2019. május 27., hétfő

Kortárs magyar!?

A kortárs magyar könyekkel 2010 körül kezdtem el megismerkedni - ekkor egyrészt az egyetemen tanult íróktól olvastam (pl.: Tóth Krisztina, Bartis Attila, Rakovszky Zsuzsa), ill. könyvesblogokon fedeztem fel néhány írót (ilyen volt pl. Baráth Katalin Dávid Veron sorozata), de volt olyan szerző akire csoporttársam hívta fel a figyelmem és lett később kedvencem (Cserna-Szabó András).
Ezek a könyvek alapozták meg a magyar kortárs írókba vetett hitem, szeretetem; ők mind minőségi szövegeket adtak ki a kezükből, így nem volt kérdés, hogy szeretném a többi művüket és hasonló írókat megismerni.

Műfajok - zsánerek - témák

A magyar íróktól legtöbbször szépirodalmat, verseket szoktam olvasni. A második helyen a fantasyk állnak, ezt követik a krimik, a romantikus könyvek vagy szakirodalom.

Általában nem azt nézem egy könyv esetében, hogy magyar a szerzője, hanem a témáját, ezen kívül figyelembe veszem melyik kiadónál jelenik meg, vagy éppen milyen a borítója - ezek mind jó mérői annak, hogy milyen minőségű a könyv.

Május elején olvastam a GABO Kiadónál megjelent Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 c. válogatást. Ennek kapcsán Twitteren és Instagramon is megkérdeztem, hogy ki szokott magyar fantasy/scifi könyveket olvasni. A válaszok mindkét platformon inkább az volt, hogy a többség nem olvas ilyeneket. Az már egy másik kérdés, hogy miért nem - Instagramon ezt is feltettem: volt aki magát a műfajt nem szereti, így érthető, hogy nem olvas magyar szerzőktől sem ilyen könyveket.

Azért is szoktam magyar könyveket olvasni, mert ha megszeretek egy írói stílust, nyelvezetet akkor már szinte mindegy miről ír, mert már az is dob az olvasmányélményen, hogy hogyan használja a nyelvet. Jó példa ide Grecsó Krisztián, akinek szeretem a stílusát, a történeteit, azokat a történetszálakat amiket több regényében, novellájában összefon.

Másrészt a magyar szerzők általában hazai környezetet mutatnak be, ez is egy olvasást könnyítő tényező - ill. szeretek akár helyeket, vagy történelmi jelenségeket megismerni egy irodalmi művön keresztül. Történelmi környezetre jó példa akár a már említett Dávid Veron sorozat, vagy a sokak által imádott Ambrózy báró esetei, amiből én még csak az első részt olvastam.

Fantasy könyvek közül is több írót kedvelek - a legjobb példa Kleinheincz Csilla, akit az Ólomerdő sorozatával ismertem meg, majd olvastam végig az életművét. Ő például annyira közvetlen, hogy pár éve egy Könyvhéten nem tudtuk megvárni a dedikációs időpontját, de a standok között észrevettük és megkértük hogy soron kívül dedikálja nekünk a könyvét. De az idei Könyvfeszten is megláttam és odamentem hozzá pár szóra fangirlködni (ősszel érkezik az Ólomerdő következő kötete ;)).

Kedvenc magyar fantasy-scifi szerzőim közé tartozik még On Sai (Varga Bea) - vele is sikerült már több ízben találkoznom, az egyik újabb pedig Veres Attila akinek a könyvei teljesen kimozdítottak az olvasási komfortzónámból.

A kortárs szerzők versesköteteinek olvasása is egy olyan szegmens, amire úgy 'neveltem' rá magam. Azt hiszem Simon Márton Polaroidok kötetével kezdődött, majd végigolvastam a megjelent köteteit, tőle jutottam el Fodor Ákoshoz, majd több magyar költőhöz. Szeretem Erdős Virág, Szabó T. Anna, Hevesi Judit verseit is. Ismerkedéshez a kortárs versekhez jó szívvel ajánlom a Szívlapát kötetet, ami tavaly egy könyvtári pályázat miatt is hozzám nőtt :) ill. az eddigi verseskötet témájú bejegyzéseimet.

Közvetlen kapcsolatok

Ami egy plusz pont a magyar szerzők olvasása mellett, amire az előző bekezdésben is utaltam: nagyon könnyű kapcsolatba kerülni velük, találkozni, dedikációt kérni vagy egyáltalán beszélgetni. Sokan nagyon aktívak a közösségi oldalakon, szívesen válaszolnak kérdésekre, vagy osztanak meg érdességeket a munkájukról. Másrészt a különféle író-olvasó találkozókon, a Könyvfesztiválon vagy a Könyvhéten is találkozhatunk velük.
A fent említett kedven szerzőim közül többel találkoztam már valamilyen eseményen, kaptam dedikációt, vagy tudtam beszélgetni velük. 

