Agatha Christie - A Nagy Négyes

Áprilisra még egy Poirot történetet szerettem volna kiolvasni a Poirot nyomoz novelláskötet után. Sorban A Nagy Négyes következett. Ahogy utánaolvastam Katherine blogján, ez a regény kicsit kilóg az életműből - ez az első és utolsó ilyenforma nagyszabású nyomozós kaland Poirot életében. A könyv keletkezésének körülményei nem a legvidámabbak: Agathát szorította a határidő titokzatos eltűnése után, ezért korábban megjelent novelláit gyúrta össze sógora segítségével.

Érezhető a novellafüzér-jelleg a könyv szerkezetében - Hastings érkezése után több külön kis nyomozásról olvashatunk, amelyeknek hátterében egy titokzatos - országokon átívelő hatású bűnbanda, a Nagy Négyes áll. 

A megszokott nyomozást olyan fordulatok tarkítják, amelyek következtében főszereplőink többször is életveszélybe kerülnek, sosem tudják kiben bízhatnak és többször kénytelenek álruhát ölteni. A kémregénybe ágyazott Poirot történet furcsa volt, és sok rajongó nem is elégedett vele. A keletkezési körülményeit figyelembe véve ennek ellenére lenyűgöző darab, ami jó szórakozást nyújt.

Lassan haladtam ezzel a könyvvel, mert párhuzamosan mást is olvastam, de talán nem is vált ennek a könyvnek a kárára. A nyomozás most nem kötött le annyira, több csavarnál már előre gondolkodtam*, hogy mi is áll a háttérben. Ami kimondottan tetszett a történetben: Hastings és Poirot barátsága, jókat mosolyogtam a párosukon.

"– Tudom jól, nem szeretné, ha megölelném, vagy kimutatnám az érzelmeimet. Nagyon angol leszek. Nem mondok semmit, az égvilágon semmit. Csak azt, hogy ebben az utolsó kalandunkban minden dicsőség magát illeti, és boldog az az ember, akinek ilyen barátja van, mint nekem!"

* Achille P. és a haláleset... gondoltam, hogy milyen célt szolgált az egész...

Még ha az életmű nem is a legjobb darabja, de a rajongóknak egy kötelező olvasmány A Nagy Négyes, aminek új kiadása nemrég jelent meg a Helikonnál. ;)

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2013
Sorozat: Hercule Poirot 5
Eredeti cím: The Big Four
Fordító: Neményi Róza
Oldalszám: 244 
Ár: 2500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Hastings kapitány több év argentínai tartózkodás után végre ismét Londonban találja magát. Első útja öreg barátjához, Hercule Poirot-hoz vezet. De jaj: Poirot csomagol, indulóban van Dél-Amerikába! Ám ekkor egy férfi zuhan be az ajtón, aki csak a négyes számot rajzolja gépiesen egy papírra. Amikor az ismeretlen magához tar, rövid ismertetést ad négy gonosztevőről. Egy kínairól, aki a társaság esze. Egy amerikairól, akit a dollár jele szimbolizál. Egy francia nőről és a negyedikről: a gyilkosról. Poirot tehát marad, és fölveszi a harcot a Nagy Négyes ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.