Friss könyvek - Május

április 12, 2021

Peter Wohlleben - Érted az állatok beszédét? - Kalandozások az erdőben és a ház körül

Megjelenik: 2021. május 3., Kolibri, 4999 Ft
Mit gondolsz, vajon honnan tudja egy ló, hogy milyen kedvedben vagy? Hallottál már olyan halakról, amik pukizva üzennek egymásnak? Szerinted egy bálna vagy egy kagyló él hosszabb ideig?
A könyvből kiderül, miért félnek a földigiliszták az esőtől, és mit tehetünk azért, hogy a Föld minél kellemesebb élőhely maradhasson az állatok számára. Ha kíváncsi vagy, hogyan építs rovarovit, és megismernéd a lakás legkisebb élőlényeit is, tarts velünk!
Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt könyvében megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető módon. Egyedülálló ismeretterjesztő kötetét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá. 

Marianne Cronin - Lenni ​és Margot száz éve

Megjelenik: 2021. május 4., General Press, 4480 Ft
„Gyönyörű ​regény: vicces, érzékeny… és tele van élni akarással” – Harper's Bazaar
Elbűvölő, szenvedélyesen életigenlő és lefegyverző humorral megírt regény a Csillagainkban a hiba és Jojo Moyes rajongóinak
Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek. Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Richard Osman - A ​csütörtöki nyomozóklub (A csütörtöki nyomozóklub 1.)

Megjelenik: 2021. május 4., Agave, 4480 Ft
“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!” A. J. Finn Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít. Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne? Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.

Jennifer Weiner - Jókora ​nyár

Megjelenik: 2021. május 4., Athenaeum, 3999 Ft
Mikor Daphne és Drue összevesztek, hat évig szóba se álltak egymással. Drue-nak mindig mindene megvolt – kivéve a képességet, hogy barátaira odafigyeljen. Évekkel később a gimisként még visszahúzódó Daphne az Instagram világában talál magára, plus size modellként influenszer karrierje felívelőben van. Ekkor Drue újra színre lép, és arra kéri régi barátnőjét, hogy legyen a koszorúslánya. Daphne számára egyszerre csábító és kockázatos a felújított barátság, de a kérés egyben meghívót is jelent egy CapeCod-i káprázatos tengerparti luxus hétvégére. Drue addig könyörög, eseng és fogadkozik, míg Daphne már nem bír ellenállni a szirén énekének… A Jókora nyár ragyogó és szellemes detektívregény – a bonyolult női barátságok és a közösségi oldalakra kipakolt kirakatéletek buktatóinak meggyőző erejű tablója. Egyszersmind megható történet családról, útkeresésről, és arról, hogy mi számít igazán az ember életében.

Tittel Kinga - Kilátók ​és miniszobrok

Megjelenik: 2021. május 7., Kolibri, 2999 Ft
Tudod-e, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? Miért Normafa a Normafa? Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket? Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának harmadik kötete különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be. Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.

Puskás Panni - A ​rezervátum visszafoglalása

Megjelenik: 2021. május 10., Magvető, 2999 Ft
Milyen lehet egy randevú az önpusztító amerikai íróval, Charles Bukowskival? Mi lesz a sorsa egy négytalálatos lottószelvénynek? Hova indul férje temetése után a gyászoló özvegy? Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni; érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő. A rezervátum visszafoglalása elsősorban a szabadságról szól, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről.Ezek a kérdések merülnek fel a kötet legtöbb novellájában egyéni vagy társadalmi szinten, valamint az, hogyan hat e két szint egymásra. Erre utal a könyvcím, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk – annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti.A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Eve Harris - A ​Kaufman lány házassága
Megjelenik: 2021. május 10., Libri Kiadó, 3999 Ft
London, ​2008. A tizenkilenc éves Chani Kaufman épp az esküvőjére készül Baruch Levyvel, egy fiatalemberrel, akivel mindezidáig összesen négyszer találkozott. Chani dermedten áll nővéreitől örökölt, toldott-foldott menyasszonyi ruhájában, körülötte a haredi közösség idősebb tagjai mind arról beszélnek, mennyire szerencsés lány – Baruch egy gazdag, jónevű család fia. Chani öröme nem felhőtlen: bármit megtenne azért, hogy ne végezze agyonhajszolt, sokgyermekes anyaként, mint a nőrokonai, és kétségek gyötrik, hogy fog tudni kötődni valakihez, akit alig ismer. Szerencsére a rabbi felesége, Rivka segít neki eligazodni a zsidó asszonyok életét szabályozó temérdek előírás között – de milyen tanácsokat tud adni valaki, aki maga is küzd saját házasságának egyben tartásával?
Eve Harris első regénye feltárja a londoni ultraortodoxok idegenek számára láthatatlan hétköznapjait, és öt különleges sorson keresztül arra a kérdésre keresi a választ, hogyan egyeztethetők össze a vallási tradíciók a modern világ kihívásaival. Az A Kaufman lány házassága a 2013-as Man Booker-díj hosszú listájának egyik legnagyobb meglepetése volt, a szerzőre érzékeny ábrázolásmódja és metsző humora miatt sokan az új Jane Austenként tekintenek.

