Életbátorság

A januárom az önfejlesztésről szólt - ez a negyedik ilyen témájú olvasmányom. Bőven túlteljesítettem a NIOK ehavi feladatát :D

Az Életbátorság c. meglepően kicsike kötetben Almási Kitti, Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Lukács Liza, Pál Ferenc és Piczkó Katalin előadásait olvashatjuk. A megjelenésekor számomra Almási Kitti neve volt a húzóerő, de kíváncsi voltam a többi szakértő fejezetére is. 

A kötetben elsőként Bagdy Emőkétől olvashatunk, aki több kutatásra hivatkozva körbejárja, hogy mi is az életbátorság. Olvashatunk a pozitív pszichológiáról, mely szerint az életünkben a megtartó erőket kell keresni (erősségek, erények), ill. evolúciós örökségünk, hogy a rossz dolgokra háromszor gyorsabban reagálunk és jobban emlékezünk. Nagyon megfogott az ő előadásában a boldogság fogalma, a tanult optimizmus módszere, a hála megélésének jelentősége, ami biológiai szinten is pozitív változásokat indít be. 

A kicsit elméletibb és nehezebb fejezet után felüdülés volt Buda László több személyes élménnyel színesített írása az elengedésről, ami szintén egy fontos és nehéz életfeladat. Gyász, veszteségek, sérelmek, traumák 'megoldása' ha fel tudjuk adni az azokhoz való kötődést, döntést hozni, hogy új irányba indulunk. 

Almási Kitti reagált a járványhelyzetre is, párkapcsolatokban tapasztalható negatív és pozitív változásokra. Az ő előadásában nagyon érdekes volt számomra a biztonságos sziget képe - fogalma. Érdekes feladat átgondolni, hogy mik azok amik a biztonságot jelentik számunkra, miről tudunk lemondani - ill. megfordítva a nézőpontot, mi nélkül vagyunk meg. 

Piczkó Katalin szintén a nehéz helyzetek megélését járja körül, saját példáját is bemutatva. A szorongás feloldásáról is ír, aminek témája szintén foglalkoztat és össze is cseng a korábbi olvasmányommal, a tudatos jelenlét megélése miatt, ami segít a negatív gondolatspirálból kiszakadni, vagy bele sem esni. Az "igen állapot" szerint nyitottan kell állni a jó és a rossz dolgokhoz is, amire nincs ráhatásunk ott nincs értelme vergődni, hanem meg kell találni azt a módot, ahogy meg lehet élni / élni lehet vele. 

Lukács Liza a kötődési stílusokról ír, Hogyan szeretsz c. könyvébe bele is olvasgattam tavaly. Ebben a rövid fejezetben felvillantja ezeket a kötődési módokat, ill. az abból adódó problémákat, traumákat amiket gyerekkortól a felnőtt kapcsolatokig visz tovább az ember. 

Pál Ferenctől még nem olvastam azt hiszem ezért az ő fejezete különösen inspiráló és új volt: érdekes volt Oloffson Placid atya aranyszabályait olvasni, aki a Gulágot élte meg. Röviden ezek: nem szabad a szenvedést dramatizálni, vagyis még több figyelmet ráfordítani; keresni kell az apró örömöket; cselekedeteinkkel megmutatni hogy különbek vagyunk; ill. kapaszkodókat kell keresni - ez lehet a hit. A saját életéből merített tanácsok - példák szerintem még jobban alkalmazhatóak: megkereseni a kellemetlen helyzetben is az érzelmi motivációt, meghallanni magunkban a bátorító hangot, segítséget kérni és elfogadni, ill. megünnepelni az apró sikereket is.

Kádár Annamária a mesék felől közelítette meg a témát, ami szintén nagyon megfogott - az utóbbi években több mesekönyvet olvastam (jelenleg is egy remek gyűjteményt forgatok). A mesékben láthatjuk, hogy a mesehősök hogyan küzdenek meg a feladattal - sokszor kérnek és kapnak segítséget, belső útravalót hoznak magukkal (hamuban sült pogácsa), meg kell küzdeniük valamilyen lehetetlennek tűnő feladattal. 

"Azt gondolom, végül valóban döntés kérdése, hogy mit kezdünk mindazzal a nehézséggel és fájdalommal, amellyel életünk során találkozunk. Tagadni igyekszünk önmagunk és mások előtt is? Bűnbakot keresünk, akire ráfoghatjuk, hogy miatta történt? Ismétlődően feltépjük a sebeinket, újra meg újra meséljük magunknak és másoknak a sérelmeinket? Felelősséget tudunk-e vállalni a saját történetünkért, és bele tudunk -e állni akár a fájdalomba, a nehézségbe, a kudarcba is – majd ezekben a helyzetekben is képesek vagyunk -e az életet választani?"

Még mindig célom élőben meghallgatni egy hasonló előadást, de írott verzióban is tanulságul szolgált több történet. Ajánlom évkezdő inspiráló olvasmánynak, főleg ha még nem olvastatok hasonló kötetet - gyűjteményt. A válogatás előnye, hogy többféle módon indítja be a gondolatainkat, de ha mélyebben érdekel valamelyik téma, akkor érdemes tovább ismerkedni az adott szerző könyveivel. 

Sok oldalt kifotóztam és kijegyzeteltem belőle, igyekszem megint kicsit megállni és átgondolni a dolgaimat, ill. a környezetemnek ebből mit tudok átadni - segíteni az olvasottak alapján.

5/5

Kiadó: Kulcslyuk
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 266
Ár: 3990 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:

Mit kezdünk az élet nehéz, emberpróbáló helyzeteivel? A kihívásokkal, a veszélyekkel, a krízisekkel, az igazságtalanságokkal, a veszteségekkel? Milyen erőforrások és eszközök állnak rendelkezésünkre a megküzdéshez, és min múlik, hogy azokat képesek vagyunk-e eredményesen használni? Van-e bennünk életbátorság, azaz kurázsi és kedv ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogy valóban érdemes: a nehézségek elől sem megfutamodva, egyenes gerinccel, ugyanakkor derűre és örömre képesen? Ebben a gyűjteményes kötetben hét olyan előadás átdolgozott változatát adjuk közre, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről, és korábban még nem jelentek meg nyomtatásban. A nagyszerű szerzők különböző irányokból és sokféle stílusban közelítik meg a témát, ám az utak végül talán összefutnak.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.