Zalka Csenge Virág - Széltestvér ​és Napkelte

Zalka Csenge Virágtól idén ősszel olvastam először, A kalóz királylány c. válogatást. Már azzal meggyőzött, hogy érdemes nekem is olvasnom tőle, mert olyan színes és értékes történeteket válogatott össze, amit szívesen továbbmesélnék valamikor én is - jelenleg pedig elvarázsoltak, megnyugtattak. 

Az újabb kötetében a világ minden tájáról hozott mesét, többek között olyan népektől is, akikről még nem hallottam korábban. A könyv fókusza a családok sokféleségének bemutatása - több száz évek létező meséken keresztül. Az aktuális magyar politikai helyzet mellett különösen szívbemarkoló ez a gyűjtemény... 

Olyan nem mindennapi történeteket kerültek ebben a csodaszép kötetbe (Bertóthy Ágnes illusztrálta), melyekben az érték a szeretet, a bátorság és a segítségnyújtás. Inkább ezeket kellene gyakorolni, nem kiüresedett keresztény szólamokat hangoztatni...

Különösen tetszett, hogy a 'klasszikus' gonosz mostoha története helyett többször szerepel a jó mostoha, különféle nevelőcsaládok - örökbefogadás. A közös pont az egymás iránti szeretet, ami néhol egyből megvan, néhol munka eredménye. 

"A család attól válik igazi családdá, hogy hagynak időt egymásnak kötődni, ismerkedni és megnyílni."

A kulturális sokszínűség miatt is érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert sokféle népcsoportot megismerhetünk belőle, hogy milyen hagyományaik vannak, melyek a segítő állataik, stb.

Nagyon tetszett, hogy minden mese után szerepel egy "Kulisszák mögött" rész, melyben néhány mondatban olvashatunk az aktuális mese történetéről, eredetéről ill. arról hogy Csenge milyen forrásból dolgozott.

Fontos és értékes kötet, olvassátok - terjesszétek! 

A kötet megvásárlásával a Világszép Alapítványt támogathatjuk, akik a gyermekotthonban élő gyerekekkel foglalkoznak, többek között önkéntes mesemondóik ebből a kötetből is mesélnek nekik.

5/5

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 160
Ár: 3999 Ft - Most akciós a kiadónál (ha 4 könyvet veszünk, 40%-al olcsóbb mindegyik ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége. Elmondhatatlanul gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók ebben a könyvben. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük és megteremtsük. Hiszen mi a mesemondás? A kötetben olvasható egyik történet végén ez is kiderül: „megpróbálni annyit összerakni a valóságból, amennyit csak lehet, abból a kevéske ismeretből, ami a rendelkezésünkre áll.”dr. Gyurkó Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.