Carlos Ruiz Zafón - Éjféli ​palota

Zafón az egyik kedvenc íróm, ezért nem is volt kérdés, hogy már a megjelenésekor elolvassam ezt a könyvét. A Köd hercege tavasszal nagyon tetszett, az Éjféli palota a Köd trilógiája c. ifjúsági sorozat második része. A két könyv között konkrét kapcsolat nincs, a helyszín és az idővonal is más, de hangulatában és témáiban hasonlóak. 

Borzongató és hatásos felütéssel kezdődik ez a regény: 1916 májusában egy angol férfi halálos veszélyből ment meg egy ikerpárt, nyomukban egy démoni férfi jár, aki felesküdött megölésükre...

1932 májusában, Kalkuttában hét fiatal az utolsó közös estéjét tölti együtt. A St. Patrick's árvaház szabályzatának értelmében búcsút kell venniük egymástól és a saját lábukra kell állniuk. A fiatalok magukat az Eljövendők Társaságának nevezik, felesküdtek egymás megsegítésére és rendszerint egy elhagyatott palotában gyűlnek össze. A regény az utolsó és legnagyobb közös kalandjuk története.

A csapat egyik tagja Ben, a titkos körülmények között megmentett ikerpár egyik tagja, aki még nem tudja milyen veszély fenyegeti az életét. Aryami Bosé, az ikrek nagyanyja viszont az árvaházba látogat, hogy figyelmeztesse az igazgatót - ne feledje, hogy 16 évvel ezelőtt milyen körülmények között és miért bízta rá a fiút. 

A társaság hamar új taggal bővül és elkezdenek nyomozni az után a különös férfi után, aki az ikreket üldözte, felderítik a múlt titkait és megdöbbentő dolgokra bukkannak. Mi köze lehet egy leégett börtönnek, egy vasútállomásnak és egy szellemvonatnak a testvérekhez? Mi a démoni férfi célja - mit vétettek ellene? 

Érezhető - és Zafón az előszó szerint sem titkolja -, hogy korai regényei nem érik el azt a szintet, mint A szél árnyéka sorozat, de már felbukkannak benne azok a témák, amik a későbbi regényeiben. A nyomasztó múlt, mint egy démon keríti hatalmába a szereplőket életét; a tragikus halálesetek; titkok és megdöbbenések; na és az eldugott házak és helyek. Ebben a regényben a kedvenc helyszínem volt az egyik szereplő elhagyatott háza - varázslatos volt.

Ez a kötet most kevésbé tetszett, mint A köd hercege - talán a helyszín miatt (Kalkutta, India) vagy a szereplők nem nyertek meg maguknak, magamhoz képest lassan jutottam az amúgy rövid kötet végére (nagy betűs - ne tévesszen meg az oldalszám ;)). Persze izgalmas volt, főleg a misztikus szálak - a szellemvonat, a démoni férfi trükkjei, és tetszett hogy mennyire önzetlenül fogott össze ez a néhány árva gyerek, hogy segítsenek egymásnak.

Minden hiányosságától függetlenül nagyon várom a harmadik részt (Szeptemberi fények), az is kötelező beszerzés lesz és kíváncsi vagyok hogyan fognak összekapcsolódni a kötetek - a múltbeli terhek, a lélek ára - már érezhető közös pont.

Zafón rajongóinak kötelező - ill. ajánlom önmagában is, ha egy misztikus - ifjúsági regényt szeretnétek indiai környezetben!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: El Palacio de la Medianoche
Fordító: Báder Petra
Oldalszám: 340
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Kalkutta, ​1932 májusának utolsó napjai: minden idők legforróbb hónapjának végén hó hullik a paloták városára. A sűrűn zúduló hópelyhek takarója alá kerülő Bengáli-öböl partján azonban ezt megelőzően egy tüzes, szikrákat hányó, lángoló, elszabadult vonat – ablakaiban sikoltozó gyerekekkel – vágtat át az éjszakai utcákon, egyenesen a St. Patrick’s árvaházat célozva, hogy a tizenhatodik születésnapjukat ünneplő, az életbe kilépni készülő titkos testvériség, az Eljövendők Társaságának tagjait elpusztítsa. A mozdonyt egy tűzdémon irányítja, aki gonoszságával a rettenet magvait ülteti el a városlakók szívében. Ám az árvákat, Bent, Sheere-t, Isobelt, Szirádzsot és a többieket kemény fából faragták, a jövőjük érdekében nyomozni kezdenek titokzatos múltjuk iránt, hogy szembeszállhassanak a lelkükre pályázó sötét árnyékkal. Az Éjféli palota a világhírű, idén fiatalon elhunyt spanyol szerző, Carlos Ruiz Zafón Köd trilógiájá-nak második, önállóan olvasható, tartalmilag az elsőtől független kötete, mely azonban a vele asszociatív kapcsolatban álló A Köd Hercege című első regényhez hasonlóan nem nélkülözi a misztikus legendákkal övezett rejtélyes kalandokat. Amelyek aztán továbböröklődhetnek a holt lelkek titkos suttogása írta láthatatlan oldalakból álló könyvekben.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.