Friss könyvek - November

október 25, 2020


Esi Edugyan - Washington ​Black
Megjelenik: 2020. november 2., 21. Század Kiadó, 4490 Ft

Nemzetközi ​bestseller
Giller-díj, 2018 Man Booker-díj, 2018 (jelölés) Roger's Writers Trust díj, 2018 (jelölés)  New York Times – az év tíz legjobb könyve, 2018 Washington Post- az év legjobb könyvei, 2018 Time – az év legjobb könyvei, 2018 Financial Times – az év legjobb könyvei, 2018
Az angol Wilde-testvérpár rabszolgái gazdáik borzalmas önkényuralmától szenvednek a barbadosi cukornádültetvényen. Washington Black tizenegy éves kisfiú, rabszolgaként dolgozik a földeken. Páni félelemmel tölti el, hogy az egyik fivér őt választotta inasának. Pedig Washingtonnak nem kellene rettegnie. Christopher Wilde excentrikus figura: természetbúvár, felfedező, feltaláló, és elszántan küzd a rabszolgaság eltörléséért. Megszállottan dolgozik egy repülő masina megépítésén.
Washington a gazdája révén belép a csodák birodalmába, ahol az éjszakai óceán fényekben gyúl ki a medúzáktól, ahol egy egyszerű vászonernyő segítségével bárki átszelheti az eget, ahol még egy rabláncon született kisfiú is megtalálhatja az élet értelmét és az emberi méltóságot.
Egy végzetes éjszaka megölnek valakit, a gazdái könyörületességétől függ Washington további sorsa. Christopher Wilde-nak választania kell a rokonai becsülete és Washington élete között. A fiúnak muszáj menekülnie, vérdíjat tűznek ki a fejére. Egyedül kell megválaszolnia a kérdést: ki ő valójában – egy olyan világban, amely a puszta létezését is tagadja. Esi Edugyan a British Columbia tartománybeli Victoriában él férjével és két gyerekével. Ez az első magyarul megjelent regénye, amelyet tizennégy nyelvre fordítottak le.

Karen Swan - Karácsonyi ​parti
Megjelenik: 2020. november 2., 21. Század Kiadó, 3990 Ft


Parti ​egy elegáns vidéki kastélyban, ahol a visszafogott felszín alatt burjánzanak a titkok és a románcok…Declan Lorne, az utolsó ír lovag váratlanul jobblétre szenderül. Az ősi cím vele együtt száll a sírba, birtokán pedig, amely az ország vad, délnyugati partvidékén található, három lánya osztozik. Az idősebb lányok, Ottie és Pip várakozásaiknak megfelelően kapják meg örökségüket, azonban mindenki meglepetésére – és csalódására – a legkisebb lány, a család fekete báránya, Willow örökli magát a kastélyt. Miért Willow kapta a kastélyt? A három lánytestvér annak idején közel állt egymáshoz, de most elkeseredett küzdelem kezdődik. Három évvel korábban, nem tudni, miért, Willow hátat fordított a szülői háznak, Dublinba szökött, és megfogadta, hogy soha nem tér vissza. Így aztán, amikor ripsz-ropsz bejelenti, hogy eladja a kastélyt, Pip és Ottie bosszút fogad: Pip egy lapra tesz fel mindent, hogy biztosítsa a jövőjét, Ottie pedig olyan döntést hoz, amely mindhármuk vesztét jelenti.
A fényűző karácsonyi partit Connor Shaye, leendő tulajdonos rendezi: neki házavató, a három testvérnek búcsúbuli. A titkaikra azonban sorra fény derül: Ottie, Willow és Pip számára egyetlen kérdés marad – képesek lesznek arra, hogy a jövőjüket egyengessék? Ehhez ugyanis egyszer s mindenkorra el kell engedniük a múltat. „Igazi ínyencség… Merüljetek bele!” – Veronica Henry, az Álmaink otthona című bestseller szerzője Olvasói vélemények: „Tökéletes téli olvasmány, amibe nem lehet nem belefeledkezni…” „Csupa intrika és titok, csupa összetört szív, csupa szerelem…” „Ha rejtélyekkel és drámai fordulatokkal teli könyvet akarsz, akkor a Karácsonyi parti az ideális könyv számodra.” „A Karácsonyi parti erőteljes, kihagyhatatlan sztori.” „Ez a tökéletes olvasmány… kezdődhetnek az ünnepek!”

