is rengeteg jó könyvet olvastam el, az alábbiak emelkedtek ki a 'tömegből', említhetnék persze még több könyvet, mint például a Duna kicseit, vagy Frankl Az élet értelméről c. kis könyvét vagy a Mindörökké Jóbarátok albumot, de ismét próbáltam a kevésbé reklámozott (?) könyveket összeszedni.

"Beth személyes élményeken, kutatásokon, érdekes cikkeken keresztül járja körbe, hogy hogyan hatja át a wabi sabi a japánok életét, és ami számunkra a legfontosabb: tippeket, gyakorlati feladatokat is megfogalmaz amik segítenek belopni a saját életünkbe is. Több módszer, jelenség már ismerős lehet, ha olvastatok már a stresszmentes életről, a kapcsolatok jobb ápolásáról vagy a munkához való viszonyról. Ami nagyon tetszett a könyvben, hogy több oldalról körbejárta a témát - nem adott meg egy konkrét választ, hanem az olvasóra bízza hogy mit visz magával. Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet és a polcomon tudhatom - többször elő fogom venni, mert inspiráló és hasznos tanácsokat ad. Érdemes lassan olvasni, megélni a kiadás szépségét, a benne rejlő gondolatokat! Ez a kis könyv maga egy esztétikai élmény, pedig nincs túldíszítve, nincsenek benne fotók - a wabi sabi élményt adja át. Japán rajongóinak is jó olvasmány/ajándék, egyrészt ad egy átfogó képet, másrészt sok hivatkozást tartalmaz - a mélyebb kutakodáshoz is jó forrás. "

"Nagyon érdekes volt ez a bepillantás, akinek sztereotip képek élnek a fejében a meleg férfiakról, ez a kötet szépen lebontja ezeket. Nem mindegyikük nőies, affektáló - nincs stigma a homlokukon, hogy ők MÁSok. Ugyanúgy szeretnek, csalódnak, keresik a boldogságukat. Ami miatt nagyon megfogott ez a kötet, hogy olyan szépséggel, szeretettel és humorral mesél a szereplőiről, a sorsokról. A bimbózó kapcsolatokról, a romantikáról, az új helyzetekről, reményekről és korlátokról. Akit pedig személyesen is érint ez a téma, talán erőt is ad, hogy éljen és szeressen őszintén. Jó volt olvasni ezt a kötet, a novellák szép egyszerűsége és a történetek, kapcsolatok bemutatása miatt is. Szeretettel, őszinteséggel és humorral mesél szereplőiről, sorsokról. Szeretnék még Nádasdy novellákat olvasni!"

"A regényben láthatjuk, hogy milyen lehet másodiknak lenni - megfelelni elvárásoknak, amik nem is róla szólnak, hanem a szerepének. A kommunikáció hiánya, a belső félelmek sok problémát okoznak az a kapcsolatokban, nem igazán tudjuk a regény közepén, hogy merre tart az egész. Baljós, feszült hangulat járja át a regény jó részét, már az első oldalakból érezzük, hogy a narrátor kerülgeti az igazi témát. Elidőzik a monte-carlói időszaknál, bár magáról nagyon keveset mesél. Már szinte a regény elején érezzük, hogy valami szörnyű titkok lappang a de Winter család életében - eközben vonz bennünket a gyönyörű helyszín, a birtok és a csodaszép ház. A könyv végére a feszültség több részletben oldódik fel - fény derül a titkokra, elbeszélőnk rádöbben feltételezései helytelen voltára és többszörös megoldást kapunk. Lassú hangvételű, fokozatosan építkező regény A Manderley-ház asszonya, ami meglepő fordulatokkal szolgál. Nagyon élveztem ahogy aprólékosan mutatja be a világát, nő a feszültség és egészen gótikus hangulatba csap át. Krimi, fejlődésregény, romantikus történet (?), thriller - mindez a 20. századi vidéki Angliájában. Nagyon - nagyon tetszett! Határozottan újraolvasós!"

"Az előző részek politikai játszmái és háborús helyzetei után visszatért - végre - a cselekmény a korábban megszokott kalandozós történetvezetéshez. Bár a háború végig jelen van, szereplőink útja során több borzasztó hatásáról olvashatunk. Ez a kötet többek szerint egy töltelék, amiben igazából nem történik semmi eget rengető, de nekem most jól esett 'megpihennem'. Ettől függetlenül felbukkant két érdekes szereplő, az egyiküknek teljesen megkérdőjeleződik a korábbi jellemábrázolása és céljai; a másikon keresztül pedig még többet megtudhatunk erről a világról, lényeiről és szörnyeiről. Geraltnak is változtatnia kell a berögzött gondolkodásmódján - miszerint majd Ő Egyedül Elintéz Mindent. Csapata többször is szemére veti, hogy gondolja át a helyzetet, hagyja hogy segítsenek neki. A humort a már említett Milva szolgáltatta, és a sokszínű csapat - megjelentek törpök, ill. a már említett érdekes karakterek. Nekem nagyon tetszett ez a rész, ami lehet hogy a nagy cselekmény szempontjából nem lendített sokat a történeten, de közelített hozzá, elmagyarázott dolgokat és előrevetítette a későbbi eseményeket."

"A regényben nem csupán a whitechapeli gyilkosságokat próbálják kideríteni, hanem azt a titkos társaságot is igyekeznek megismerni, aminek a tagja volt többek közt Mary apja, Mr. Jekyll. Az eseményeket megszakítja néhány kommentár, különféle nőktől - a történet előrehaladásával jövünk csak rá, hogy kik ők és ez egy érdekes keretet ad a könyvnek, és többször szolgál humorral a hátborzongató események között. A szereplők elkülönülnek egymástól, karakteresek, szépen felépült mindegyikük története. Theodora Goss remek módon gyúrta egybe a klasszikus viktoriánus regények főbb szereplőit, jellemzőit, és egy erős nőket felvonultató krimit gyúrt belőlük. Élvezetes, humoros és kalandos a történet, az újabb szereplők megjelenése és összecsiszolódása. Nagyon tetszett az alapötlet, ahogy a 'szörny' létet mutatta be, hangot adva az elnyomott vagy meg se jelenő karaktereknek."

2 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy már mondtam, de úúúúgy örülök, hogy tetszett a Manderley <3 szívcsücsök könyv.
    Az alkimista lánya az eléggé ott van a kíváncsi vagyok rá listámon, na meg Sapkowski sorozata is elkezdett érdekelni. Szerinted nekem tetszene?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideje volt, hogy elolvassam :D
      Szerintem neked is bejönne a Vaják, főleg hogy olyan fantasy csemegéket is olvastál már mint a Bűvös hajó, vagy a Dűne - nekem még mindkettő terv :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.