Kelsey Mille - Big girl

A fantasy könyvek után valami másra vágytam a hétvégére és ez a könyv akadt a kezembe (rossz helyen volt a könyvtárban a polcon, megtetszett, így hazahoztam :D). Korábban nem hallottam az íróról, vagy egyáltalán az intuitív táplálkozásról, de már az első oldalaktól megfogott Kelsey stílusa.

Ez egy memoár egy 30 éves csajról, aki egész életében küzdött a testsúlyával, az evési rohamokkal, amik élete több területére kihatottak. Kelsey Miller egy webmagazin, a Refinery29 írója. 2013-ban rájött, hogy elege van a fogyókúrákból, a diétákból, valami másba vág bele. Keresett egy tanácsadót, aki az intuitív táplálkozással foglalkozik és végigvezeti ezen az úton, aminek a célja, hogy megváltozzon az ételekhez való viszonya. A folyamatról a honlapon cikkekben számolt be, ez a könyv ennek a lenyomata és egy memoár. Kelsey gyerekkori emlékeitől kezdve végigveszi azokat a döntéseket, körülményeket, amik oda vezettek, hogy felnőtt korára túlsúllyal küzd, és belefáradt a diétákkal való küzdelembe.
"Lehet, hogy a szabály kemény és kiszámíthatatlan, és kénytelen vagy a kamrában bujkálni egy maréknyi csokireszelékkel, csak hogy sikítás nélkül kibírd, közben viszont fel-felbukkantak ezek az alkalmak, amikor számos gondozóm egyike valami édességhez folyamodott, hogy tudassa: ha valami rossz történik, van egy egyszerű csokimázas megoldás, hiába foszlik semmivé, amint a tál aljára érsz."
Amellett, hogy kíváncsi voltam, miben is áll az intuitív táplálkozás lényege, Kelsey életéről is nagyon érdekes volt olvasni. Elvált szülők gyerekeként nőtt fel, aki mindig elvolt a saját világában. Az iskolában sosem volt népszerű, de volt kiállása, mert színésznőnek készült. A könyvben egészen a 2014-es évekig bemutatja az életét és hogy akkor éppen hol tart. 
"Az érzelmi evés visszaszorulása az intuitív táplálkozás egyik első észrevehető hozadéka. Ezt viszont senki sem reklámozza, mert nem igazán érzed eredménynek, inkább olyan, mintha elveszítenéd a legjobb barátodat; azt, aki minden helyzetet megkönnyít egy kicsit, soha semmit nem kér tőled, és gyorshívó gombja van a thai ételfutárhoz arra az esetre, ha valaha is szembekerülnél valamilyen érzelemmel, amire nem számítottál."
Az intuitív táplálkozás lényege az, hogy a testünk jelzéseire figyelve eszünk: nincsenek tiltott ételek, de oda kell figyelni az étkezésre. A meditációs gyakorlatokból ismerős tudatos jelenlétet elérve kell enni, így rögtön észrevesszük, hogy milyen ételt kíván a szervezetünk és mikor leszünk tele. Szemléletes volt az egyik rész, ahol Kelsey elmesélte, hogy húst kívánt, így bement egy kajáldába, de az első pár falat után érezte, hogy nem erre az olajban tocsogó sós valamire vágyik a szervezete - régebben oda sem figyelve befalta volna az egész tányérnyi kaját. 
"A „tudatos jelenléttel” végzett evést gyakran összekeverik az intuitív étkezéssel, de csak azért, mert mindkettő olyan keletiesen és taszítóan hangzik. Az intuitív táplálkozás több szinte ható megközelítés, ami segít a hozzám hasonló kattantaknak normális ember módjára enni. Ennek része a tudatos jelenléttel végzett étkezés, de ez egyszerűen annyit jelent, hogy megfelelő odafigyeléssel kell enni."
forrás
Nagyon tetszett ez a könyv - egyrészt többszörösen magamra ismertem Kelsey problémáiban, másrészt nagyon jó a stílusa, szórakoztatott, és érdekelt, hogy milyen élete van/volt. Megfogott ahogy végigjárta az önmegismerés folyamatát és nem kínált a könyv végére egy csillogó, tökéletes befejezést, hiszen nem is lehet. Megmutatta a hibáit, a bizonytalankodásait, azt hogy milyen is valójában. Annak ellenére, hogy a pozitív testkép egyik "hősének", képviselőjének tartják, mégis hibázik, többször elbizonytalanodott és megmutatta, hogy próbált megküzdeni a netes trolljaival - néha eredménytelenül. 

Nem véletlen, hogy megszólított ez a könyv: gyerekkorom óta én is küzdöttem azzal, hogy mit és mennyit eszem. Máig nem tudtam leszokni a nassolásról, néha rám is rámtör a falásroham - de igyekszem mozogni is eleget minden nap. A kamaszkorom nekem is a kötelező mozgás, szobabiciklizés, kevesebb étel körül forgott (és a negatív gondolatokból). Igazából az utóbbi években tudtam fogyni annyit, és tartani a súlyom, ami elégedettséggel tölt el - nem vagyok vékony, soha nem voltam az, de elégedett és úgy érzem egészséges vagyok. 
Erről szól ez a könyv is, hogy lehet, hogy van/lesz rajtad X kg felesleg, de ha jól érzed magad akkor éld az életedet és ne az töltse ki, hogy bele akarsz férni egy bizonyos méretű ruhába. Persze figyelj oda az egészségedre, a tested jelzéseire, mozogj és legyél boldog :)

Kelsey a Good Morning America-ban - videó
Kelsey honlapja

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Big girl
Oldalszám: 334
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
forrás
Kelsey Miller mindent kipróbált: rohamdiétákat, egészséges diétákat és táplálkozási szakértők által összeállított étrendeket, ami ugyanaz, mint az előzőek, csak drágább. Kora gyermekkorától küzdött molettségével, és 29 évesen elérte a mélypontot: rájött, hogy semmilyen diétával nem képes megváltoztatni sem a testét, sem az életét. Egy intuitív táplálkozási irányzattal foglalkozó tanácsadó és fitness szakemberek segítségével megtanulta, hogyan táplálkozzon a teste jelzéseit követve, és milyen mozgásformát kövessen, amely mellett ki tud tartani, és amellyel nem az elégetett kalóriákat hajszolja. Ám minden egyes, az egészséges jövő felé tett lépés fájdalmas igazságokat hozott fel a múltból, amelyekkel meg kellett birkóznia.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.