Pál Sándor Attila - Rokonok
Megjelenik: 2021. május 10., Magvető, 2499 Ft
Pál Sándor Attila novellái ismerős különcökről szólnak. Egy több száz éves öregúrról, aki nem tud meghalni, amíg végig nem olvassa gazdag könyvtárát, egy magát gyümölcsfába oltó agronómusról, vagy a falusi bácsiról, aki beleköltözik egy antropológus fejébe. Ismeretlen csodabogarak ők, akikhez mégis van közünk: mint a rokonainkhoz, akikkel csak húsvétkor találkozunk. A Rokonok történeteiben mindig van egy váratlan csavar.Olvashatunk a jelen és a közeljövő alternatív világairól: ahol kötelezővé teszik az őszinteséget, vagy ahol a néptáncnak minisztériuma van, és a párokat egy férfi és egy robot alkotja. Megtudhatjuk azt is, milyen, ha az évek során egyre jobban kezdünk hasonlítani a kutyánkra, vagy ha reggel a dolgozószobánkban igazi Vasember-páncélt találunk.

T. J. Klune - Ház ​az égszínkék tengernél
Megjelenik: 2021. május 15., Metropolis Media, 3790 Ft
Egy ​varázslatos sziget. Egy veszélyes feladat. Egy égető titok.
Linus Baker, a Mágikus Ifjakért Felelős Minisztérium munkatársa az agglegények csendes, magányos életét éli egy apró házban, egy kiállhatatlan macskával, az esős és szürke nagyvárosban. Feladata, hogy a kormány által fenntartott árvaházakban élő gyermekek jólétét felügyelje.
Egy nap berendeli a Rendkívül Magas Felsővezetés, hogy életbevágóan fontos és szupertitkos küldetéssel bízza meg. El kell utaznia a Marsyas-szigeten működő árvaházba, ahol hat különleges gyermek lakik: egy gnóm, egy tündér, egy wyvren, egy azonosíthatatlan, zöld paca, egy alakváltó törpespicc és a hatéves Antikrisztus. Linusnak el kell nyomnia magában a félelmeit, és meg kell állapítania, mennyire veszélyesek a gyermekek önmagukra, egymásra és a világra. Az árvaház vezetője a szimpatikus és kissé rejtélyes Arthur Parnassus, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a védencei és a saját titkai biztonságban legyenek.
A ház az égszínkék tengernél elbűvölően bájos és humoros szerelmi történet. Ezenkívül mesterien mesél arról, hogy mennyire vagyunk foglyai az előítéleteinknek, valamint arról, hogy az ember a legváratlanabb pillanatokban találhatja meg a helyét a világban.

