Madeline Miller - Kirké

Madeline Millerrel tavaly ismerkedtem meg, amikor az Akhilleusz dalát olvastam. Már az a regénye is tetszett (csak az egyik főszereplő viselkedése húzta le egy kicsit az értékelésem), de amikor kiderült, hogy jön magyarul a Kirké, akkor tudtam, hogy ez lesz az én regényem. Az is biztató volt, hogy a 2018-as Goodreads közönségszavazás egyik nyertese lett, ill. rengeteg pozitív vélemény született róla.

A fent említett bejegyzésemben is írtam, hogy szerettem a görög mitológiai történeteket, elolvastam eredetiben az Iliászt és az Odüsszeiát, ezért is garantált volt hogy otthonosan fogom érezni magam ebben a regényben. MM stílusát már az előző könyvében megkedveltem: nagyon jól kiegészíti azokat az információmorzsákat, amiket a különböző eposzokból, mesékből ismerhetünk. 

Kirké Héliosz, a napisten és Perszéisz nimfa egyik lánya, akinek életét gyerekkorától követhetjük a regényben. Kirké már kislányként is különbözött a többiektől - nem volt olyan szépséges, mint a testvérei; a hangja inkább hasonlított az emberekéhez, emiatt is sokszor csúfolták. Naiv, alkalmazkodó teremtés, aki folyton apját leste és próbálta kivívni a figyelmét. Ám az istenek nem a legjobb szülők, elsősorban magukkal foglalkoznak - Héliosz például gyerekei születésekor megmondta kitől mire lehet számítani - csak egy halandó társa lesz-e, vagy valami többre hivatott a gyereke. 

Kirké életében akkor történik változás, amikor megismerkedik egy halandóval és beleszeret. Mindent megtenne érte, hogy a férfi a társa lehessen, ezért egy bizonyos növény segítségével istenné változtatja. Ezután döbben rá, hogy mihez van tehetsége és ez vezet ahhoz a száműzetéshez Aiaié szigetén, ahol már megismerhettük az Odüsszeiából. A ravasz ithakaival való találkozása amúgy csak egy epizód lesz ebben a grandiózus regényben: a fókusz végig Kirkén van. 

forrás
A szigeten végre kibontakoztathatja a képességeit, nem kell eltűrni a nimfák, istenek kegyetlenkedéseit, a maga ura lehet. Rájön hogyan tudja használni a különféle növényeket, megszelídíti az állatokat maga körül - végül az egyik első boszorkánnyá válik a világon, akitől joggal félhetnek a halandók és az istenek. 
Élete nem lesz magányos: amikor nem a büntetésből a szigetére küldött nimfákat kerülgeti, akkor különféle hajósok, hősök vagy halandók kerülnek az útjába. Fontos szerepe lesz a húga, Pasziphaié életének egy eseményében, amikor ellátogathat Krétára. 

Élveztem minden fejezetét ennek a könyvnek - jó volt újra rácsodálkozni a görög mitológia történeteire - MM ezeket pontosan adja vissza, de mindig egy kicsit más megvilágításban. Nem csak Kirké karaktere árnyalódik és láthatjuk a fejlődésének ívét, hanem az eposzokból megismert hősök tettei is más színezetet kapnak. Nem mindig lesznek azok a pozitív hősök, akiknek eddig be lettek állítva - esendőek, gyarlóak, elkapja őket a mánia vagy az agresszió. Az írónő megmutatja, hogy az eposzokat, énekeket férfiak írták - énekelték - ebben a könyvben a női szereplők, a hősök árnyoldalai kapnak helyet.
"Évekkel később hallottam egy dalt a kettőnk találkozásáról. A fiú, aki énekelte, több hangot tévesztett, mint amennyit eltalált, a versszakok édes dallama mégis átragyogott a hamisságán. Nem voltam meglepve azon, milyen képet festett rólam: a büszke boszorkány meghátrált a hős kardja elől, és térden állva könyörgött kegyelemért. Úgy tűnik, a meghunyászkodó nő a költők legkedveltebb témája. Mintha nem létezhetne történet anélkül, hogy földön csúszva zokogunk."
Már az első fejezeteknél éreztem, hogy igen, ez a tökéletes könyv számomra; az elmúlt napokban mindig felüdülés volt kinyitni és belesüllyedni ebbe a történetbe. Hosszú idő után végre egy új kedvencet avathattam, örülök hogy a polcomon van és majd újraolvashatom!

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Circe
Fordító: Frei-Kovács Judit
Oldalszám: 424
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az ​Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.
A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.
Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.
Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között. Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.