Theodora Goss - Az ​alkimista lányának különleges esete

Pont erre a regényre volt szükségem most: izgalmas, szerethető, hangulatos sorozat!

Theodora Goss könyvére már nagyon kíváncsi voltam: a tavaszi-nyári megjelenések között figyeltem fel rá, de többek között ez is átcsúszott szeptemberre. Nem is baj, mert a hangulata tökéletesen passzol a borzongató őszi estékhez. ;) A regény a 19. század végén játszódik, a viktoriánus kori Londonban.

Miss Mary Jekyllel egy szomorú eseményen ismerkedünk meg először: édesanyja hosszú betegeskedés után elhunyt és a temetésével indul a történet. Mary ezzel teljesen magára maradt, édesapja már gyerekkorában meghalt. Ahogy egyre idősebb lett úgy kellett átvállalni a ház vezetését, édesanyja betegeskedése miatt. Talán emiatt is egy nagyon határozott és gyakorlatias nővé vált.
Hamar kiderül, hogy nem tudja megtartani a Jekyll-ház színvonalát, amiből amúgy is fokozatosan visszavett a költségek csökkentése miatt. A temetés után útjára bocsátja a szobalányt, az inast, a szakácsot, egyedül a házvezetőnő, Mrs. Poole marad vele, aki már évek óta otthonának tekinti a Jekyll-házat.

Mary anyja hagyatékát átvéve figyel fel egy különös utalásra, ami minden hónapban egy bizonyos Hyde nevére érkezett, az egyik bukott nőket segítő intézménybe... Mary utána akar járni, hogy kinek az ellátását fizette évekig titokban az anyja és miért? Na meg minden penny jól jön, amit erről a titkos számláról le tud menteni, ameddig kitalálja hogy mégis miből fog megélni Mrs. Poole-al.

Innen veszi kezdetét az az izgalmas nyomozássorozat, amiben Mary mellett Sherlock Holmes és Mr. Watson is belebonyolódik, ill. egyre több különleges szereplő kapcsolódik be a történetbe...

Forrás

A Jekyll és Hyde név nem véletlen - a regényben olyan viktoriánus kori irodalmi szereplők bukkannak fel, akiknek a történeteit évtizedek óta borzongva olvashattuk. Persze Theodora Goss nem változtatás nélkül rántja elő a klasszikus 'szörnyeket', hanem remek háttértörténetet ad nekik. Egész kis udvartartás gyűlik Mary köré és a közös cél érdekében nagyon hatékonyan derítik ki a titkokat...

A regényben nem csupán a whitechapeli gyilkosságokat próbálják kideríteni, hanem azt a titkos társaságot is igyekeznek megismerni, aminek a tagja volt többek közt Mary apja, Mr. Jekyll. 

Az eseményeket megszakítja néhány kommentár, különféle nőktől - a történet előrehaladásával jövünk csak rá, hogy kik ők és ez egy érdekes keretet ad a könyvnek, és többször szolgál humorral a hátborzongató események között. 

A szereplők elkülönülnek egymástól, karakteresek, szépen felépült mindegyikük története. Theodora Goss remek módon gyúrta egybe a klasszikus viktoriánus regények főbb szereplőit, jellemzőit, és egy erős nőket felvonultató krimit gyúrt belőlük. Élvezetes, humoros és kalandos a történet, az újabb szereplők megjelenése és összecsiszolódása. Nagyon tetszett az alapötlet, ahogy a 'szörny' létet mutatta be, hangot adva az elnyomott vagy meg se jelenő karaktereknek.

Imádtam ezt a könyvet úgy ahogy volt - a különleges szereplőivel, a viktoriánus rémregények bevonásával, az új nézőpontok megszólaltatásával. Ide nekem a folytatást!! Angolul tavaly megjelent már a 2. és 3. rész - remélem a kiadó el tudja majd hozni ezeket is nekünk! 

Érdekesség az íróról: Theodora Goss magyar származású, gyerekkorában költöztek el az országból, de regényeiben - írásaiban többször is felbukkannak magyar vonatkozások. Ennek a sorozatnak a 2. része (European ​Travel for the Monstrous Gentlewoman) például Budapesten játszódik! :)

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Strange Case of the Alchemist's Daughter
Fordító: Szente Mihály
Sorozat: Athéné klub 1.
Oldalszám: 504
Ár: 3690 Ft (Vedd meg akciósan a kiadótól!)
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

"Miután ​nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek. A magyar születésű, de Amerikában felnőtt Theodora Goss trilógiájának első része letehetetlenül izgalmas, ám nemcsak kalandokban, de emlékezetes szereplőkben, humorban és egyéb rabul ejtő elemekben is gazdag történet, mely 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat, és jelölték a Nebula- és World Fantasy-díjakra is."

5 megjegyzés:

  1. De jó, nagyon kedvet kaptam! :) Nem tudtam azt se, hogy sorozat. Remélem én is, hogy hozzák, már csak a budapesti helyszín miatt is!

    VálaszTörlés
  2. Én is pályázom erre a könyvre, de én majd e-ben szeretném megvenni, amire még egy kicsit várni kell. A bejegyzésed pedig most még jobban meghozta hozzá a kedvem, örülök, hogy neked ennyire tetszett - ahhh, már alig várom, hogy nekem is meglegyen. :D

    VálaszTörlés
  3. Biztató, hoggy ennyire tetszett neked.:) Előbb-utóbb beszerzem, eddig csak egy novellát olvastam Gosstól, ami egy ötös skálán gyenge négyes volt, örülök, hogy a regénye jobban sikerült/sikerülhetett.

    VálaszTörlés
  4. Na remélem Nektek is tetszeni fog, amikor eljutott hozzátok! :)) Nekem most nagyon jókor jött és jól esett. A novelláit el szeretném olvasni, az ekulturás recenzióban láttam, hogy a két Gabos gyűjteményben szerepel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyik novellára emlékszem (a memóriám a hibás, nem az író, hogy a másik nem jut eszembe), az olyan kellemeske volt. Nem világmegváltó, de van potenciál a stílusában.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.