Kateřina Tučková - Üldözött istennők


A tavalyi Könyvfesztiválra jelent meg ez könyv; akkor még nem akadt meg rajta a szemem. Amikor a Könyvudvar kínálatában megláttam, akkor gondolkoztam rajta, hogy megveszem; végül szépen kivártam belőle a könyvtári példányt. (Néha ilyen nyakatekert módon jutnak el hozzám könyvek :D )

Ez egy nagyon érdekes könyv: valós jelenségről szól, a Fehér-Kárpátokban, azon belül Žítková településen élő "istennőkről", akik jószándékú boszorkányok, gyógyítók, javasasszonyok. A regényben az írónő nekik állít emléket: valós forrásokból dolgozva kreál egy baljós, női családregényt, aminek a középpontjában az istennők egyik utóda, Dora Idešová ered a családi titkok nyomába. 

Dora néprajzkutató, aki a saját gyerekkorából megismert népszokásból (?), vagyis a cseh istennőkről írja szakdolgozatát. Ennek köszönhetően kap munkát, majd rendszerváltozás után újra nekiáll, hogy új szemszögből és már elérhető források alapján jobban feltárja a témát.
A varázslatos hegyvidék Forrás
Dora és sérült öccse még gyerekként került nagynénjük, Surmenová gyámsága alá, aki egy praktizáló istennő volt. A lány az ő segítője volt gyerekként, ám külső körülmények hatására elkerültek tőle. Dora egész életében küzd a kétséggel, hogy vajon tényleg volt hatalmuk ezeknek a nőknek, vagy babonaság az egész? Mi áll a sok szerencsétlenség hátterében, ami a családját érte?
Ez a regény eléggé összetett: egyrészt rekonstruáljuk Dorával együtt a különféle levéltári anyagokból a múltat, a családi titkokat. Másrészt megismerjük a szocialista rendszer működését, rájövünk, hogy mégsem egyfajta 'szocialista boszorkányüldözés' miatt ment tönkre Surmenová élete; és még a nácik is érdeklődtek a háború alatt az istennők után...

A téma nagyon izgalmas és újszerű - a regény hazájában meg is értem a nagy sikert, a sokszori újranyomást, hazánkban sajnos jóval kevesebb olvasója van-lesz (molyon még csak 4-en olvastuk). Amit felróhatok az írónak, az a sok hivatalos levél, dokumentum, ami megszakítja az történetet és megnehezíti az olvasást - nagyon tényszerűnek tűnik, de szerintem ha kevesebbet használ ezekből akkor gördülékenyebb regény születik, amivel ugyanúgy vissza tudja adni azokat az információkat, amiket így megtudtam.

4/5

Kiadó: Kalligram Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Žítkovské bohyně
Oldalszám: 400
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Az írónő népviseletben
Érdekesség:
"Az Üldözött istennők egy gyerekkori emléktöredékből, egy ismerős mondásból indult ki: hazudsz, mint egy žítkovái istennő! A Fehér-Kárpátok javasasszonyai minden rendszerben zaklatást szenvedtek el, a személyes sorsokon keresztül egy szélesebb tabló megmutatása volt a szerző célja. A gyerekkorból visszhangzó mondás a kommunista antipropaganda révén épült be a köznyelve, az archívumi és levéltári kutatások során pedig azzal is szembesült Tučková, hogy az StB (a cseh állambiztonsági szolgálat) elmegyógyintézetbe záratta a žítkovái javasasszonyokat." forrás

Fülszöveg:
A Fehér-Kárpátokban, évszázadok óta különleges, természetfeletti képességekkel megáldott bűbájos asszonyok, „istennők" segítettek a rászorulóknak. Tudományukat vérségi vonalon, anyáról lányra örökítették, továbbadott tudásuk egészen a 20. század ’70-es éveiig fennmaradt. A regény főhőse, Dora Idesová, diplomás néprajzkutató maga is a leszármazottjuk. Kutatásokba kezd, hogy kiderítse, mi igaz abból, hogy a náci, illetve a kommunista rendszer is felhasználta az „istennők" tudását. Az élettörténetük felgöngyölítése közben Dora meglepetten tapasztalja, hogy belőle ugyan nem lett „istennő", de maga is részese a sötét tradíciónak, s hogy a múlt komplikáltabb és sötétebb, mint hitte…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.