Grecsó Krisztián - Belefér ​egy pici szívbe
Megjelenik: 2020. november 2., Magvető, 3499 Ft

"Aki megnő, az mindig nagy, Vagy egy kicsit kicsi marad."

Grecsó Krisztián rendhagyó könyvében gyerekversek olvashatók. A szerző kislánya, Hanna ihlette ezeket a szövegeket, de minden kisgyerek és szülő örömét lelheti bennük. Hétköznapok és ünnepnapok, az élet csecsemő-szemmagaságból: Grecsó Krisztián gyerekverseit a világra való rácsodálkozás, a dolgok megnevezése fölötti öröm mozgatja. A könyvet Baranyai (b) András nagyszerű rajzai teszik még elevenebbé.


Trine Hahnemann - Skandináv ​karácsony
Megjelenik: 2020. november 2., Corvina, 5990 Ft
Skandináviában ​a karácsony egész időszaka advent első vasárnapjától szilveszterig az ünnepek jegyében telik, amelyben a hagyományok tisztelete és a korszerű stílus egyformán jelen van. Az otthonosság érzését, a már nálunk is ismert dán szóval, a „hyggét” a gyertyafény, a melegség, a sütemények és édességek sokasága teremti meg. A december első hetében sütött nyalánkságoknak ki kell tartaniuk az ünnepek végéig, az üvegek megtelnek szegfűszeges, fahéjas kekszekkel, színes süteményekkel, a dobozok apró ajándékokkal, az asztalokra kikerülnek az egyszerű, örökzöld koszorúk, a fehér gyertyák, a mézeskalácsházikók. A villásreggelik, uzsonnák, ebédek és vacsorák a sokszor újszerű módon elkészített hagyományos ételeket és italokat kínálják: sokféle halat, húsokat, főként kacsát és sertéshúst, az évszaknak megfelelő zöldségköreteket. És mindezt a forralt borok, a karácsonyi glögg, a gyümölcsös koktélok kíséretében.
Ebben a pompás fotókkal illusztrált könyvben a dán szerző több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi receptet oszt meg az olvasókkal, és közben megismertet az ünnepi szokásokkal is.
 
André Aciman - Harvard ​tér
Megjelenik: 2020. november 9.,
Athenaeum, 3999 Ft 
A ​Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól – és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét.
1977 ősze van. Az USA-beli Cambridge hangulatos, zöldellő utcáin egy fiatal egyiptomi zsidó egyetemista az irodalom professzoraként képzeli el az életét, de mindennél jobban szeretne asszimilált amerikaivá válni. Napjait tizenhetedik századi olvasmányokkal bíbelődve tölti, ám amikor egy pimasz, karizmatikus arab taxisofőrrel hozza össze a sors, minden megváltozik. A pattogó beszéde és fullánkos megjegyzései miatt Kalasnyikovnak (röviden Kalasnak) becézett taxisofőr mélységesen elítéli az amerikaiak megszállottságát a kommersz dolgok – a hatalmas tévékészülékek, az egyet-fizet-mindent-ehet büfék – iránt, miközben botrányos kijelentéseket tesz a szerelemről és a csábítás művészetéről. A diák nem tud ellenállni újdonsült barátja delejes vonzerejének, és hanyagolni kezdi a tanulmányait. Két élete van: egy a Harvard elvont világában, egy száműzetésben Kalassal Cambridge utcáin. Bárokat és a kávézókat látogatnak sorra a Harvard téren, szerelmi kapcsolataik intim pillanatairól számolnak be egymásnak, vitatkoznak az amerikai álomról, és meztelenül fürdenek a Walden-tóban. De közelednek a vizsgák, Kalast pedig kiutasítás fenyegeti. A diáknak meg kell hoznia élete legfontosabb döntését: ragaszkodik az álmához, és asszimilálódik az Újvilágba, vagy mindent kockára tesz, hogy megvédje barátját az Óvilágtól. A Harvard tér szenvedélyes erotikával fűszerezett, igazi amerikai regény az identitásról és az ezt romboló törekvésekről, vágyakról. Napjaink egyik legkifinomultabb stílusú írója felejthetetlen, megható portrét fest egy mindenekfölötti barátságról.
  
