Meik Wiking - Hygge

május 08, 2017
A hygge fogalmáról először Urban eve blogján olvastam idén, utána több helyen is belebotlottam ebbe a könyvbe. Nagyon örültem, amikor a friss megjelenések között böngészve felfedeztem, hogy megjelenik magyarul is!

Mi az a hygge?
Otthonosság, kényelem, boldogság, biztonság - ezek azok a kulcsszavak amikkel le tudnám írni. Ilyen még az angol cozy, a német gemütlichkeit, a kanadai hominess fogalma is, de a hygge a dán "nemzeti identitás és kultúra része". Teljesen beépült az életükbe - a nyelvükbe, a mindennapjaikba. 

Igazából a kikapcsolódásra szolgálnak azok a tevékenységek, amik ide tartoznak. Arról, hogy megjutalmazzuk magunkat valamilyen finomsággal (kávé, tea, csoki), jó társaságban vagyunk ahol biztonságban és szeretetben érezzük magunkat. 
Ha egyedül vagyunk akkor is minden a kényelmünket szolgálja: egy jó könyv, egy film, meleg és megfelelő világítás. Utóbbi nagyon fontos a dánoknak: a Wiking - kellő humorral - ez első fejezetekben ezt fejtegeti. 

"A hygge inkább szól hangulatról és élményről, semmint a dolgokról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Az otthon érzéséről. Hogy biztonságban vagyunk, védve a világról egy olyan helyen, ahol elengedhetjük magunkat."

A könyv írója Meik Wiking, a dán Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki a kutatásait osztja meg velünk ebben a könyvben. Persze inkább szolgál inspirációra, épp csak betekintést nyújt a témába, ebbe a bizonyos "dán életérzésbe" (amiben több téren magamra ismertem, szóval helló Dánia, szeretnélek jobban megismerni! ;) )

A könyv logikusan épül fel - körbejárja a fogalmat, a dán mindennapok érdekességeit, a hygge alkotóelemeit az ételektől kezdve a ruhákon át a baráti összejövetelekig. Recepteket is találunk a könyvben, kimondhatatlan nevű ételekkel, amik az igazi dán konyha részeit alkotják. 
"A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz."
Sokunknak lehet, hogy nem mond újat ez a könyv, mert a fogalom ismerete nélkül is alkalmazzuk az életünkben a kikapcsolódás ilyen formáit, ám mindenképp érdekes betekintést adott a dánok életébe. Ezen kívül jó inspiráció lehet azoknak, akiknek nehezebben megy a kikapcsolódás, vagy ha új ötleteket szeretnénk meríteni. Tetszett, hogy egész évre adott tippeket az író - mert a hygge nem csak az őszi-téli hónapokra való. 
A hygge alkotóelemei: gyertyák, kandalló, könyvek, forró tea, meleg zokni,
kényelmes takaró és óriási pulcsik. forrás
A kiadásról: első látásra beleszerettem ebbe a könyvbe, és gondolom ez is volt a cél. Matt keményfedeles, hangulatos illusztrációkkal találkozunk már a borítón. A belseje is hasonló: tele illusztrációkkal, szép tipográfiai megoldásokkal, jó tapintású oldalakkal. Már az hygge-élmény ha a kezedbe veszed a könyvet ;)

Mindenképpen egy rendhagyó könyvről van szó, amit ajánlok azoknak akik szeretnek ilyesféle önsegítő, életmód könyveket olvasni, vagy érdeklődnek a dánok iránt. Karácsonyra majd tökéletes ajándék lehet ez a könyv bárkinek ;)

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Little Book of Hygge
Oldalszám: 288
Ár: 4500 Ft (Vedd meg a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. 
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. 
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. 
A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.