James Clear - Atomi szokások

Brigitől hallottam először erről a könyvről, egy tavalyi Popkult, csajok, satöbbi podcast adásban. Azóta megjelent magyarul is és amint lehetett, ki is hoztam a könyvtárból. Múlt hétre terveztem be az elolvasását a Könyv Kempingre. 

James Clear a bevezetőben saját életútján keresztül mutatja be, hogy milyen szerepe van a szokásoknak egy élet, vagy a karrier esetében. 

Az atomi szokások alaptétele, hogy a rendszeres, kis változások összességében többet érnek, mint a nagy elhatározások, erőbedobások, amiket gyakran követ az elhanyagolás, ahogy elfogy a motiváció.

"Az apró fejlesztések által idővel elérhető változás lélegzetállító. Elmondom hozzá a matekot is: ha egy év alatt mindennap 1 százalékkal jobban teljesítesz, az év végére harminchétszer jobb leszel, mint voltál."

Természetesen nem csak ebből áll a könyv, mert akkor elég lenne ezt egy cikkben is kifejtenie (amit a blogján - honlapján évekkel ezelőtt meg is tett). Több alapfogalmat, jelenséget bemutat, amik a szokásokhoz, az emberek motivációjához, a fejlődéshez kapcsolódnak. Például a fejlődésnél fontos belátni azt, hogy a folyamat nem lineáris - egy darabig emelkedő tendeciát mutat, majd egy ponton megáll. Ezt a rész találóan a csalódás völgyének nevezte el, itt nem szabad feladni, folytatni kell, mert az előzetes eredmények nem vesztek el. 

Nagyon érdekes volt az is, hogy a szokások beépülésénél bemutatta azt is, hogy nem elég kitartani valami mellett; akkor lesz sikeres, ha az ember identitásába is beépül. Pl.: 'hetente tornázom' gondolat helyett: 'egészséges életmódot folytatok' --> ezért tornázom hetente. Vagy: 'elolvasok egy könyvet' -- 'olvasó vagyok'. 

A szokások pszichológiája után a könyv nagy részében a viselkedésváltozás négy törvényét veszi át, vagyis azokat a módszereket, jelenségeket, amelyek könnyítik egy szokás beépülését. (1. Tedd nyilvánvalóvá!, 2. Tedd vonzóvá!, 3. Könnyítsd meg!, 4. Tedd kielégítővé!). Ezen túl - ami szintén fontos része az egész témának, azt is bemutatja, hogy a rossz szokások hogyan tudnak kialakulni, és miért is olyan nehéz némelyiket abbahagyni. Ezekre megoldási javasolatok is ad, szintén a négy törvény alapján.

A négy törvényt nagyon részletesen, sok gyakorlati példával, vagy tudományos kísérlettel mutatja be, a fejezetek végén pedig néhány pontban összefoglalja az ott 'tanultakat'. 


Több módszert, már alkalmaztam én is - volt amit tudatosan (szokáskövetés - naplózás), volt amit magamtól találtam ki (edzőruha kikészítése, hogy figyelmeztessem magam; vagy torna után egy drágább tusfürdőt használtam 'mert megérdemlem'). 

Szerintem nagyon hasznos ez a könyv, komplexen mutatja be ezt a témát, rengeteg hivatkozással és gyakorlati megoldással. Egyfajta munkafüzetként is használható a fejezetek végi összefoglalókkal, amiket a törvények bemutatásával egymásra épít (jó és rossz szokások kialakításának/megszüntetésének módjaival). 

Nekem most személy szerint az egészséges életmód beépítése, szinten tartása volt a célom, ezért is olvastam el ezt a könyvet, hogy kapjak tippeket. Ez alapján fogom átgondolni, hogy min tudok javítani - mit kell tudatosítanom, megkönnyítenem, szokásokat összekapcsolnom. Ajánlom ezt a könyvet, mert olvasmányos - rengeteg gyakorlati megoldást kínál, de érződik rajta, hogy sok munkát, kutatást is beleépített James Clear.

5/5

Kiadó: MotiBooks
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Atomic habits
Fordító: Kovács Zsuzsa
Oldalszám: 378
Ár: 4970 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„A ​"minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” forradalmi rendszere Az emberek azt hiszik, ha változtatni akarnak az életükön, nagyban kell gondolkodni. A világhírű szokásszakértő, James Clear azonban egy másik utat fedezett fel. Tudja, hogy a valódi változás több száz apró döntés halmozati hatásának az eredménye – olyan kis döntéseké, mint napi két fekvőtámasz, öt perccel korábbi ébredés vagy egyetlen rövid telefonhívás. Ezeket nevezi atomi szokásoknak. Úttörő jelentőségű könyvében Clear elmagyarázza, hogy ezek a miniatűr változtatások pontosan hogyan növik ki magukat az életedet átalakító eredményekké. Mutat néhány egyszerű élet-hacket (a szokáshalmozás feledésbe merült művészetét, a kétperces szabály váratlan erejét, vagy a trükköt, amellyel beléphetsz az Aranyhaj-zónába), és a legfrissebb pszichológiai és idegtudományos kutatási eredmények segítségével magyarázza el, miért olyan hatásosak. Mindeközben olyan olimpiai aranyérmesek, nagy hatalmú vezérigazgatók és kitűnő tudósok inspiráló történeteivel szórakoztat, akik arra használták az apró szokások tudományát, hogy produktívak, motiváltak és boldogok maradjanak. Akár bajnokságot szeretnél nyerni a csapatoddal, cégként reméled újradefiniálni az iparágat, vagy egyszerűen csak magánemberként le akarsz szokni a dohányzásról, fogyni szeretnél, vagy csökkenteni a stresszt az életedben, illetve bármilyen egyéb célkitűzésed van, az Atomi szokások átalakítja a haladással és sikerrel kapcsolatos gondolkodásodat, és kezedbe adja a szokásaid átalakításához szükséges eszközöket és stratégiákat. Ezek a kis változások forradalmi hatással lesznek a karrieredre, a kapcsolataidra és az életedre."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.