Agnes Ravatn - Madarak ​ítélőszéke
Megjelenik: 2020. november 12., Tericum, 3570 Ft
Két számkivetett ember a norvég fjordok partján. Két titok. Amint feszül a múlt szorítása, már lehetetlen a menekülés, és a vezeklés sem segít …
Allis, a televíziós műsorvezető egy botrányt követően otthagyja a munkáját és a vőlegényét, és önkéntes száműzetésbe vonul egy Isten háta mögötti fjord partján. Házvezetőnői munkát vállal Sigurd Baggénál, a jóképű, férfias, de mogorva és rejtélyes férfinál. Miközben a férfi feleségének visszajövetelére várnak, furcsa kapcsolat alakul ki közöttük, amely a kezdeti rideg alá- és fölérendeltségből vonzódássá, majd beteges ragaszkodássá alakul.
Milyen titkokat rejteget a zárkózott férfi? Le lehet-e zárni a múltat, és újrakezdeni egy új életet?
A pszichológiai mélységeket feltáró skandináv regény, élet és halál, bűn és a bűnhődés kérdéseit feszegeti, és amíg el nem éri a drámaian sokkoló véget, az első perctől az utolsóig fogva tartja az olvasót.
Az öt irodalmi díjat is elnyert regényt már 13 nyelvre fordították le.


Silvia Moreno-Garcia - Jádeisten, ​árnyisten
Megjelenik: 2020. november 13., Főnix Könyvműhely, 3680 Ft
Egy eldugott kis mexikói településen, egy gazdag ember házában az alvilág urának csontjai rejtőznek. Az istenség egykor árulás áldozata lett, lefejezték, maradványait pedig egy ládába zárták, hogy ott raboskodjon az idők végezetéig. Ám a ládák sorsa, hogy előbb-utóbb kinyitják őket.
Mexikó az 1920-as évek végén: a világba betör a modernitás. Új divatok kapnak lábra, lendületes zene szól, az utcákon automobilok dübörögnek, a szesztilalom hatására virágzanak a határ menti városok kocsmái és szerencsebarlangjai. Ez a pezsgő élet azonban csupán vágyálom a fiatal, félvér lány, Casiopea számára, aki megtűrt rokonként tengődik zsarnoki nagyapja házában, Uukumilban, ahol mintha megállt volna az idő. Amikor aztán egy nap kíváncsiságtól hajtva belekukkant az öreg féltve őrzött ládájába, sorsa megmásíthatatlan fordulatot vesz.
Casiopea előtt testet ölt Hun-Kamé, Xibalba trónfosztott ura. Az istenséget egyetlen cél hajtja: vissza akarja szerezni a birodalmát, hogy bosszút álljon áruló öccsén. Ehhez szüksége van a lány közreműködésére, mivel a feltámadásakor elszakíthatatlan kötelék jött létre kettejük között. Így hát Casiopea elindul Hun-Kaméval élete első, hatalmas kalandjára, amelynek során szembe kell néznie a maja mítoszok csaknem elfeledett, de nagyon is valóságos szörnyetegeivel – és lehet, hogy az út a halálba vezet…

J. K. Rowling - Az ​Ickabog
Megjelenik: 2020. november 16., Animus, 4790 Ft
Akkora, ​mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog… Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna. A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá.

Katherine Arden - A ​boszorkány éjszakája
Megjelenik: 2020. november 16., Alexandra, 3999 Ft
Az Északi erdő legendája-trilógia lélegzetelállító végső felvonásában Vászja és Morozko halálos ellenségekkel küzd a látható és a láthatatlan Oroszország megmentéséért.
A katasztrófa sújtotta Moszkva lakói válaszokat és felelőst keresnek. Vászja magára marad, minden oldalról ellenségek veszik körül. A tomboló nagyherceg szövetségesei háborúba és pusztulásba vezetik az országot, miközben egy gonosz démon káoszt és halált hint szerteszét. Vászja az események sűrűjében találja magát, és rá kell döbbennie, hogy mindkét világ sorsa az ő kezében van. A fiatal boszorkány kétségbeesetten próbálja megmenteni Oroszországot, Morozkót és a mágikus világot, de könnyen lehet, hogy választania kell.

