Raina Telgemeier - Mosolyogj! & Nővérek

A gyerekkönyvtárban bukkantam Raina Telgemeier két képregényére, amit egymás után el is olvastam péntek este. :) 
 
Mindkettő erősen önéletrajzi ihletettségű – az elsőben Raina a tinédzserkorát és a hosszú évekig húzódó fogorvosi beavatkozásait idézi fel. Egy esés következtében az első két metszőfoga kiesett, ill. amúgy is készültek fogszabályzóval javítani a mélyharapásán. 
 
A képregényben végigkövethetjük a beavatkozásokat, amik helyenként nagyon fájdalmasak és durvák voltak, főleg a hozzá nem értő orvosok miatt. Az amerikai módszer persze más, mint a magyar – de meglepően sok gyógyszert – kéjgázt adtak szegény lánynak. 
 
A fogászati problémák mellett ott van persze még a serdülőkor, és annak az átmeneti időszaknak a nehézségei. Amikor már nem mindegy, hogy milyen ruhát veszel fel, ki tetszik neked és milyen emberekkel barátkozol. Örültem, hogy Raina a kötet végén kiáll magáért, és rájön hogy akiket barátoknak tartott, egyáltalán nem viselkedtek megfelelően. 
 
A képregény célcsoportja a 11< éves korosztály: talán többen megerősítést kaphatnak Raina történetéből, hogy megéri 'szenvedni' a fogszabályzóval, és kiállni önmagukért, és az álbarátokat kizárni az életükből. A rajzolás nagyon aranyos, a színvilága kellemes – néhány helyesírási hibán kívül szuper lett a magyar kiadás! :) 
 
 
A Mosolyogj után rögtön elkezdtem olvasni a folytatást, amiben Raina Telgemeier ismét saját életéből merít. A Nővérek Raina középiskolába kerülése előtti hónapokban, nyáron játszódik, amikor húgával és öccsével anyukájuk kisbuszos utazásra viszi őket – San Francisco-ból Colorado államba.
 
Közben – ötletesen sárgás papírra váltva – Raina felidézi kapcsolátát húgával, akit annyira várt, majd elég hamar rájött, hogy Amara nem egészen olyan kislány, mint akit elképzelt. Kapcsolatuk nehezen alakul, sokat veszekednek, más az érdeklődési körük. A hosszú buszos út viszont rádöbbenti őket néhány fontos dologra egymással és családjukkal kapcsolatban. 
 
Számomra nagyon szimpatikus volt Amara is, miután kicsit többet mutatott róla a történet: érzékeny gyerek, elvan egyedül, de nagyon pontosan érzékeli a környezetében történő folyamatokat. Előbb veszi észre szülei viszonyában beállt változást, mint nővére – aki el van foglalva a tinédzserkor 'ártalmaival' és előszeretettel zárja ki a külvilágot a walkmane segítségével. 
 
Remélem a folytatást (Guts) is olvashatom magyarul! A célcsoport itt is a tini korosztály, de felnőttként is jó kikapcsolódás volt betekinteni a Telgemeier lányok életébe. 

5/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017, 2020
Sorozat: Mosolyogj! 1., 2.
Eredeti cím: Smile, Sisters
Fordító: Bayer Antal
Oldalszám: 220, 204
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Család, barátok, fiúk… és fogászati dráma
Egy igaz történet alapján Rainának nincs más vágya, mint átlagos hatodikosnak lenni. De egy este, a cserkészcsapat találkozója után megbotlik, elesik és durván beveri a két első fogát. Ezzel kezdődik a hosszú és bosszantó megpróbáltatások sora: fogszabályzó, műtét, kínosan kinéző fejpánt és még egy átmeneti műfogsor is. És akkor még nem is beszéltünk a várost megrázó földrengésről, a fiúkkal járó bajokról és a nem éppen barátságosnak bizonyuló barátnőkről. Raina története az általános utolsó éveitől a középiskola befejezéséig tart, mialatt felfedezi művészi tehetségét, megtudja, milyenek az igaz barátok, és a végén megtanul… mosolyogni is."

"Három hét. Két nővér. Egy autó.
Egy igaz történet arról, milyen felnőni… egy hugival.
Raina alig várja, hogy kishúga legyen. Ám amikor Amara megszületik, a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan képzelte. Amara cuki, de nyűgös kisbaba, és leginkább egyedül szeret játszani. A kapcsolatuk a későbbiekben sem sokat javul. Később azonban, amikor egy kisöcsi is belép a képbe, és valami elromlik a szüleik között, rájönnek, hogy muszáj valahogy kijönniük egymással. Végül is nővérek.
Raina Telgemeier jellegzetes humorával és bájával mesél a kapcsolatáról a húgával, amely egy San Franciso-i házuktól a coloradói családi találkozóig tartó utazás során változott meg.
A Nővérek megjelenése óta fent van a New York Times bestsellerlistáján képregény kategóriában, és 2015-ben elnyerte az Eisner-díjat."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.