Sarah Baxter - 500 ​történelmi túra a Föld körül

Sarah Baxter angol újságíró, túrázó, akinek a nevéhez több útikönyv fűződik. Először A világ története 500 vasútvonal mentén c. könyvét néztem ki, amit végül csak átlapoztam, viszont a párom elolvasta. 
Év elején a Szent helyek c. könyve volt az első olvasmányom tőle, ami nagyon tetszett, ezért kíváncsian vártam az 500 történelmi túra a Föld körült. 

A könyv hat fejezetben, a történelem legfontosabb korszakai szerint mutatja be a Föld legérdekesebb helyeit, túraútvonalait. Ezek az útvonalak, néha csak térképeken, útikönyvekben léteznek; lápokon, hegyeken vagy épp a dzsungel mélyén haladnak. Vannak olyan újabb, kiépített útvonalak is, amik rövidebb szakaszokat ölelnek fel, vagy tudatosan állítanak emléket egy személynek, vagy történelmi eseménynek. 

A történelem előtti időkkel indul ez a vaskos kötet, ami hosszabb-rövidebb leírásokban mutatja be a Föld különleges pontjait. Van ahol három oldalt is szentel az író az adott helynek, amelyben ismerteti a történelmi-földrajzi vagy épp mitológiai tudnivalókat, van ahol csak egy mondatban említ meg egy helyet.

A történelem előtti idők fejezetben főleg a tektonikus ütközések, a földrészek mozgása és egyéb környezetformáló erők által kialakult különleges helyeket ismerhetjük meg. Ilyen például Ausztrália ikonikus narancssárga hegye, az Uluru, vagy az Egyesült Királyság Devon és Dorset megyéinek tengerpartja, ahol a kőzetrétegek kiemelkedtek és rengeteg fosszíliát hoztak a felszínre.

A következő fejezetekben - ókor, középkor, újkor felé, 19. és a 20. század - már történelmi eseményekhez, helyszínekhez és emberekhez kötődő túrákat ismertet. Tudtátok, hogy John Muir, skót-amerikai író volt az egyik első környezetvédő? Kedvenc tája az USA-ban a Sierra Nevada gránitvölgye, a Yosemite volt és tevékenységének hála ez lett a világ első nemzeti parkja! 

Hegyek, völgyek, lápvidékek, rengeteg egzotikus helyszín jelenik meg a könyvben, amire az átlagos olvasó csak legyint, hogy ugyan mikor fog ő maga eljutni oda? De vannak elérhető túrák is (Horvátország - Plitvice, Bécs, sőt a magyar Kéktúra is kapott egy oldalt!). Illetve jó volt képzeletben kalandozni ezeken a tájakon, főleg most - a karanténos időkben. Komoly történelmi, művelődéstörténeti anyagot dolgozott fel Sarah Baxter, akinek Instagram fiókját elnézve nem csak a karosszékből nyerte benyomásait.

A szerző korábbi két könyvéhez hasonlóan az 500 történelmi túra is csodaszép kiadás, fényes lapok - több fotó, térképek (néhol még több fotót szerettem volna, de a kezem ügyében volt a telefonom, hogy kiegészítsem a könyv anyagát :)), informatív és olvasmányos leírások. 

Személy szerint én boldogan elbogarásztam volna, 'csak' 250 túrát is, a csupán egy-két mondatos ajánlóknak - pontoknak nem láttam olyan sok értelmét. Persze volt ezek közül is, ami felkeltette az érdeklődésem, de az igaziak a több oldalas leírások voltak, ahol nem csak a helyszínt mutatta be, a túraútvonal jellegzetességeit, nehézségeit, hanem a hangulatot is át tudta adni. Emiatt vontam le egy pontot, ill. volt néhány üres fél oldal, ahol el tudtam volna képzelni fotókat. 

A szerzőtől tavaly jelent meg a Literary Places könyv, amiben az irodalmi helyszíneket mutatja be, ez is nagyon érdekel, remélem a kiadó el tudja majd hozni nekünk magyarul! :)

Összességében azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a történelmet, a földrajzot és kíváncsiak a Föld szépséges helyszíneire. Még ha személyesen nem is juthatunk el a legtöbb helyre, álmodozni tudunk róla ennek a könyvnek a segítségével! 

Karácsonyra ideális lehet ajándékba! ;)

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: A History of the World in 500 Walks
Fordító: Antóni Csaba
Oldalszám: 400
Ár: 7990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​történelmet, bár mindenhol jelen van, a legintenzívebben akkor élhet­jük át, ha szó szerint benne járunk. Az 500 történelmi túra a Föld körül valódi kincs mindazok számára, akik többet akarnak tudni a bolygónk általános arculatáról, annak múltjáról és jelenéről. Ösztönző leírásaival, részletes térképeivel és csodálatos fényképanyagával 500, történelmi jelentőségű – természetes és mesterségesen kiépített – túraútvonalra kalauzolja el az olvasót, amelyek elbeszélik világunk kialakulását és az emberi faj történetét. Legyen szó rendszeresen túrázókról vagy azokról, akik a karosszékből lelkesednek a történelemért, könyvünk átfogó és változatos történelmi és kulturális kitekintést nyújt számukra térben és időben. Ennek nyomán sokan kedvet kaphatnak arra, hogy maguk is útra keljenek. Sarah Baxter az angliai Norfolkban nőtt fel. Szenvedélyes túrázóként átszelte Ázsiát, Ausztráliát, Új-Zélandot és az Egyesült Államokat, mielőtt a Wanderlust utazási magazin társszerkesztőjeként elkezdte volna szerzői pályafutását. Más kiadványokban – The Guardian, The Telegraph, The Independent, Country Walking és Runner's World – is sokat publikál a legkülönfélébb túrázási és utazási témákban. Ezenkívül a Lonely Planet több kiadványában is közreműködött társszerzőként.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.