Alix E. Harrow - Tízezer ​ajtó

Az idei tavasz... (év?) legkülönlegesebb olvasmánya lett számomra Alix E. Harrow első regénye! Nem csak a borító csodaszép - aminek részleteiben olvasás előtt és után is elgyönyörködtem - hanem a történet is beszippantott amint volt rá időm. Direkt nem olvastam különsebben utána, de fülszövegből éreztem, hogy különleges regény lesz.

A történet az 1900-as évek elején játszódik, a furcsa nevű January Dudose*-t követhetjük kislány korától. January édesapja rengeteget utazik: az a munkája, hogy a világot bejárva különleges tárgyakat kutasson fel megbízója Mr. Locke** számára. Cserébe a gazdag úriember befogadta kislányát, mivel az édesanyja születésekor elhunyt. 

January egy életvidám kislány, aki szeret olvasni és felfedezni. Legjobb barátja és játszótársa az olasz származású szatócscsalád egyik fia, Samuel. A kislányt bőrszíne miatt sokan megnézik, de egész életében Mr. Locke pártfogását élvezi, ezért ebből nem tapasztal olyan sokat. Nehezen viseli el a szabályokat, béklyókat, előítéletek nem kötik, a kaland és izgalom az elsődleges számára. 

Mr. Locke időnként magával viszi különböző üzleti útjaira. Az egyik ilyen során January egyedül kóborol és egy furcsa helyre bukkan, ahol talál egy ajtót. Az Ajtó hívogatja és belépve rajta egy másik világban találja magát. A kalandnak azonban Mr. Locke közbelépése vet véget és ezután szorosabb pórázon tartja a lányt. Évekkel később jut eszébe az ajtó és válik fontossá...

January édesapja ritkán látogat haza, egy nap pedig egy afrikai nőt, Jane-t küldi a Locke-házba, hogy az ő megbízásából legyen lánya nevelőnője, társasága. January magányos világa ekkoriban egy kutyából és Jane-ből áll, továbbra is igyekszik megfelelni 'nevelőapja' jókislány-elképzeléseinek. Főszereplőnk élete akkor vesz hatalmas fordulatot, amikor édesapja eltűnéséről kap hírt. 

A történetet egy Tízezer ajtó c. könyv fejezetei szakítják meg, amit January talált a Locke-házban abban dobozban, amiben apró ajándékok szokták várni. Ahogy haladunk előre a történetben úgy lesz a könyv a lány menedéke és látjuk meg mennyire fontos részét képezi ez a cselekményszál a nagy egésznek. 

tumblr
Titkos társaságok, izgalmas utazások, más világok, ajtók és Ajtók között January felnövését követhetjük. Meg kell küzdenie a gyásszal, árulással, rá kell döbbenie milyen képességek birtokában van és mit rejt családja múltja. 

Elvarázsolt ez a könyv, pontosan erre volt most szükségem - a háromnegyéd tegnap és ma olvastam el, vitt magával a történet. Imádtam a helyszíneket, a hangulatát, a világok repedéseit és a kalandokat. Nem egy nagy ívű fantasy-sztori, amit néhány molyos értékelés alapján mások vártak, hanem egy lány története, aki megismeri a múltját, felderíti képességeit. Ezen kívül az évtizedeket átívelő szerelem és szeretet regénye is, ami - főleg a könyv utolsó fejezeteiben - az Odüsszeiára emlékeztettek. Ahogy Heloise írja, a hazatérésről szól ez a regény. 

A fantasy-szál mellett kiemelten fontos a rasszizmus, ami néhol burkoltan - néhol direkten megjelenik. A hatalom és kizsákmányolás, a gyengék elnyomása is a történet fontos része - Locke és társasága bármit megtehet pénz és hatalom ellenében. Ezen kívül ez a történet egy szerelemes levél a könyvekhez, regényekhez, mesékhez - a történetek erejéről szól.

Ha egy olyan fantasyra vágysz, ami nem szakad el olyan nagy mértékben a mi valóságunktól, érdekes karakterekről szól, és szeretnél egy nem hétköznapi regényt, ami önmagában teljes, akkor ez a te könyved is lesz!

Engem megnyert magának az elbeszélés és a stílusa egyaránt (amiben a fordító is remek munkát végzett), várom a következő regényt Alix E. Harrowtól!

* annyira tetszett, amikor kiderült, mit is rejt a vezetékneve :D ,** az ő neve is - spoiler - is milyen szépen utal a küldetésére - spoiler vége

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Ten Thousand Doors of January 
Fordító: Ballai Mária
Oldalszám: 368
Ár: 3980 Ft - Vedd meg akciósan a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől. Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.