A pozitív testképről

pexels
A Popkultcsajokstb és a Párnacsata podcastok legutóbbi adásaiban (mintha összebeszéltek volna :D) a testképről volt szó. Előbbiben a könyvekben, filmekben, sorozatokban megjelenő vetületeit - utóbbiban a személyes tapasztalatokat, pszichológiai vonatkozásokat vitatták meg. 
A téma engem is érdekel, két éve molyon létrehoztam egy polcot is a témának, amikor több ilyen témájú könyvbe belefutottam. 

A pozitív testkép, vagyis saját magunk elfogadása olyannak amilyen, fontos téma. Főleg mivel a divatmagazinokat túlszárnyalva már a különféle közösségi média-felületeken belefuthatunk a tökéletesen beállított-szerkesztett képekbe. Ez főleg fiatalabb korban lehet káros, amikor az ember azt hiszi, hogy úgy kell kinéznie:
- mint a többségnek,
- mindenki más tökéletes, csak ő nem,
- mindenki úgy néz ki a valóságban is, mint a képen,
- a narancsbőr csak a kövéreket sújtja, 
- a háj az ronda,
... és még sorolhatnám.

A pozitív testképpel kapcsolatban legtöbbször a túlsúlyt, és inkább a nőkkel kapcsolatban emlegetik, de szerintem ki lehet ezt tágítani bármilyen olyan dologra, ami zavar magunkon, legyünk nők vagy férfiak (vagy bizonytalanok).

Az alábbiakban is olyan könyveket ajánlok, ami nőkről szól ill. a túlsúllyal küzdő szereplőkről:

Dumplin mozifilm imdb
Nemrég volt a mozikban premierje a Dumplin c. YA könyvből készült filmnek, ami pont egy túlsúlyos főhőst mutat be, aki kivételesen nem lefogyni akar, hanem úgy teljesíteni egy szépségversenyen, ahogy van. Önbizalmat gyűjtve, a tehetségét bemutatva - nem pedig önmagát sanyargatva. 
A túlsúly mindig egy kényes ügy - megvannak az okok, hogy ki néz ki úgy ahogy (betegség, lustaság, genetika, stb) - de a lényeg ebben a szemléletben, hogy emiatt ne legyen kevesebb önbizalma valakinek, ne bújjon el a világ elől, hanem találja meg magát benne. Emiatt volt nekem szimpatikus ez a könyv is, és szeretném majd a filmet is megnézni. Tavaly tavasszal megjelent a könyv folytatása, Puddin' címmel, ami egy másik szereplő sorsát mutatja be.

Kelsey Miller (forrás)
Kelsey Miller Big girl c. könyve (magyar cím is ugyanez ;)) is ehhez a témához kapcsolódik. "egy memoár egy 30 éves csajról, aki egész életében küzdött a testsúlyával, az evési rohamokkal, amik élete több területére kihatottak. Kelsey Miller egy webmagazin, a Refinery29 írója. 2013-ban rájött, hogy elege van a fogyókúrákból, a diétákból, valami másba vág bele. Keresett egy tanácsadót, aki az intuitív táplálkozással foglalkozik és végigvezeti ezen az úton, aminek a célja, hogy megváltozzon az ételekhez való viszonya." Inspiráló, érdekes olvasmányélményt adott nekem ez a könyv - szeretném újraolvasni, ill. kell egy saját példány is :)

Mona Awad Antilányregényét is ugyanazon a tavaszon olvastam, mint a fenti könyvet. "Rae Earl könyve után végre egy újabb remek regény, ami arról szól, hogy milyen küzdelmeket kell átélnie egy kövér lánynak. Mona Awad regényében 13 fejezeten keresztül olvashatunk Elizabeth (Lizzie, Beth, Liz, stb) életéről kiskamasz korától kezdve felnőtt koráig. Liznek egész életében problémái voltak a súlyával, ami kihatott a kapcsolataira és saját magának megítélésére is." Molyon meglepően megosztó értékelések születtek róla - szerintem ha valaha is küzdöttél súlyfelesleggel, akkor közel tudod érezni magadhoz a kötetben szereplő történeteket.

Amy Schumer A deréktetovált lány c. esszégyűjteményei is ide sorolható, amiben több más témát is érint, de a pozitív testkép egy kiemelt témája.

A témához tartozó könyvek még (ezeket még nem olvastam):
- Deirdre Riordan Hall: Sugar
- Rácz-Stefán Tibor: Túl ​szép
- Szkiba Zsuzska: Fogadd ​el magad
- Jennifer Weiner: Jó az ágyban

Angolul még több könyvet találunk a témában - jó kiindulási alap a Goodreads listája. ;)

Tudtok nekem még könyveket ajánlani a témában? 
Jöhetnek itt kommentben, vagy a molyos polcra ;)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.