Pilinszky János - Önéletrajzaim
Megjelenik: 2021. május 20., Helikon, 2999 Ft
A Beszélgetések Sheryl Suttonnal megjelenése után Pilinszky az önéletrajzát, illetve a „vertikális regény”-ként emlegetett „önéletrajzait” akarta megírni – szinte élete végéig ezzel foglalkozott. A most megjelenő könyv az elkészült és életében publikált részletek és fejezetek mellett közreadja a kapcsolódó töredékeket, befejezetlen részeket és szövegvariánsokat, fakszimiléket is. Pilinszky többször is kitért rá, hogy a tények és a valóság ellentétes egymással. A rekonstruált kötet a szerző születésének 100. és halálának 40. évfordulójára időzítve, filológiai és filozófiai szempontból is feltárja, körbejárja ezt a kérdést, a főszöveg utáni függelékben pedig részletesen kitér a „vertikális önéletrajzok” különböző szövegkörnyezeteire. A könyv szövegeit a kiváló Pilinszky-szakértő, Bende József válogatta és rendezte sajtó alá. A különleges kiadás a Magvető Kiadó 2021-es Pilinszky János-évének egyik fontos momentuma.

Stacey Halls - A ​lelenc
Megjelenik: 2021. május 21., 21. Század Kiadó, 4990 Ft
Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.
London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.
Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

Alice Munro - A ​Jupiter holdjai
Megjelenik: 2021. május 24., Park Kiadó, 4500 Ft
A ​"a kortárs novella nagymesterének" tizenharmadik kötete magyarul.
Négy szabadszájú unokanővér, akik egy családi találkozón vaskos tréfákkal és mulatságos történetekkel szórakoztatják egymást és vendéglátóikat. Egy baráti látogatás, ahol mindenki elbeszél egymás mellett. Egy középkorú nő, aki egy szakítás után egy kis szigeten beszélgetésekbe bocsátkozik különféle férfiakkal. Két bogaras öreg hölgy, akik nyolcvan év ismeretség után különös barátságot kötnek az idősotthonban. Nők, akik ilyen vagy olyan értelemben úton vannak, és szenvedélyesen igyekeznek megfogalmazni a saját történetüket. Lélegző, hús-vér alakok, akiknek szerelmei, szorongásai, csalódásai és ébredései egyszerre ismerősek és idegenek ezekben a hajszálpontos lélektani megfigyelésekkel megírt, az emberi viszonyok kínját fanyar humorral bemutató történetekben.
„A szüleinkről beszélgettünk, a gyerekkorunkról beszélgettünk, csak a saját házasságunkról nem beszélgettünk jó darabig. Emlékszem, mennyire részletesen kitárgyaltuk az apáinkat és az anyáinkat, mennyire rosszallóan nyilatkoztunk a házasságaikról, az elhibázott ambícióikról és az ambícióktól való félelmeikről, mennyire könnyen leírtuk őket mint változásra képtelen, reménytelen eseteket. Hogy lehettünk ennyire önhittek.”
Alice Munro számos díj és elismerés birtokosa: elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, 2013-ban pedig a Svéd Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

Marjorie Liu - A ​kiválasztott (Monstress: Fenevad 4.) 
Megjelenik: 2021. május 2. fele., Fumax Kiadó, 5995 Ft
Az ég meghasadt. Az ősidőkben bebörtönzött monstrumok tombolnak. Az emberek és az arkánok háborúra készülnek. A vihar kellős közepén pedig Farkasvérű Maika áll.
Maika és Corvin eltorzult, halálos veszélyekkel teli vidéken keresi társát Kippát, akinek saját szörnyetegeivel kell farkasszemet néznie. Erőt próbáló útjuk során Maika megdöbbentő válaszokat kap az őt már régóta nyomasztó kérdésekre, és egy olyan borzalmas összeesküvés nyomaira bukkan, amely az emberek és arkánok világát egyaránt behálózza. A kérdés csak az, milyen árat hajlandó a lány megfizetni a tudásért? És ha utoléri a háború vihara, vajon melyik oldalra áll majd ­­­– és vajon mit szól döntéséhez a benne rejtőző szörnyeteg?
A kötet tartalmazza a Monstress-sorozat 19-24. számát.

4 megjegyzés:

  1. Úúú végre ismét Jennifer Weiner magyarul :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem olvastam tőle, de érdel ez a könyve! :)

      Törlés
  2. Érdekesnek hangzik Puskás Panni novelláskötete. Nem hallottam eddig róla, szóval köszi az ajánlást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy néztem, hogy ez az első kötete, kíváncsian várom én is! Köszi a kommentet! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.