Néhány könyvről röviden | 2020 november

Agatha Christie: Örök ​éj
Halloween alkalmából kezdtem bele ebbe a regénybe, mert a cím és a fülszöveg valami misztikus borzongást kínált. A könyv közepéig kb ki is tartott ez az érzés, utána viszont gyanús lett a sok rokon, a vagyon és különféle machinációk. Gyanakodtam az egyik szereplőre, de a megoldás meglepett!
4/5

Wirth Imre: Lementem ​egy üveg borért Hajnóczynak
Jobban tetszett, mint az előző verseskötete, amit szintén idén olvastam. (Gyerekkori) emlékek elevenednek meg a versekben. Különösen tetszettek a hétköznapi pillanatok, természeti képek – elcsípett jelenetek.
4/5

Poós Zoltán: A ​felhő, amelyről nem tudott az ég
Az első olvasmányom a szerzőtől, de jól választottam, mert ez a kötet merítés az elmúlt közel 10-18* év munkáiból. Több vers megjelent már korábban más kötetben, de több új is található benne. A kötetet a battonyai olajfúrásnál 1961-ben történt gázkitörés fotói tagolják link, amik egyrészt Poós Zoltán helyi kötődését mutatják, másrészt a hirtelen tragédiákat és az abból való felépülést érzékeltetik. Sok személyes téma megjelenik a versekben, nagyon hangsúlyos az apa elvesztése, a gyász – számomra ez volt a legjelentősebb része a kötetnek. De olvashatunk történelmi eseményekről – személyekről gondolatokat, bizonytalanságról – kellemetlen hangulatokról, gyerekkori helyszínekről, emlékekről. Kompakt kötet, könnyen olvasható versekkel, érdemes szerintem ezzel kezdeni az ismerkedést a szerző életművével! * Margó könyvbemutató szerint
4/5

Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán
A sok AC krimi után visszatértem majdnem a kezdetekhez – a 2. Poirot történet meglepő volt a korábbi olvasmányélményeim fényében. Hastings teljesen meglepett a bugyutaságával, a sztori elképesztően nyakatekert volt (esélyem se volt kitalálni a megoldást) – sőt túl is volt bonyolítva, de hát ez még egy korai darab az életműből. A sok francia lábjegyzetes kifejezés engem is megakasztott, többet ismertem már. Lehet hogy jó lett volna az elsők között ezt a könyvet olvasni és ebből megtanulni őket. A könyv összességében tetszett, a háromnegyedét egy szuszra olvastam el (ma délután). Azt hiszem Poirot és Hastings kalandjait ezután sorban olvasom, mert eddig nem igazán foglalkoztam pl Hastings magánéletével – ez a kötet pedig fontos ebből a szempontból.
4/5

Catana Chetwynd: In Love & Pajamas
A Szerelmes pillanatok gyűjteményt olvastam korábban Catanától, az nagyon cuki volt, sok aha-élményt adott. Ebben a gyűjteményben főleg az otthon töltött időről, az együttélésről láthattam vicces képsorokat. Sokszor ismételte saját magát – a nagy magasságkülönbséget kettőjük között, a kényelmes otthoni ruhák – vs normális ruhák, otthonmunka, vagy az elképesztő ragaszkodás. Cuki, néhol már giccses gyűjtemény – olvasd el, ha tetszett Catana korábbi könyve – netes tevékenysége ;) (Megjelenés előtt a Netgalley.com-ról olvastam el elektronikus recenzióként ;))
4/5

Vivien Holloway: Mint az óramű
Hát. Újra kellett volna olvasnom az előző részeket, mert 2018-ban olvastam el (újra) az első 5 részt, 2019 elején a 6-at és ennek a könyvnek az elején próbáltam elővakarni a cselekmény részleteit. Tetszett a két ügy, amit feldolgoz a kötet, de mivel ez egy sorozatzáró rész, azért valami tartalmasabb epilógusra kíváncsi lettem volna. A hibáit, logikai furcsaságait többen leírták itt előttem, egyet tudok érteni velük. Nem tetszett annyira ez a kötet.
3/5