Anne Hart - Hercule ​Poirot titkos magánélete

Megjelenik: 2020. november 16., Lettero, 3890 Ft
„Ilyen lenne, ha élőben találkoznál vele.” – The Independent. A szerző Poirot-hoz méltó precizitással tanulmányozta AGATHA CHRISTIE 33 regényét és 56 novelláját, amelyben a legendás nyomozó színre lép. Ínyenc ízlés? Szemérmes privát kapcsolatok? Rejtélyes, különc viselkedés? Ki volt valójában Hercule Poirot? „Olyan ember portréja, aki annyira izgalmas, mint az általa megoldott, agyafúrt gyilkosságok.” DAILY MAIL

Ken Liu - Az ​istenekkel nem lehet végezni
Megjelenik: 2020. november 17., Agave, 3980 Ft

A ​papírsereglet és más történetek című, több irodalmi díjjal kitüntetett gyűjtemény szerzőjének új novelláskötete.Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről. Liu rendre elmélkedik a haza és otthon, a család és szeretet fogalmain, írásainak általános célja, hogy tőlünk távolinak, idegennek tűnő közegbe helyezzen nagyon is létező, jól ismert dilemmákat, kérdéseket. A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az üzenetük állandó érvényű. Ritkán lehet részünk ennél különlegesebb olvasmányélményben.

M. C. Beaton - Egy ​holttest és más semmi?

Megjelenik: 2020. november 17., Lettero, 3490 Ft
Fellworth Dolphin udvarias, szorgalmas fiatalember, aki még mindig az anyjával él együtt. Szerény körülmények, örök takarékoskodás, szoros póráz – ahogy azt Fellworth kiskorától megszokta. Amikor a (nem igazán) kedves mama elhalálozik, Fellworth, ne szépítsük, megkönnyebbül. De az igazi meglepetés csak ezután következik: kiderül, hogy Fellworth hatalmas vagyont örökölt az anyjától.Vajon honnan a temérdek pénz? Tényleg részt vett Fellworth apja egy hajdani, híres vonatrablásban? És ki a titokzatos hölgy azon a festményen, amelyet anyja a gardróbszekrényben rejtegetett?Nincs más hátra, ki kell deríteni az igazságot! Fellworth összeszövetkezik Maggie-vel, egy helyes, talpraesett lánnyal, hogy kinyomozzák a rejtélyes vagyon eredetét.

Agatha Christie - Adventi ​krimik
Megjelenik: 2020. november 19., Helikon, 3999 Ft
Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Fábián Janka - Julie ​Könyvkuckója (A könyvárus lány 2.)
Megjelenik: 2020. november 20., Libri, 3999 Ft

A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira.
A két lány együtt éli meg a kamaszkor örömeit és bánatait, és vág neki a felnőtt létnek. Ági újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnámi háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet.
A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot?
 
Andrzej Sapkowski - The ​Witcher – A vaják
Megjelenik: 2020. november 20., GABO, 4990 Ft
Ez az album a bevezető novellát jeleníti meg A vaják-sorozat első kötetéből, Az utolsó kívánságból.
Amikor Ríviai Geralt átlépi Vizima városának kapuját, ezt azért teszi, hogy jelentkezzen a felhívásra: busás jutalom jár annak, aki Foltest király lányát feloldja a gonosz varázslat alól. Mert a hercegnő ugyan születése pillanatában meghalt, de immár tíz éve minden éjszaka strigaként jön elő sírboltjából, és felfalja a szerencsétlen halandókat. Geralt előtt számos tudós, zarándok, pásztor és lovag kísérelte meg teljesíteni a kihívást, de mind belebukott. E mellett az igen kényes feladat mellett Ríviai Geraltnak meg kell birkóznia a vizimai hatalmasok ármánykodásaival is. A Vaják világában az emberek aljassága és becsvágya nem ismer határt.

