Inspiráló évkezdés | zen

Év elején még inkább nyitott vagyok az újdonságokra, a friss szemléletmódokra - ezért is fogott meg a 21. Század Kiadó két újdonsága.  

Shunmyo Masuno - Az ​egyszerű élet művészete: 100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért

Időnként szívesen olvasok más kultúrákról, eszmerendszerekről, még ha a vallás nem is áll közel hozzám. Nemrég megszólított Shunmyo Masuno japán zen buddhista pap könyvének fülszövege, amely új kiadásban jelent meg nemrég. 

Az új illusztrált kötet megjelenése csodás, megszépíti az olvasó napját - elnyújtottam az olvasását és a későbbiekben is többször kézbe fogom venni. 

Már az előszóval megfogott a szerző, aki nem 'csupán' főpapként, hanem kerttervezőként és előadóként, oktatóként is dolgozik. 

"Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódban. Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez. (...) Bármennyit lamentálunk is az élet komplexitása fölött, a világot nem könnyű megváltoztatni. És ha a világ nem úgy működik, ahogy szeretnéd, talán jobb, ha magadat változtatod meg. Így aztán találkozz bármilyen világgal, könnyedén és kényelmesen mozogsz majd benne. Ahelyett, hogy minden erőddel a rendkívülit keresnéd, mi lenne, ha gondtalanabbul élhetnél, csupán apró változtatásokkal a mindennapi élet megszokott rendjében?"

Persze a könyvett letéve nem lesz belőlünk zen mester, de több pontja ismerős volt más élettörténetekből, könyvekből, amik megerősítették bennem a szemléletmód hasznosságát, érvényességét. 

Négy fejezetben foglalkozik azokkal a tevékenységekkel, szemléletmódokkal amelyek segítségével egyszerűsíthetjük és jobbá tehetjük a mindennapjainkat. A könyvben összesen 100 tanácsot olvashatunk, amelyeket 1-2 szellősen szedett oldalban bont ki a szerző. 

Az első részben a feltöltődésről és a szokások kialakításáról van szó: a meditációtól, a légzésen és a zazen gyakorlástól kezdve a természettel való kapcsolódás fontosságáról, a tudatosságról és minimalizmusról, a magánélet és a munka elhatárolásáról. Ezt a részt éreztem a leghasznosabbnak számomra, ill. szerintem nyugati emberként ezeket tudjuk a legkönnyebben megérteni és adaptálni.

A második rész a bizalomról, bátorságról szól, a belső énünk kibontakoztatásáról, a szorongásról, de a munkáról is érdekes meglátásai vannak. 

A harmadik rész foglalkozik a zavarodottság és az aggodalom csökkentéséről, ahol előtérbe kerülnek az emberi kapcsolatok ápolása, a szeretet kimutatása, a család szerepe. 

A negyedik részben pedig napi gyakorlatokat ismerhetünk meg, ami a zen szemlélet esszenciáját mutatja meg: a vágyakozás és sóvárgás kerülését, a jelen pillanat megélését és értékelését, a hála érzésének tudatosítását. 

Inspiráló olvasmány volt számomra, amiben szépen összecseng a korábban olvasottakkal a mindfulnessről, az erdőfürdőzésről vagy a wabi sabiról. Ahogy egyik nemzet, vagy vallás sem tökéletes, így vannak számunkra nehezen érthető pontjai a könyvnek, de ha többen élnénk hasonlóan megfontoltan, nyugodtabban, nem görcsölve az élet dolgaink jobb hely lehetne a világ. Idén szeretnék meglátogatni egy zen kertet, ill. a meditációt is ki szeretném próbálni. 

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Art of Simple Living
Fordító: Laik Eszter
Oldalszám: 224
Ár: 4490 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódban.
Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez. 
Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre.
A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.
Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.


James Norbury - Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány

A novemberi friss megjelenések között egyből megakadt a szemem ezen a köteten, végül Andi videója győzött meg, hogy ez más és jobb olvasmányélmény, mint az általa is olvasott A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

James Norbury író, illusztrátor, aki a buddhista filozófiából merített a könyv megalkotásakor. Szamaritánus munkája során telefonon nyújtott segítséget a rászorulóknak, a covid alatt jött a könyv ötlete - a rajzok segítségével egyszerűen befogadható módon tudja a megtanult, inspiráló gondolatokat átadni.

A könyvben a két címszereplő az első oldalakon találkozik, majd hosszú útra indulnak tavasztól - tavaszig. Nincs konkrét úticéljuk, maga az út és a közös élmények a fontosak. 

A természet megfigyelése, a változások megélése a könyv egyik 'üzenete'. A barátság és a társaság a másik ilyen: a Panda és a Sárkány nem is lehetne különbözőbb, mégis kiegészítik egymást, jó társai egymásnak. Nagy Panda képviseli a nyugalmat, de a lehangoltságot is - Kicsi Sárkány pedig a tevékeny, buzgó néha kicsit izgága valaki, aki néha nem találja a helyét, nincs önbizalma, de a barátjában végtelenül hisz.

Most az értékelés írásakor elolvastam még egyszer a kötetet: bájos, nagyon jó mondanivalóval, csodálatos illusztrációkkal. A könyv egyaránt szól a gyerekekhez, de a felnőttekhez is. Ez is egy tipikusan olyan könyv, amit jó felütni egy borongósabb napon!

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Big Panda & Tiny Dragon
Fordító: Laik Eszter
Oldalszám: 224
Ár: 3990 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Vezérlő ​fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált. – Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés? – Az útitárs – mondta kis sárkány. Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér. Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat. Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy. A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat. „A két barát gyakran eltéved, de gyönyörű helyeken találják magukat, amelyekre soha nem bukkantak volna rá, ha rögtön a jó úton indulnak el. A rajzok éppolyan bájosak, mint a Micimackóban, a szöveg pedig ősi mondások mélységét hordozza.” – GUARDIAN James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban élt. Angliába visszatérve több városban is lakott, és az idő egy részében egy lakóhajó volt az otthona. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.