Robert Galbraith - Zavaros vér (Cormoran Strike 5.)

Az idei év egyik legjobban várt megjelenése volt számomra az új Strike-regény, amit néhány hete meg is vettem a kiadótól. 

Majdnem két éve olvastam el a Cormoran Strike sorozat 4. részét - nem sokkal ez után követhetjük az eseményeket. Jól is jött ki, hogy a Halálos fehérből készült sorozatévadot az olvasás előtt néztem meg, így kicsit felfrissítettem az emlékeimet.

Az oldalszámok részről-részre kicsit nőttek, de az ötödik rész mindet felülmúlja a maga 988 oldalával :D Ez még nekem is eltartott egy ideig, plusz beelőzték közben a Könyv Kempingre válogatott olvasmányok. Ettől függetlenül élveztem a történetet, és nem ártott meg a többszörös kizökkenés - amikor lendületben voltam naponta 100 oldalt sikerült elolvasnom belőle. 

Strike és Robin mindketten egy olyan életszakaszba kerültek, ami tele van feszültséggel, szomorúsággal és nem akarják megosztani a másikkal. Strike nagynénje, Joan - aki lényegében gyerekkorától felnevelte - súlyos beteg, ezért Cormoran sok időt tölt vele és Ted nagybátyjával. 
Robin az elhúzódó válásával küzd, a kezdetben könnyűnek tűnő ügy nem akar haladni. Eközben a kibővült nyomozóiroda munkatársaival több feladattal is zsonglőrködniük kell: megfigyelések, nyomozások és belső feszültségek is nehezítik a nyomozópáros életét. 

Robin karakterén keresztül az író erőteljesen kiemelte azt, hogy egyes férfiak mennyire nem tisztelik a nőket: legyen a főnökük, vagy mint szakember. Robinnak meg kell küzdenie azzal, hogy keresi az utat a vezető és az udvarias nő szerepe között... de van akinél nem lehet középutat találni.

Az új rész fő nyomozása különbözik az eddigektől - most egy 'döglött aktát' kell megoldaniuk. A 40 éve eltűnt Margot Bamborough doktornőt, édesanyát kellene megtalálniuk. Az üggyel a doktornő lánya bízza meg őket, aki sok esélyt nem lát a megoldásra, de szeretne egy utolsó próbát tenni, hogy tényleg lezárhassa magában.

Elképesztően szövevényes és bonyolult a nyomozás, amiben az első nehézség a régi kollégák - ismerősök - szomszédok és szemtanúk felkeresése. Van aki már elköltözött, nevet változtatott, már meg is halt - nincs könnyű dolga Strike-nak és Robinnak. Anno a nyomozást vezető rendőr ráadásul időközben elveszítette a beszámíthatóságát egy betegség miatt, ezért sok tanúvallomást összezavart, félrevitt - ezért sem sikerült megoldani akkor az ügyet. 

A megoldás remek lett, olyan helyen bukkant Strike és Robin a megoldásra, ahol nem is gondoltuk volna. Elképesztően sok nyom, beszámoló - tudatosan vagy véletlenül elhibázott vallomások tengeréből kellett kiemelniük azokat az információmorzsákat, amik ellentmondhattak egymásnak. 

A nyomozás mellett főszereplőink magánéletének alakulása is érdekes volt - egyre inkább látszik, hogy nincs tökéletes élet és nincs tökéletes megoldás sem. Az író bemutatja a dillemát, amivel mindketten küzdenek - hiába drukkolunk nekik más kb az első regény óta, nem olyan egyszerű a megoldás. A hozzám hasonló romantikára vadászó olvasók is kapnak néhány kedves jelenetet, de ez szerintem szépen beleillik a karakterek aktuális helyzetébe :) 
Strike múltjáról sok mindent megismerhetünk ebben a részben is, nagyon tetszettek a 'hétköznapi', mindkettejük magánéletéről szóló részletek is. 

Ez a rész egy nehéz időszakot dolgoz fel mindkettejük életéből, ezért nem is csoda, hogy komorabb - feszültebb az egész regény, amit megspékel egy borzasztó sorozatgyilkos, egy szőrén-szálán eltűnt nő esete, ami kb megoldhatatlannak látszik.

Remélem még jó néhány rész vár ránk Robin és Strike életéből!

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2021
Sorozat: Cormoran Strike 5.
Eredeti cím: Troubled blood
Fordító: Nagy Gergely
Oldalszám: 988
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Cormoran ​Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban. Egy nő keresi fel, hogy segítsen neki megtalálni édesanyját, Margot Bamborought, aki rejtélyes körülmények között tűnt el 1974-ben. Strike sosem nyúlt döglött aktákhoz, főleg nem olyanhoz, amely negyven éve megoldatlan. És bár kevés esély van arra, hogy a végére járhat, mégis elvállalja az ügyet, a számos másik mellé, amelyen partnerével, Robin Ellacott-tal dolgoznak. Robin éppen egy küzdelmes váláson megy keresztül, egy másik férfi is érdeklődik iránta, miközben a Strike iránt táplált érzéseivel is viaskodik.Strike és Robin nyomozása Margot eltűnése után egy pokolian bonyolult üggyé alakul, tarot kártyákkal, egy pszichopata sorozatgyilkossal és megbízhatatlan szemtanúkkal. Mindketten megtanulják, hogy olykor a több évtizede megoldatlan ügyek is halálosak tudnak lenni.Lélegzetelállító, labirintus-szerű eposz; a Zavaros vér a Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb része. Galbraith regényeit 46 nyelvre fordították már le és több millió példányban kelt el világszerte.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó értékelés, én is elkezdtem olvasni, kicsit féltem a terjedelme miatt, de megerősítettél, hogy szeretném ezt, jó lesz ez (is). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem neked is tetszeni fog! Érdemes rászánni az időt! ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.