Josie Silver - Lydia Bird két élete

Josie Silver angol írónő első regényét (Egy decemberi nap) már a megjelenésekor nézegettem, de viszonylag ritkán olvasok kimondottan romantikus regényeket, ezért eddig halogattam (de az idei adventi időszakra beterveztem). Ősszel a várható megjelenések között akadt meg a szemem ezen a regényén, ami izgalmas koncepcióval játszik: főszereplőnk, Lydia egy tragikus esemény után időről-időre betekintést nyerhet abba az életébe, ahol nem kellett megküzdenie szerelme elveszítésével. 

Lydia 28. születésnapjának ünneplésére készül, vőlegényét várja haza, de Freddienek még fel kell vennie jóbarátjukat, Jonah-t. Lydia felhúzza magát, aggódik, hogy elkésnek az étteremből. Aztán jön a kegyetlen hír: autóbaleset történt és Freddie nem élte túl...

Szívfacsaró a regény alaphelyzete, sokkoló, fájdalmas - nem szoktam könyveken sírni, de ezen többször is elpityeredtem. A csavar azonban a történetben, hogy amikor a lány nagy nehezen, altató segítségével elalszik, akkor egy olyan párhuzamos univerzumba kerül, ahol nem történt meg a baleset és Freddie él. Lydia természetesen a gyógyszer segítségével egyre többször visszatér ebbe a világba. Követi másik élete eseményeit, ahol javában az esküvőjükre készül, romantikus estéket tartanak, a nászútjukat tervezik. A visszatérés elképesztően fájdalmas és senkinek sem árulja el mi történik vele. Fokozatosan elkezdni összeszedni magát - belátja, hogy nem élhet altatón, meg kell tudnia élni Freddie nélkül. 

Nem csak a gyásszal kell megküzdenie, hanem vissza kell térnie dolgozni is. Telnek a hétköznapok, nővére és anyukája segítségét is egyre kevésbé veszi igénybe. Nagyon tetszett az ő kis hármasuk, a Bird-lányok hétköznapjai. Sokat jelent Lydiának, hogy a közelében él a két legfontosabb ember.
Rendeznie kell régi barátjukkal, Jonah-val is kapcsolatát: bűntudat, harag, hiány amivel mindkét szereplőnek meg kell küzdenie. A fiú egy karcolással megúszta a balesetet, Lydia joggal érezhet haragot iránta, főleg hogy miatta kellett kitérőt tennie szerelmének. 

Ahogy megismertem Freddiet bevallom kevésbé lett szimpatikus, a baleset körülményei is kérdésesek - ettől függetlenül sajnáltam ezt a párost. 

A helyszín amúgy egy angol kisváros: Lydia a városházán dolgozik rendezvényszervezőként - ez a szál nagyon tetszett benne. A munkahelyét úgy képzeltem el, mint - a szintén gyászt feldolgozó - After Life sorozatban.

A könyv két évet ölel fel (2018-2020 :)): nem csak Lydiát ismerjük meg, hanem a kapcsolatát Freddievel, a családjával és Jonahval. A regényben voltak olyan pillanatok, amikor nem igazán értettem a szereplők reakcióit, vagy épp idegesített Lydia (vagy Freddie) - nem tökéletesek, mondjuk így életszerű a történet. 

Szerintem ez a regény szépen végigvezeti az olvasót a gyász feldolgozásán. Attól függetlenül is, hogy van benne egy mágikus realista csavar, amire nem kapunk magyarázatot, de ez is jól beleillik a történetbe. Lydia a könyv végére rengeteget változik, erősödik és újraértékeli saját magát és kapcsolatait. Kipróbál új dolgokat, élethelyzeteket, és felépíti saját magát.

"Ő értette, milyen az a mindent elárasztó hiányérzet, amikor többé már nincs jelen az életedben, akit szerettél, meg azt is, hogyan érezheti magát valaki, akiből túl sokat vitt magával egy másik ember ahhoz, hogy működni tudjon. Úgy semmiképp, ahogy korábban. Meg kellett vizsgálnom azokat a részeket, amelyek megmaradtak belőlem, és építenem kell egy új verziót, egy Lydia 2.0-t, új alkatrészekkel egészítve ki a régieket."

Sokáig gondolkoztam, hogy 4 vagy 5 csillagot adjak neki, mert a témát újszerűen, érzékletesen dolgozta fel, nagyon tetszett a helyszín, a hétköznapi események, a regény negyedétől nagyon behúzott a történet. De bevallom, nekem többször ellenszenves volt Freddie és néha Lydia is. Némely részt kicsit túlírtnak éreztem, de ettől függetlenül tetszett ez a regény és mindenképp sorra kerítem a szerző másik regényét!

Ha szeretnétek egy nem hétköznapi regényt olvasni szerelemről, gyászról és az újrakezdésről, akkor ajánlom nektek! 

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Two Lives of Lydia Bird
Fordító: Lévai Márta
Oldalszám: 444
Ár: 3990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„A ​szeretteink – és azok, akiket elveszítünk – megváltoztatnak bennünket. Soha nem azok vagyunk a történet elején, mint akik a végén leszünk.” – Jodi Picoult Két élet. Két szerelem. Egy lehetetlen választás. Az Egy decemberi nap című #1 New York Times bestseller és Reese Witherspoon könyvklubba választott regény szerzőjétől… Lydia újra és újra belép saját múltja kapuján, és azt teszi, ami lehetetlennek hangzik: egyszerre két életet él. De érzelmileg igénybe vevő visszatérnie oda, ahol Freddie még él, ahol Freddie-é Lydia szíve. Mert az új életben felbukkan valaki, aki azt szeretné, hogy Lydia maradjon vele. Mi lett volna, ha? – sokszor tesszük fel magunknak a kérdést életünk fordulópontjaihoz érve. Ennek ered nyomába Josie Silver új, lehengerlő szerelmi története, amelyből sugárzik a tőle megszokott emberszeretet és lelemény. Mi történik, ha egy fiatal nő csodás módon betekintést nyer abba, milyen lesz az élete, ha minden másként alakul? Lydia és Freddie immár több mint tíz éve elválaszthatatlanok – Lydia úgy érzi, kettejük szerelme elpusztíthatatlan, de téved. Lydia huszonnyolcadik születésnapján Freddie autóbalesetben meghal, de aztán történik valami megmagyarázhatatlan, Lydia és Freddie közös élete új esélyt kap.

5 megjegyzés:

  1. Mikor láttam, hogy olvasod molyon, nem nagyon érdekelt, de mondom elolvasom a bejegyzésedet róla és nahát! Tényleg nagyon érdekes az alapkoncepció, az Awake című 2013-as sorozatra emlékeztet, ahol a férfi szintén egy balesetben elvesztette a fiát - azonban amikor elalszik és felébred, abban az életben a feleségét vesztette el. Persze az krimi, de nagyon izgalmasnak találom az ilyen történeteket, amik valójában a gyászról szólnak. Fel is veszem ezt a könyvet a listámra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Ezt a sorozatot én is megnézem magamnak, eddig még nem találkoztam vele.

      Törlés
    2. Érdemes :) 13 rész csak azt hiszem. Draco apukája van benne :D

      Törlés
    3. Megláttam a poszterét - első reakcióm: hé Lúciusz :D

      Törlés
  2. Az írónő mindkét könyve tervben van nálam, de most először az Egy decemberi nap :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.