J. K. Rowling - Az ​Ickabog

Amikor megjelent a neten Rowling meséje, beleolvasgattam, de annyira nem érdekelt, hogy végigolvassam ilyen formában. Arra számítottam, hogy egy rövid történet, ezért meglepődtem amikor először kézbe vettem a magyar kiadást, és nem a képek - nagy betűk miatt 300 oldal. Az Animus Kiadó rajzpályázatot is szervezett, így magyar gyerekek* illusztrációi egészíti ki a történetet.

Az előszóból is kiderül, hogy Rowling az Ickabog történetét először a gyerekeinek mesélte, emlékszem korábbi interjúkra is, amikor említette (gondolom erre a mesére utalt, amit kiadásra szánhatott). Idén tavasszal a covid-járvány miatt porolta le és tette közzé. 

A történet egy képzeletbeli birodalomban, Dúskáldiában** játszódik, ahol Félhetetlen Frédi az uralkodó. A királyságban mindenki jól él, csodálatos ételeket, borokat készítenek a különböző városokban. De messze északon, a lápvidéken a szájhagyomány szerint él egy szörny, az Ickabog, ami birkákat lop el és embereket öl. Frédihez a kérelmek napján egy lápföldi juhász látogat el, aki szerint megölte a kutyáját a szörny. Frédi felkerekedik, hogy dicső hősként - az Ickabog gyilkosaként térhessen majd haza. 

Swindler és Lebrencs, a király két kéretlen tanácsadója nem nézi jó szemmel, hogy ki kell mozdulniuk a kényelmes palotából egy mendemonda miatt. Ám később nagyon meghatározó szerepük lesz az ügyben és Dúskáldia lakóinak sorsában.

A királyi udvarban él két barát - Gréta és Berci, akik korán elveszítik szüleiket, közvetve és közvetlenül a király ill. Swindler miatt. Barátságuk meggyengül, de fontos szerephez jutnak mindketten a mese későbbi szakaszában.

Több évet ölel fel ez a könyv, ami tele van titkokkal, ármánykodással, hatalmi játszmákkal, ami miatt nagyobb gyerekeknek - felső tagozatosoknak ajánlanám elsősorban, de komplexitása miatt a felnőtteknek is jó választás. A történet megmutatja, hogy milyen hamar válhatnak a hazugságok az életet megnyomorító teherré, az álhírek - a tények csűrése-csavarása milyen könnyen lehet egyfajta igazság.

Az ismeretlentől való félelem története az Ickabog meséje, amiben a népmesei fordulatok váltakoznak tragikus eseményekkel. Sok haláleset történik a könyvben, Swindler és csatlósai számára az emberélet nem érték, ezt többször is bebizonyítják. Komor mese, de sajnos nagyon mai értelmezése is lehet.

A végén a megoldás talán túl hamar jön el - főként, hogy az eleje meg lassan indul be. Még olvastam volna a szörnyről, a gyerekekről, de úgy csuktam be, hogy awwww ez volt a tökéletes választás az idei év utolsó olvasmányának.

4/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Ickabog

Fordító: ** Tóth Tamás Boldizsár ismét szuper beszélő neveket alkotott.
Oldalszám: 304
Ár: 4790 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Akkora, ​mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog… Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna. A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá."

*Mondjuk azt furcsállottam, hogy Sándorfalváról milyen sok rajz szerepel - más településekről nem is nagyon küldtek?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.