Sokaknál olvastam és a témafelvetésben is szerepelt az az élmény, amikor egy negatív értékelésre teljes felháborodással reagál egy író. Ez a közvetlen kapcsolat hátránya is lehet, hiszen ugyanúgy figyelik a könyvük sorsát, mint ahogy mi olvasók őket. Nekem ilyen tapasztalatom nem volt - ebben benne lehet az is, hogy megpróbálok jól választani.

Heroes of Spenót
Szeretek magyar szerzőktől olvasni, a blogon is ajánlgattam már korábban őket ill. ha a blogposztjaim közül a magyar szerzős címkéket megnézitek akkor sokféle műfajban találhattok jó olvasnivalókat.

Több kedvenc írót említettem, de még jó néhányan belopták magukat a szívembe (és a könyvespolcomra), ha van igény akkor zsáner szerint is készíthetek később ajánló bejegyzést a szerzők megismeréséhez ;)

Témáztak még:
Pupilla, Nikkincs, Anett, Nima

Utóvédként is lehet csatlakozni ;)
Sister

8 megjegyzés:

 1. a Rókabércet egészen biztosan el akarom olvasni, a Macskakőről megvárom a posztot, mert eléggé bejönnek ezek a századelős témák, de sose lehet tudni.
  szerintem elég nehéz felzárkózni fantasyban és sci-fiben ahhoz a rengeteg nagyon jó külföldi íróhoz, akik megjelennek itthon, nagyon jónak kell lennie, ha ezekből kiemelkedik magyarként.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Rókabérc tényleg nagyon jó, nekem egyik kolléganőm ajánlotta. Macskakőt már olvastam ;) http://ittvalahol.blogspot.com/2019/01/lovranits-julia-villo-macskako.html
   Na igen, On Sai a humorával tud pl kiemelkedni, Veres Attila az ízig-vérig magyar környezettel, meg kell találni az egyensúlyt a hazai miliő és a scifi/fantasy/horror elemek között.

   Törlés
 2. Már régóta ismerkedsz a kortárs magyarokkal, úgy látom, és szép nagy merítésed is van belőlük! :) A versekkel én kicsit hadilábon állok, de néha kedvet kapok én is, és akkor már valami magyart persze. :)
  Cserna-Szabót de jó, hogy említetted, tőle is szeretnék olvasni, a Puszibolt van meg. :)
  Ú, meg a Rókabérces könyv is! Hátha találok egy kis új magyar krimi színfoltot megint. ;)

  Nekem sem volt szerencsére rossz tapasztalatom, negatív vélemény miatt kikelő magyar íróval, de láttam már rossz példákat erre sajnos... Nálam pont hogy jól sült el a dolog, Baráth Kata megosztotta a kritikámat a Veron sorozat nekem nem tetsző kötetéről is, és tudott rajta nevetni. :) Ez nekem tök szimpatikus volt.

  Jó ötlet a zsáner szerinti szétszedés is, van ebben a témában sok még. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, évek óta tartó projektem :))
   Puszibolt a legjobb, azóta kicsit kiszerettem az íróból, de amikor olvastam akkor nagyon megfogott.
   Rókabérc szerintem neked is tetszene ;)
   Fogok még írni, most sok inspirációt gyűjtöttem a ti bejegyzéseitekből! :D

   Törlés
 3. De jó Dóri, hogy neked már ilyen szép múltad van a kortárs magyarokkal. Lehet tőled is jókat mazsolázni. A Macskakő nagyon jónak tűnik, most már jobban megnézem azt a könyvet is magamnak, mert már figyeltem, amikor írtál róla, csak mégis átsiklottam felette.
  Rakovszky Zsuzsa is egy pár hete került fel a listámra, egy verseskötetet néztem ki magamnak. Pont én is szeretnék még több kortárs verset olvasni, a Szívlapát az egy egész jó válogatás volt, de felírtam a ti ajánlásotokat is most már.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Visszatekintve jöttem rá én is, hogy hogyan alakult az ízlésem, meg hogyan küzdöttem le az előítéleteimet. Macskakövet szívesen kölcsön is adom - Pupi amikor visszahozza viheted is tovább :)
   Hajrá a versekhez is, a Szívlapát azért jó kiindulási alap, mert sokféle költő kapott benne helyet - idősebbek, fiatalabbak egyaránt.

