Neil Gaiman - Coraline

Az októberi újraolvasásom egy rövid, de tökéletes halloweeni történet volt. A Coraline-t először filmként láttam, utána olvastam el a könyvet is - sőt ez volt az első Gaiman könyvem 2009-ben! Akkor még jobban elvarázsolt a film, most érdekes volt újraolvasni a könyvet, mert a cselekményre már csak vázlatosan emlékeztem. 

Idei tavaszi szerzeményem amúgy az Agave új kiadása, amiben helyet kapott NG előszava, ebben elmeséli a könyv keletkezését (szeretem ezeket a háttérinfókat), és Dave McKean illusztráció borzongatják az olvasót a cselekmény mellett.

Coraline - akinek neve az író elütéséből keletkezett - szüleivel egy régi, zegzugos házba költözik és a nyári szünet napjai lassan telnek. A kislány megismerkedik a ház többi lakójával: a kiöregedett színésznőkkel, a bogaras emeleti vénemberrel, és felfedezőutakra indul a ház körül és a házban. 

A lakásban talál egy ajtót, ami mögött egy téglafal van, és elkezdi foglalkoztatni, hogy mégis hová vezet. Amikor egy nap egyedül marad, kinyitja az ajtót és átlép egy másik világba, ami majdnem ugyanúgy néz ki mint az övé: ott is van anyukája, apukája, és a szomszédok de minden valahogy izgalmasabb. Ennek ellenére már hamar megérzi, hogy hiába olyan kalandos, furcsa itt minden, lappang valami gyanús az egész mögött. 

Másik anyukája a legfinomabbakat főzi neki, a legérdekesebb játékokkal pakolta tele a szobáját, ám Coraline visszatér saját otthonába. Igen ám, de most meg a szülei tűntek el! A tettes bizonyára a másik anya, aki annyira nem akarja elengedni, hogy visszakényszeríti magához.

Coraline bátran helytállt a helyzetben, előrelátóan indul szülei megmentésére. A másik világ egyre jobban ledobja az álcáját és tényleg elég ijesztő világot mutat be. 

"Coraline sóhajtott. – Te tényleg nem érted, ugye? Én nem akarom, amit akarok. Senki se akarja. Igazából nem. Mi lenne abban a jó, ha csak úgy megkapnék mindent, amit akarok? Nem jelentene semmit. Mit érne akkor?"

Ijesztő (ifjúsági?) meseregény, ami simán elmegy felnőtt olvasmánynak is. Coraline története a bátorságról, a kitartásról, a 'nehezebb útról' szól. Arról, hogy egy élet nem lehet állandóan tele kalandokkal, izgalmakkal, hanem a mindennapokban is helyt kell állni és meg kell látni abban is a szépséget. Coraline a mese végére megérti ezt. Szerintem szuper választás, ha fontos értékekről szóló, de izgalmas, cseppnyi horrorral átitatott könyvet kerestek! 

Újranéztem a könyv olvasása után a filmet is, itt még jobban elvarázsolják a másik oldalon Coraline-t. A könyvben ehhez képest szerintem előbb rájön, hogy mi folyik körülötte.

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Coraline
Fordító: Pék Zoltán
Oldalszám: 128
Ár: 2480 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Coraline családjának új lakásában huszonegy ablak és tizennégy ajtó van. Tizenhárom ajtó nyílik és csukódik. A tizennegyedik zárva van, mögötte csak egy téglafal, amíg egy nap Coraline ki nem nyitja, és egy átjárót nem talál egy másik házba, amely a sajátjuk mása. Csak mégis más…Eleinte a másik lakásban minden csodás. Jobb a kaja. A játékdobozban felhúzható angyal van, amely körbe-körbe repül a szobában, a könyvek képei mozognak, a dinoszaurusz-koponya csattogtatja a fogát. És van itt Coraline-nak másik anyja és másik apja is, akik azt akarják, hogy velük maradjon. Legyen az ő kislányuk. Meg akarják változtatni, és többé el nem engedni. Ebben a lakásban a tükör mögött még más gyerekek is csapdába estek. Coraline az egyetlen reményük. Be kell vetnie minden ravaszságát, hogy megmentse az elveszett gyerekeket, a szüleit és saját, normális életét.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.