Stephen Fry - Héroszok

december 19, 2020

Stephen Fry ókori mitológiával foglalkozó könyvsorozata már három részesre nőtt - a Héroszok a 2. kötet, októberben jelent meg külföldön a Trójával foglakozó folytatás. 
Az elsőt (Mítosz) tavasszal olvastam és az évszak egyik legjobb olvasmánya volt: Fry humorosan, mai stílusban meséli újra a klasszikus görög mitológia történeteit. A Héroszokban olyan halandó-félisteni hősök életét ismerhetjük meg, mint például Héraklész (Herkules), Perszeusz, Iaszon, Orpheusz vagy a kevésbé ismert Bellerophón, vagy Atalanté.

Ahogy a Mítoszban is, Fry több forrásból dolgozva gyúrja össze a hősök történetét, aktualizált párbeszédekkel, humorral és rengeteg kitekintéssel, lábjegyzettel kiegészítve. Nagyon tetszett, hogy mennyi információt zsúfolt egy-egy történetbe, de mindezt humoros és könnyed formában. 

A könyv egy kerettörténettel indul, Héra álmával, aki megjósolja, hogy megtámadják az olümposzi isteneket a gigászok és egy halandó hős fogja megmenti őket. Ha hozzám hasonlóan a Walt Disney meséken nőttetek fel, akkor tudhatjátok, hogy Herkules - Héraklész lesz ez a halandó hős. Fry az ő története előtt dédapja, Perszeusz sorsát is elmeséli, akinek hasonlóan izgalmas életet szántak az istenek - többek között ő ölte meg Medúszát. 

Héraklész az egyik legnagyobb görög hős, akinek sorsával részletesen megismerkedhetünk - hányattatott gyerekkor, tragédiák és emberfeletti próbák jellemezték az életét. A mesével ellentétben amúgy Pegazus (Pégaszosz) nem az ő segítője volt, hanem Bellerophóné.

A híresebb hősök mellett olvashatunk kevésbé ismert alakokról is, mint például a fent említett Bellerophón, aki egy korinthoszi herceg volt. Még kamaszként megszelídítette Pégaszoszt, akinek segítségével több hőstettet hajtott végre. Vagy ott van Atalanté, akiről nem olvastam korábban - az egyetlen női hérosz, aki bekerült ebbe a válogatásba - nagy vadász, akit egy medve mentett meg csecsemőkorában. 

Több történet hasonló fordulatokkal dolgozik: a gyerek megtudja, hogy egyik szülője lehet, hogy egy isten volt - útra kel és különféle próbákat áll ki. Sajnos sokszor a sorsuk nem végződik boldogan, de kétségkívül beírták magukat a történelembe. 

A görög mitológia megkerülhetetlen kulturális örökségünk, ami nem csak azért fontos és érdekes, mert rengeteg feldolgozása* készült, hanem az emberi lélek működéséről is sokat elárul. 

"Vagyis a görög istenek olyan emberi ösztönöket, mozgatóerőket testesítenek meg, amelyek napjainkban is rejtélyesnek számítanak. Hívhatjuk ezeket az isteneket akár ösztönöknek vagy komplexusoknak is."

* Harry Potter első részében kapásból szerepel egy háromfejű kutya, akit zenével lehet megszelídíteni - az eredeti görög történetben Kerberoszt az alvilág őrét Orpheusz bűvöli el, de Héraklész is találkozik vele 'munkái' során.

Ismét nagyon élveztem, hogy elmerülhetek a görög mitológiában, jókat mosolyogtam a könyv több pontján Fry humorán. A kiadás ismét csodaszép lett és több festményt - illusztrációt is kapunk a történetek mellé. Az utószóból megismerhetjük a könyv létrejöttének kiváltó eseményét (a Mítosz történetének színpadra állítása), ill. Fry ad egy kis összefoglalót is a mítoszok jelentőségéről, értelmezési módjairól. A kötetet egy részletes függelék zárja a felbukkanó szereplők rövid leírásával. A térképeknek külön örültem - jó volt azon is követni a történetek fonalát. 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik érdeklődnek a mítoszok, a görög ókor történetei iránt és egy könnyed formában elmesélt verzióra is nyitottak.

Nagyon várom a Tróját! :))

5/5

Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Heroes
Fordító: Kisantal Tamás
Oldalszám: 480
Ár: 5990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Vannak hősök – és vannak a görög héroszok
Stephen Fry a görög mitológia kezdeteit elbeszélő Mítosz című könyve után a Héroszok történeteivel folytatja a mesélést. Az isteni származású hősök csodálatos kalandjai és halhatatlan hőstettei Fry könnyed, egyúttal lebilincselő stílusában hol humoros gellert kapnak, hol romantikusan szomorúak. Mindent megtudunk, amit tudnunk kell a héroszokról: mi volt Héraklész tizenkét munkája, miért változtat kővé Medusza pillantása, és hogyan fejtette meg Oidipusz a szfinx rejtélyét. Hogyan szerezte meg meg Jaszón és az Argó legénysége az aranygyapjút. Hogyan győzött le Atalanté minden férfit futóversenyben, és hogyan járt túl mégis az eszén egy fiú pár aranyalmával. Izgalmas csaták, félelmetes labirintusok és vérfagyasztó szörnyek várnak ránk. Megfejthetetlennek tűnő kérdésekre kereshetjük a választ ezekben az örökké aktuális legendákban, egyúttal megtudhatjuk, mire képes az ember."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.