   Törlés
 4. Basszus, írtam egy tök hosszú kommentet erre benyelte a blogger :( Szóval most újra akkor: A Rókabérc nálam is rajta van az olvasnom kell listámon, de ajánlom M.Á-tól a Darwin játszmát, és a Szabadlábont is, mert csudajók azokat is. Tök jó, hogy te is aktívan népszerűsíted a kortárs magyarokat. Simon Márton verseket szerintem én is mind olvatam, egy időben rájuk voltam akadva nagoyn, de Fodor Ákost is szeretem, de ő lemaradt a listámról, és te juttattad eszembe :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Grrrr :S Velem is eljátssza néha - én ezért már ki szoktam másolni mielőtt elküldöm ;)
   Rókabérc nagyon jó, az is egy - szerintem nem reklámozott -gyöngyszem.
   Fodor Ákos - Simon Marci jó páros, valahogy mindig az ő stílusokat keresem más verseskötetekben is.

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (29) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (12) 18. század (8) 19. század (45) 20. század (245) 21. század (151) 2pontos (21) 3pontos (113) 4pontos (473) 5pontos (483) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) afrika (2) agatha christie (24) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (15) amerikai (273) amerikai dél (40) amszterdam (1) andré aciman (3) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (6) angol (228) angolul (31) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (2) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (13) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (10) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (12) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (11) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (17) boris vian (5) borító (3) boszorkány (15) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (19) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (7) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (41) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (3) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (7) családregény (18) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (4) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (22) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (4) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) egyiptom (1) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (5) életmód (21) életrajz (18) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (5) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (2) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (7) esszék (9) észt (1) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (14) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (3) fábián janka (2) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (84) fekete istván (1) feminizmus (25) festészet (3) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (44) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (2) friss könyvek (104) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (4) gail carriger (5) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (6) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (23) havi tervek (38) havi zárás (94) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (12) hófehér-trilógia (3) holland (3) holokauszt (10) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (9) humor (40) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (7) ifjúsági (65) igaz történet (9) ikrek (2) illusztrált (17) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (10) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (3) iskola (6) ismeretterjesztő (35) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (20) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (3) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (15) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (5) joanne harris (19) jodi picoult (1) jodi taylor (5) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (4) jövő (4) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (6) kanadai (19) karácsony (33) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (32) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (18) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (23) kiss angéla (3) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (5) kolumbiai (4) konmari (3) koreai (1) kortárs (75) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (13) könyvekről röviden (23) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (12) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (5) körbeposzt (54) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (108) KULT könyvek (6) l. m. montgomery (8) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (4) lena dunham (1) lengyel (2) lenyűgöző teremtmények (5) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (2) lmbt (27) logan mcrea (1) london (19) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (3) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (218) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marina lewycka (1) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (24) mercy fall farkasai (3) mese (21) mese felnőtteknek (11) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (10) mitológia (9) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) naomi novik (1) Napernyő Protektorátus (5) napló (5) nápolyi regények (4) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (8) new york (30) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nigériai (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) norvégia (1) novellák (63) női sors (87) nyár (20) nyereményjáték (11) ókor (5) olasz (27) ólomerdő (3) on sai (8) oriana fallaci (1) orosz (14) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (3) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (16) önsegítő (10) öregedés (1) ősz (9) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (12) párkapcsolat (3) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (8) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (25) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (15) rabszolgaság (5) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (6) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (7) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (52) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sally rooney (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (32) scolar (6) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (4) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (12) st. mary krónikák (4) steampunk (11) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (7) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (4) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (98) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (11) szürrealizmus (4) társadalom (12) társadalomtörténet (3) tasmina perry (2) tavasz (2) tél (9) tematikus (8) témázunk (21) terrortámadás (1) tervek (3) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (8) tilt (285) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (37) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (6) történelmi (31) történelmi romantikus (5) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) tükörjáró (3) tündér (3) tv sorozat (3) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (29) újság (2) újságíró (2) ukrán (3) updike (1) urban fantasy (19) utazás (9) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vaják (1) vallás (13) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (18) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (35) vicki myron (1) vietnámi (1) viktoriánus (20) világháború (30) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (13)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (20) tél (9) ősz (9) tavasz (2)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (273) amerikai dél (40) amszterdam (1) anglia (6) angol (228) argentin (1) ausztrál (10) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (19) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (44) görög (2) írország (3) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) japán (15) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (2) litván (1) london (19) magyar (218) mexikó (3) német (16) new england (8) new york (30) norvég (6) olasz (27) orosz (14) osztrák (3) pakisztáni (2) párizs (12) róma (1) skót (28) spanyol (12) svájci (1) svéd (16) török (6) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (21) 3pontos (113) 4pontos (473) 5pontos (483) kedvenc (32)