Stephen Fry - Héroszok
Megjelenik: 2020. november 20., Kossuth, 5990 Ft
Vannak hősök – és vannak a görög héroszok 
Stephen Fry a görög mitológia kezdeteit elbeszélő Mítosz című könyve után a Héroszok történeteivel folytatja a mesélést. Az isteni származású hősök csodálatos kalandjai és halhatatlan hőstettei Fry könnyed, egyúttal lebilincselő stílusában hol humoros gellert kapnak, hol romantikusan szomorúak. 
Mindent megtudunk, amit tudnunk kell a héroszokról: mi volt Héraklész tizenkét munkája, miért változtat kővé Medusza pillantása, és hogyan fejtette meg Oidipusz a szfinx rejtélyét. Hogyan szerezte meg meg Jaszón és az Argó legénysége az aranygyapjút. Hogyan győzött le Atalanté minden férfit futóversenyben, és hogyan járt túl mégis az eszén egy fiú pár aranyalmával. 
Izgalmas csaták, félelmetes labirintusok és vérfagyasztó szörnyek várnak ránk. Megfejthetetlennek tűnő kérdésekre kereshetjük a választ ezekben az örökké aktuális legendákban, egyúttal megtudhatjuk, mire képes az ember.

Teresa Finney - Receptek
Megjelenik: 2020. november 21., Unio Mystica, 5990 Ft
"Te is Jóbarátok rajongó vagy. Láttad az összes epizódot (többször is). Ismered az összes belsős viccet, ami elhangzik a sorozatban. Még azt is tudod, hogyan készült AZ A BIZONYOS hálaadási desszert. Nos, ezzel a jópofa szakácskönyvvel még egy lépéssel
közelebb kerülhetsz a kedvenceidhez: elkészítheted azokat a mennyei ételeket, amelyeket az 1990-es évek-beli sorozatnak a szereplői a különböző epizódok folyamán fogyasztottak. Ismerünk valakit, aki „senkinek nem ad a kajájából”, de te nyugodtan osztozkodhatsz, és meghívhatod a barátaidat ezekre a finom falatokra! Ez a szakácskönyv sok-sok olyan étel receptjét kínálja, amit biztosan nagyon fogtok élvezni a baráti összejöveteleken. Mindegy, hogy egy búcsúpartiról van szó a Jemenbe költözésed alkalmából, egy hálaadásnapi vacsoráról egy megfizethetetlen New York-i apartmanban vagy csak egy közös falatozásról, ez a szakácskönyv remek recepteket kínál minden alkalomra."

J.D. Barker - Szíve ​helyén sötétség
Megjelenik: 2020. november 24., Agave, 5480 Ft
Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.
Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.
Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.
A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.
A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.

Soo Kim - Élj ​úgy, mint egy koreai
Megjelenik: 2020. november 26., Scolar, 5995 Ft
Az Oscar-díjas Élősködők, a K-pop, a street food, a kiváló minőségű kozmetikai termékek és a csúcstechnológia – Dél-Korea világszerte egyre népszerűbb. De vajon mennyire ismered az igazi Koreát és az ott élőket? Ez a nagyszerű útikalauz bevezet az ország különleges történelmébe, bemutatja földrajzi adottságait és a helyi szokásokat; közelebbről is megismertet Korea lüktető kulturális életével: a rendkívül sikeres filmiparral, az egyedülálló rajongói kultúrával, a divattal. Ha kíváncsi vagy, hogyan kell úgy randizni, ahogy a koreaiak, ha érdekelnek a helyi látványosságok, a koreai gasztronómia vagy a harmóniára törekvés, azaz a „nunchi” művészete, akkor megtaláltad a könyvet, amit kerestél.
Az Élj úgy, mint egy koreai hiteles és nem utolsósorban szórakoztató bevezetés a koreai kultúrába, gondolkodásmódba és életstílusba.