Vera Brosgol: Ánya kísértete
Nagyon kíváncsi voltam erre az ifjúsági képregényre, ami egy orosz származású kamaszlány, Ánya története. A lány nem csak a tinikor problémáival küzd, hanem az amerikai mindennapokba való beilleszkedéssel. Be akar olvadni társai közé, de ebben a családja néha megakadályozza. Egyik nap bezuhan egy kútba és ott találkozik egy szellemlánnyal, később barátok lesznek és Emily egyre többet segít neki. A történetben Ánya fejlődését követhetjük, dinamikus paneleken keresztül. Nagyon tetszett, hogy mennyire minimalista módon tudott érzékletesen bemutatni helyzeteket! Örülök, hogy a Ciceró egyre több hasonló értékes, gyerek – kamasz korosztálynak szóló képregénnyel színesíti a magyar piacot!
5/5

Kieron Gillen: Star Wars 11. – A shu-toruni megtorlás
Véletlenszerűen hoztam haza ennek ezt a részt a sorozatból, de nagyjából önállóan is élvezetes, és érthető volt. Tetszik, hogy az egész sorozatban Leia, Han és Luke kalandjait követhetjük, szeretnék meg olvasni – most már sorban :D – ezekből. A látványvilága nagyon erősen kötődik a filmekhez – színészekhez, de ez egyáltalán nem baj, látványos és pörgős a történet, hozza a párbeszédek is hozzák a filmek stílusát.
4/5

Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia
A Thanos győz után kíváncsi voltam a Kozmikus Szellemlovas önálló kötetére is. A felét egyhuzamban olvastam el: eszement, kaotikus, látványos képregény, ami megpróbálkozik az időutazós történetek klasszikus megoldásával. Mi történne, ha a galaktikus pusztító egyént már idejekorán kivonnák a forgalomból? Ám persze ez nem ilyen könnyű, erre a Szellemlovas is rájön, mégis próbálkozik.
4/5

Tove Jansson: A Mumin-völgy novemberben
A sorozat első részét olvastam eddig, ezt a kötetet igazából a címe miatt kezdtem el. Gondoltam önállóan is megállja majd a helyét, mivel a Muminok világát nagyjából ismerem (gyerekkori kedvencem volt a rajzfilm). Emiatt számomra más volt olvasni: nem a sorozat lezárásaként gondoltam rá elsősorban, hanem egy, a Muminok világában játszódó történetre. Különböző szereplőket ismerhetünk meg, akik mind a Muminok völgyébe tartanak, mert éppen elégedetlenek az életükkel és a völgy vidámságára, különlegességére vágynak. Ahogy egyre jobban megismerjük őket látjuk, hogy különböző félelmekkel, problémákkal küzdenek – a szedett-vedett társaságból lassan alakul ki egy csapat. A könyv végére megoldást találnak azokra a helyzetekre, félelmekre amikkel küzdöttek, vagy épp leszámolnak a felesleges ábrándokkal és útra kelnek, ki-ki a maga életét élve tovább. Szerintem ez a kötet a felnőtt olvasóknak is sokat tud adni, olyan mélységei vannak. A hangulatos leírásokat, az ősz és a tél megjelenését külön értékeltem benne. Na és a kávézást! :)
5/5

100 ​szóban Budapest 2020
Ismét egy hangulatos válogatás került ki a Mindspace 'műhelyéből'. Külön tetszett, hogy nem csak mai történetek, hanem századfordulós vagy 20. századi élethelyzetek is megjelentek. Az írások színvonala változatos, van persze ami kevésbé emelkedik ki a többi közül. Nekem összességében ismét tetszett, sőt már el is gondolkodtam hogy én mit írnék max 100 szóban Bp-ről :)
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.