Stan Lee&Peter David - Fantasztikus ​életem

május 16, 2019
A képregények iránti szeretetem nem új keletű - gyerekként a Donald Kacsa Magazin, a Garfield voltak a kedvenceim - és persze a napilapokban is elolvastam a comic stripeket, amiket találtam. Ezután jó néhány évre elfelejtettem a képregényeket, 3-4 éve kezdtem el újra foglalkozni velük. Egyrészt a moly és különféle könyves blogok inspiráltak - másrészt a könyvtári munkám során is többfélével találkoztam. A könyvtárunkban összegyűjtöttem a felnőtteknek szóló képregényeket, egy külön kis polcot szenteltem nekik, készítettem egy listát is belőlük és pont tegnap zajlott le egy illusztrációs képregény pályázat nálunk, aminek egyik szervezője voltam.

A képregényekből készült filmadaptációk szintén jó néhány éve sokunk kedvencei - május a Bosszúállók film befejezésével indult, jelenleg pedig a Carter ügynök sorozatot darálom, ami ehhez az univerzumhoz csatlakozik. (Még egy vicces egybeesés - ma néztem meg a 4. részt, amiben Stan Lee is cameozik :D)

Stan Lee (született: Stanley Martin Lieber) gyerekként imádott olvasni, a szűkös családi körülményei közül gyakran menekült valamilyen fantáziavilágba. A gazdasági világválság az ő családjukat is megviselte - ekkor határozta el, hogy minél előbb elkezd dolgozni és szorgalmas lesz. Asszisztensi munkát kapott nagybátyjánál egy lapkiadónál, ahol először találkozott képregényekkel és az Amerika kapitány írójával, Joe Simonnal. A Timely Comicsnál kapott lehetőséget, hogy megtanulja a képregénykészítés alapjait és történeteket írjon.

Érdekes adalék, hogy a második világháború ideje alatt Stan belépett a seregbe, a híradós alakulathoz került: oktatófilmekhez készített szövegeket ill. egy plakátot, ami a nemi baj elkerülésére és kezelésre buzdít. :O

25 évesen találkozott leendő feleségével Joannal, akivel életük végéig egymás társai voltak. A Joannal való találkozást sorsszerűnek írja le: gyerekként pont egy ilyen nőről álmodott mint ő. A házasságkötésük a képregény szerint villámgyors volt, hogy nehogy más lecsapja Stan kezéről.
(Az egyik képkockán amúgy Joan pont úgy néz ki, mint a Carter ügynököt alakító Hayley Atwell.)

Természetesen a magánéleti adalékon túl megismerjük hogyan születettek meg az ikonikus szuperhősök mint például Pókember, Thor vagy Vasember. Hogyan alakult Stan karrierje, mikor épp mi volt a cég neve, kikkel dolgozott együtt és képet kapunk a 20. századi képregénykiadásról.
Stan több tanácsot is ad a képregénykészítéssel kapcsolatban illetve a hozzám hasonló amatőröknek pár képkockában azt is elmagyarázza, hogy készül egy képregény. 

A kötet végefelé természetesen helyet kapnak a Marvel filmek is, és Stan cameo (kámea)-szerepei - nem csak a saját szuperhős filmjeiben szúrhatjuk ki, szerepelt az Agymenők sorozat egy részében, a Neveletlen hercegnő 2-ben, a Shop-Show-ban pedig önmagát alakította. (Ezekről a szerepeiről amúgy külön - angol nyelvű - wikipédia szócikk is készült.)

Két adagban olvastam el ezt a közel kétszáz oldalas rendhagyó memoárt, amiről érdemes lehet tudni, hogy 2015-ben jelent meg először - így addig tekinti át az eseményeket. Tetszett a rajzolás, sok helyen szinte vibráltak a lapok, érdekesek voltak az eredeti képregények címlapjai. 

Humora, iróniája és energiája süt az oldalakról - szinte mindig tele volt ötletekkel, ment a saját céljai, elképzelései után. Stan Lee-ről a képregény olvasása előtt csak annyit tudtam, hogy neki köszönhetjük a Marvel univerzumot - most teljesebb képet kaptam, hogy milyen fantasztikus élete is volt, hogyan jutott el oda hogy több generációval megszerettesse a képregényeket és a szuperhősöket.

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Amazing, ​Fantastic, Incredible: A Marvelous Memoir
Fordító: Dr. Sámi László
Oldalszám: 192
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.