Durian Sukegawa - Édes ​palacsinta
Megjelenik: 2020. november 30., Művelt Nép, 3780 Ft
Sentaro élete kudarc minden téren: priusza van, sokat iszik és puszta emlék, hogy valaha író akart lenni. Az idő múlását már csak a cseresznyefa virágzás jelzi. Egy kis cukrászdában dolgozik, ahol dorajakit árul, egy édes vörösbab krémmel töltött palacsintát.
De aztán minden megváltozik. Megjelenik az életében Tokue, egy idős asszony, akinek az ízületi gyulladástól eltorzultak az ujjai, és akinek zavaros a múltja. Tokue csinálja a legjobb édes vörösbab krémet, amit Sentaro életében kóstolt, és az asszony kezdi megtanítani a mesterségére, ám miközben elmélyül a barátságuk, elkerülhetetlenül nehezedik rájuk a társadalmi elvárások nyomása, és Tokue sötét titka is napvilágra kerül. Az Édes palacsinta megindító regény a múlt terhéről és a barátság feloldozó erejéről. Durian Sukegawa gyönyörű regénye világszerte rabul ejti az olvasók szívét. „Egyszerűen finom” Gurdian "Mese mennyország"Cecilia Ahern, a P.S.I love you szerzője

Edith Eva Eger - Az ​ajándék
Megjelenik: 2020. november 30., Libri, 3499 Ft
A ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet. 
Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet. 
Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket. 
A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel. 
Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.
 
Emma Donoghue - Hívnak ​a csillagok
Megjelenik: 2020. november 30., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
 
1918, ​Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják. A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség, és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney. 
A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben. Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni nyomban klasszikussá vált új regényével Emma Donoghue.„És még ezek után mondja valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát.” (New York Times) „Donoghue legjobb regénye A szoba óta.” (Kirkus)Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír. A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték. Korábbi regénye a 21. Század Kiadónál: A rokon (2020). „Éppen idejében érkezett ez a ragyogó, letehetetlen emlékeztető arról, hogy még a legkisebb szobában is van hely a szeretetnek és az együttérzésnek… nők, akik szülnek, más nők, akik haldokolnak, és az egészet mégis áthatja a szeretet – bonyolult és örömteli módon.” – Rachel Joyce „Zsigeri, felzaklató, reveláció erejű látomás életről, halálról és szeretetről a pandémia idején. Lélegzetelállító regény.” – Emily St John Mandel „A járvány frontvonalában micsoda felfokozott érzelmi állapot kíséri az életet és a borzadályt – ez a rohanó tempójú regény briliáns módon ragadja meg e szélsőséges hangulatot. Ettől a prózától dübörög az olvasó szíve, és feláll a karján a szőr.” – Oprah Magazine „Kísértetiesen emlékeztet a jelenlegi globális krízisre. A Hívnak a csillagok intim közelségből mutatja be a világot, ahol az egészségügyi dolgozók mindent kockára tesznek, hogy a páciensek életben maradjanak.” – Time„Szívbe markoló portré a nők életéről… Donoghue ebből a nehéz anyagból formált heroikus történetet, amely izgalmasabb, mint egy thriller. Az akciójelenetek a székhez szögeznek, a cselekmény folyamatosan halálos fenyegetés árnyékában zajlik, és a diadalok annál felvillanyozóbbak, mert ritkák, és keservesen meg kell küzdeni értük. …Donoghue könyve hisz az emberben, a szeretetben, az együttérzésben – nem vakon, de ragályosan.” – Washington Post

3 megjegyzés:

  1. Ezek közül a Washingot Black érdekel nagyon :) Egyszerre tűnik kemény témának és kalandosnak a fülszöveg alapján. A steampunkos beütés is tetszetős :)

    VálaszTörlés
  2. A Washington Black, Rose Tremain és Ken Liu könyve érdekel ezek közül a legjobban.:) Nemrég vettem meg a Mítoszt, ha tetszeni fog, jöhetnek a Héroszok is.

    VálaszTörlés
  3. A Washington Black engem is vonz, majd utánaolvasok még :)
    Rose Tremain is jöhet, na meg a Héroszok - nekem nagyon tetszett a Mítosz is, remélem neked is bejön majd ;)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.