Robert Galbraith - Halálos fehér (Cormoran Strike 4.)

Cormoran Strike negyedik kötetére egy kicsit többet kellett várnunk, mint a korábbi folytatásokra, de... megérte :D Összetett, fordulatos, letisztult regényt kaptunk, ami az érdekes nyomozási szál mellett hozza a már megkedvelt apróságokat is.

A 4. rész ott folytatódik, ahol a Gonosz pálya véget ért, amire bevallom már csak nagy vonalakban ill. a tvsorozat képsoraiból emlékeztem. Nem történik semmilyen szappanoperaszerű megoldás ebben a jelenetben, teljesen valószerűen és fájdalmasan folytatódik a főszereplők élete.
A prológus után egy évet ugrunk, és eljutunk a főnyomozás kiváltó eseményhez: egy zavart fiatal srác, Billy érkezik Strike-hoz és fel akarja kérni, hogy nyomozza ki gyerekkorában milyen gyilkosságnak lehetett a szemtanúja. Csak annyiban biztos, hogy ő még gyerek volt és látta hogy egy kislányt vagy egy kisfiút megölnek...

Billy ezután eltűnik, ám Strike hamar kapcsolatba kerül a fiú bátyjával, aki egy munkáspárti mozgalomnak a feje. Időközben Striket-ot egy képviselő kéri fel egy munkára: ki kell nyomozniuk egy zsarolási ügyet, ám a befolyásos politikus nem árulja el hogy miért is zsarolják. Strike és Robin feladata az lesz, hogy bizonyítékot gyűjtsenek a rosszakarói ellen. Ezeknek a szereplőknek a sorsa időközben összekapcsolódik a több szálon futó nyomozásnak köszönhetően.

Strike mellett már társként dolgozik Robin, és két másik új nyomozóval is bővült a csapat, ami időként megkönnyíti a munkát. Imádom Rowlingnak ez az aprólékosságát, hogy nem elég hogy belevesz két munkatársat a nyomozóirodába, hanem nekik is rendes hátteret rajzol, akadályozó tényezőket, amikkel Strike-nak is meg kell küzdenie: nem mindig állnak a rendelkezésére - van amikor még mindig magának kell folytatnia a terepmunkát.
A könyv helyszínei a politikai körök, a kulturális-és sportminisztérium, elegáns éttermek, néhány parti ill.  a 2012-es, olimpia lázában égő London.
A nyomozás ismét több szereplőt mozgat meg és nem halad olyan gyorsan. Ennek ellenére nehezen tudtam letenni a könyvet, és amikor tudtam akkor óráig olvastam egyhuzamban, mert amikor épp leült a nyomozás akkor a szereplők magánéletének fordulatai kezdtek el érdekelni.

Rowling azt hiszem ebben a regényben megtalálta az egyensúlyt a magánélet és a nyomozás között - Robin életére fókuszált most jobban. Az ő története is megérne egy külön regényt, de csak még jobban a szívemhez nőtt ebben a részben. Túlnőve azon, hogy egy csinos, okos lány, aki az első szerelmével él együtt és megy a kijelölt úton; ebben a részben végre kiáll magáért és megteszi azt a lépést, amiért már jó néhány rész óta drukkolunk. Házassága minden csak nem boldog, a pánikrohamait titkolja Matt elől, aki minden alkalmat megragad hogy kritizálja Strike-ot, a nyomozói munkáját, az álmait. Amikor viszont abbahagyja a törődést, akkor már erősen gyanús a viselkedése - mi olvasók már előbb tudjuk mi zajlik a háttérben, mint Robin.

A regény egy kicsit társadalomkritika is - az elithez tartozókról, akik bármit megtehetnek, mert a befolyásuk, a pénzük elintézi helyettük a dolgokat.
"- Hát, az a magániskolai rendszer csodája - bólintott Raphael. - Itt Londonban, ha az embernek elég pénze van, bárhová megy, mindig ugyanazzal a háromszáz emberrel találkozik..."
A magánéleti problémák, a nyomozás nehézségei mellett azért megvan a két főszereplő közti humor és dinamika - nagyon szerettem azokat az apró rezdüléseket, amik kettejük viszonyát árnyalták. 
"– Süti nincs?– Azt hittem, fogyni akar.– Mint bármelyik valamirevaló dietetikus tanúsíthatja, amit autóban eszik az ember, az nem számít!"
Nagyon szerettem ezt a részt és örülök, hogy ez is már a polcomon van - szeretném újraolvasni az első hármat, mert ezek tipikusan olyan összetett könyvek amik újra és újra le tudnak kötni, akár újabb rétegeket fednek fel, vagy lesznek otthonosak a megszokott helyszínek, leírások miatt. 

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2019
Sorozat: Cormoran Strike 4.
Eredeti cím: Lethal White
Fordító: Nagy Gergely
Oldalszám: 640
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Egy ​zavart fiatalember, Billy felkeresi Cormoran Strike-ot, hogy a segítségét kérje egy bűnügy felderítésében, aminek azt hiszi, gyerekként tanúja volt. Strike-ot mélységesen felzaklatja a történet. Bár Billy nyilvánvalóan mentálisan beteg, és nem is emlékszik sok konkrét részletre, van benne és a történetében valami nagyon őszinte. Csakhogy mielőtt Strike alaposabban is kikérdezhetné, Billy rémülten elrohan. Strike és Robin Ellacott (aki eredetileg a titkárnője volt, mostanra pedig a társa a nyomozóiroda vezetésében) igyekeznek a történet végére járni: az ide-oda kanyargó nyomozás pedig elvezeti őket London kis sikátoraitól a Parlament titokzatos legbelső irodáin keresztül egy gyönyörű, de vészjósló vidéki kúriáig. Ráadásul a nyomozás labirintusában dolgozó Strike magánélete sem olyan egyszerű: újdonsült magánnyomozó-sztárként már nem tud olyan észrevétlenül dolgozni, mint valaha. Egykori titkárnőjével is bonyolultabb a viszonya, mint eddig bármikor. Robin már a nyomozóiroda pótolhatatlan dolgozójává nőtte ki magát, de személyes viszonyuk ennél sokkal összetettebb… Az eddigi legnagyobb léptékű Robert Galbraith-regény, a Halálos fehér egyszerre érdekes krimi és letehetetlen újabb fejezet Cormoran Strike és Robin Ellacott történetében."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.