Rose Tremain - A kegyelem szigetei

április 14, 2021

2018 tavaszán olvastam először Rose Tremaintől: a Gustav-szonáta elvarázsolt, szeretném majd valamikor újra is olvasni. 2019-ben jelent meg a Zene és csend, annak helyszíne és témája nem vonzott, na de A kegyelem szigetei több olyan hívószóval is bír, amikre ugrom (19. század, Anglia, női sorsok). Több csúszás után április elejére a kezünkbe foghattuk a magyar kiadást.

A történet a 19. század közepén játszódik, konkrétan 1865-ben. Ekkor érkezik Bath városába - egyenesen Írországból - Clorinda Morrissey, aki már túl van élete virágkorán, de még bőven van annyi energiája, hogy egy új országban új vállalkozásba fogjon. Némi tanakodás után eladja családi örökségét és megnyitja álmai boltját - egy teaházat, amit nem csak vendéglátóhelynek képzel el, hanem a fürdőváros pezsgő kulturális - és találkozóhelyének. 

Bath városában nem csak Clorinda önmegvalósítási útját követhetjük, hanem Jane-ét, aki Sir William doktor lánya. A fiatal nőt sokan a Fürdők Angyalaként ismerik, akinek gyengéd, de határozott ápolói stílusa rengeteg embernek hozta meg a gyógyulást. Nem véletlenül szerelmes belé apja orvostársa, Valentine Ross is, aki egyenesen Clorinda teaházában tesz neki házassági ajánlatot. 

Jane útkeresése a leghangsúlyosabb a regényben, amiben a korábbi szerepét - a gyengéd 'angyal' kell újragondolnia. Londonban élő nagynénje és a városban megtapasztalt élmények teljesen kiforgatják a megszokott világát.

A regény egy borneói szállal is színesedik, amelyben Valentine Ross öccsét követhetjük egy ideig és az őt befogadó Sir Ralph rádzsa történetét ismerhetjük meg mélyebben. 

A regényben több mellékszereplő sorsába is bepillanthatunk, de a legrészletesebben a fenti karakterekébe. Clorinda, Jane, Valentine sorsa több ponton is összekapcsolódik. Összeköti őket, hogy mind a hárman saját sorsuk, életcéljuk megtalálásáért küzdenek: vállalkozás, házasság, új életcélok és önmaguk felfedezése áll előttük. 

Miközben olvastam ezt a könyvet, az jutott eszembe, hogy milyen trükkös: egy tipikus viktoránius regény, de olyan témákat dolgoz fel, amik akkor elképzelhetetlen lettek volna. Többek között van benne lmbtq-szál, családon belüli erőszak, önálló női életutak - önmegvalósítás.

Több ponton érdekes fordulatot vett a regény: voltak szereplők, akiknek kezdetben szurkoltam, hogy elérjék céljukat, de aztán volt egy pont, ahol kifordultak önmagukból (vagy épp lehullott róluk a magukra erőltetett maszk?)...

Erős lélektani vonatkozása is van a regénynek: a szereplők közül többen erősen vizsgálják saját gondolataikat, érzéseiket, a változásokat. Néhol gyerekkori élmények is felbukkannak, ami a szereplő felnőttkorában csap le elemi erővel, a hosszú évek elfojtása és a kudarcok végzetes lépésekre ragadják őt. 

"…az elménk a legkülönösebb dolgokban is vigaszra lelhet. És számomra a történet tanulsága az is, hogy a világot nem korlátozhatjuk a társadalom által megfelelőnek ítélt élvezetekre. A hagyományok nem szabhatják meg a boldogságunkat: ahol rátalálunk az örömre, ott kell megragadnunk."

Érdekes volt bepillantani a bathi-fürdők világába, egy kicsit Borneó szigetén barangolni és néhány epizód elejére még Londonba és Írországba is 'eljuthattam'. A szereplők közül Jane sorsa érdekelt a legjobban, eleinte meg is zavart a sok ugrás, hogy majdnem minden fejezetben más nézőpontban találtam magam. Tremain stílusa nagyon olvasmányos, amint volt időm csak úgy repültek oldalak, a rövid fejezetek könnyedén követik egymást, attól függetlenül is, hogy többször komoly témákat is bemutat.

Kicsit gyengének érzem a könyv szerkezetét összetartó erőt: a szereplők keresik önmagukat, van aki megtalálja, van aki feladja, van aki hagyományos életet és - és többen szakítanak (valamennyire) a konvenciókkal. Talán kevesebb szereplővel, mélyebb - részletesebb történettel 5 csillagos lett volna számomra ez a könyv. Ettől függetlenül élveztem, érdekes olvasmányélmény volt - kíváncsi vagyok a szerző többi művére is!

"…mintha beigazolódott volna a meggyőződése, miszerint az élet, ami gyakorta kegyetlen, sírig tartó tömlöcbe zárja a lelket, olykor mégis képes kitárni a szabadulás ajtaját."

Ajánlom ezt a regény azoknak, akik szeretik a 19. századi történeteket, de nyitottak az új szemszögekre, 'utazni' vágynak időben és térben!

Olvass bele!

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Islands of Mercy
Fordító: Pap Vera Ágnes
Oldalszám: 404
Ár: 4990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Miss Jane a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott. 1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de meggyőződése, hogy többre hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmába kerül, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák. Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit „rádzsa”, Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktus kínozza: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul nyomasztják a hatalmas őserdő erői, amelyek előbb-utóbb legyűrik. Jane változtatni akar életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, az aprócska angol teaházaktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a hivalkodó párizsi divatbutikokig. A kegyelem szigetei olyan regény, amely lángra lobbantja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, amely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.