Zalka Csenge Virág - A ​kalóz királylány

Zalka Csenge Virág könyveire nem olyan rég figyeltem fel - főként azért, mert könyvtárunk vendége volt októberben. Az író-olvasó találkozóján nem tudtam részt venni - utólag ezt persze bánom - de egyik barátnőmtől, aki elment rá, kölcsönkaptam ezt a könyvet.

Csenge tavaly megjelent válogatása - Ribizli a világ végén - megnyerte idén a Hubby Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória) díjat. Már emiatt is érdekelt ez az kötete, amiben nemzetközi népmesék kaptak helyet. A koncepció szerint friss szemléletű történetek szerepelnek a kötetben, amiben fiúk és a lányok számára is a mai kornak megfelelő mesék kaptak helyet. 

Nemtől függetlenül talpraesett, kedves, bátor szereplőkről szólnak ezek a történetek, amik elvetik az életképtelen sztereotípiákat. Tudjuk: unalmas és egyáltalán nem életszerű a megmentésre váró királylányokról szóló történet - olyan felnőtt nőket akarunk, akik mindig a férfiaktól várják a megoldást az életükre? Több mesében a szereplők közösen találnak megoldást a problémákra, egymást segítve jutnak el a boldog befejezésig. Nagyon tetszett az is, hogy amikor a szereplők (vagy mi olvasók) teljesen reménytelennek látjuk a helyzetet, akkor jön valami olyan külső segítség - változás, ami megfordítja a szereplők sorsát. Ezt a gondolatot fontos a mindennapokban is észben tartani (persze pozitív előjelű változásokat reméljünk :)).

A kötetben olyan nemzetközi mesékből válogatott a szerző, amelyek legtöbbje biztosan új élmény volt/lesz sok olvasónak. Nagyon tetszett, hogy az európai meséken kívül olvashattam madagaszkári, kongói, brazil, skót vagy japán történeteket. Az utószóból kiderül, hogy alapos kutatás eredménye a kötet, Csenge összehasonlította a különböző meseváltozatokat, és a saját szűrőjén keresztül alkotta meg a könyvben szereplőket. 

Attól függetlenül, hogy a mesék többségének nőnemű a főszereplője szerintem ez nem egy "lányos mesekönyv", fiúknak és lányoknak egyaránt érdemes belőle mesélni! A kiadó 6 éves kortól ajánlja - és nincs felső korhatára ;) Nekem most, ebben a stresszes - bizonytalan időszakban különösen jól estek ezek a történetek. Szórakoztattak, izgultam a szereplőkkel - még ha csak 2-3 oldal erejéig, és végén megoldódik minden, ami megnyugtatott.

Ki kell emelnem Herbszt László illusztrációit (és borítótervét) - különleges hangulatot varázsolnak a történetek mellett.

Szeretnék még a szerzőtől olvasni, legújabb kötete október végén jelent meg Széltestvér és Napkelte címmel. 

5/5

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 208
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Mi a királyfi mestersége?” – kérdi a hősnő a lánykérőbe érkezett küldönctől mindjárt az első mesében. A többi történetben is bőven akad efféle jogos kérdés és izgalmas válasz lányokról, fiúkról – rólunk. 2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJAT a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Az első kötet a magyar, a második pedig a nemzetközi népmesekincsből kínál történeteket merész lányokról, gondoskodó fiúkról és más változatos szereplőkről, akiknek viselkedése a közhelyes nemi szerepek újragondolására biztat. A szerző gyakorlott mesemondó, aki a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogat a hagyományból. Közérthető nyelven adja tovább a történetek eredeti cselekményét, gazdag szimbólumvilágát és a hol humoros, hol lenyűgözően fordulatos kalandok mélyén rejlő, ma is fontos kérdéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.