Kiss Noémi - Balaton

Ez volt az első könyvem Kiss Noémitől, amire a megjelenése óta kíváncsi voltam: sok helyen szembejött és a Balaton tematika miatt is vonzott. 

Kiss Noémi egy teljesen más világot mutat be, mint amit eddig olvashattam/láthattam a Balatonról. Novelláiban több személyes élményt feldolgozva olyan szereplők életeibe ad betekintést, akiknek nem a gondtalan üdülést jelenti ez a név. 

Az 1980-as évek, NDK, amerikai áruk piaca, elhallgatások, erőszak, a 20. század második felének sötétebb oldala jelenik meg. Több novellában brutális jelenetekről olvashatunk, ezért aki ezeket nem bírja - ne kezdje el olvasni ezt a kötetet. 

Mivel én egy másik generációhoz tartozom és teljesen más élményeim vannak akárcsak egy balatoni nyárról is, mint a szerzőnek ezért érdekes bepillantásként fogtam fel ezeket a novellákat. Az NDK-ból érkezett német nyaraló családokról például, akik nem csak kikapcsolódni érkeztek a Balatonhoz, hanem a nyugatabbra szökésük egy állomása volt Magyarország. 

Több novella is gyerekszemszögből íródott, de mind olyan témákat dolgoz fel, amit sok esetben nem várnál, amikor elkezded olvasni a történetet: haláleset, erőszak, a mélyszegénység nyomora, családon belüli erőszak. 

A kötetben több szereplő felbukkan más történetekben, ezzel erősítette bennem a kötet egységét: a nyugdíjas rendőrorvos és unokája, vagy a Balaton melletti faluban - mélyszegénységben élő lány és kacska kezű barátnője. 

Sok szereplőnél a teljesen elfojtott indulatok, titkok törtek ki elemi erővel: az alkoholista nagynéni teljesen szétüti magát egy nyaraláson, a kilátástlan helyzetben lányával élő anya tesz elképzelhetetlen erőszakot. A biztonságosnak hitt körülményekről derül ki, hogy egyáltalán nem azok: a kedves tanár bácsi vagy épp a szülők, családtagok határ átlépése is megjelenik. 

Csabi készített egy remek alternatív borítót a könyvhöz - nézzétek meg, ami eredetileg a Balaton kockacukor csomagolását idézi fel. 

Nem volt könnyű olvasmány, de a brutális témák ellenére tetszett ez a kötet. Jól megírt történeteket ismertem meg, számomra idegen világokba nyerhettem bepillantást!

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 144
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Az NDK-val együtt tűnt el a Balaton. Az augusztusi vihar elfújta a strandunk forró lángosainak szagát. A felhők, akár tépett szélű, fehér papírszalvéták ültek a hullámzó víz fölött. Minden vad volt, és húsbavágóan mulandó.” Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít. Mikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak. Ahogy Kiss Noémi többi erőteljes Balaton-novellájában, itt is a felfedezés izgalma és a szorongás felkavaró érzései keverednek. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje… Víkendházak, pulóverpiac, mólók. A nyaralás önfeledt öröme mellett megbicsaklott sorsokat, bűnöket, titkokat és hazugságokat mos partra a víz. A Balaton a szabadságvágy könyve. Kiss Noémi 1974-ben született, író, kritikus, tanár.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.