Agatha Christie - Macska ​a galambok között

Januárra még egy Agatha Christie krimit beütemeztem, ezzel teljesítettem a molyos téli krimiolvasós kihívást is - ill. az életmű is szép lassan csökken. Az utóbbi AC regények közül ez tetszett a legjobban, szinte egy ültő/fekvő helyemben elolvastam. 

A történet az angliai Minerva Leánynevelő Intézetben játszódik, ahol éppen elkezdődik a nyári félév. Megismerjük a tanárokat, diákokat - mindkét csoportban új arcok is felbukkannak. Ezt a nyüzsgést egy közel-keleti epizód szakítja meg, amiben egy korábbi eseménynek lehetünk tanúi. Az uralkodónak menekülnie kell egy angol barátjával együtt, de az örökségét jelentő drágaköveket rábízza barátjára, hogy juttassa ki az országból. 

Visszatérve a Minervába - minden rendben megy, a tanév elindult, bár néhány szereplőt baljós érzések kerítenek hatalmukba. Az iskola igazgatója Miss Bulstrode már nyugdíjazásán gondolkodik, de kétségei vannak, hogy kit válasszon utódjának. A regényben nagyon részletesen beleláthatunk az iskola működésébe, a hétköznapokba; ameddig fel nem bolydul az egész... meggyilkolták a tornatanárnőt. A nyomozást a helyi erők veszik át, akik nem jutnak sokra: a tanárnő nem volt épp szimpatikus figura, de kinek állhatott érdekében megölni? Láthatott valamit, amit nem kellett volna?

Amikor már kezdenének napirendre térni az ügy fölött, történik még egy gyilkosság, az egyik lány eltűnik. Mi történik az ország elit lányiskolájában?

Poirot viszonylag későn tűnik fel, de bevallom nem hiányzott most a karaktere - kaptunk több olyan értelmes, szimpatikus szereplőt, akiket élvezet volt követni. Arra, hogy hová lett elrejtve az örökség a könyv közepén(10. fejezetnél villant be :D) rájöttem, de utána meg is állt a tudományom. Több szereplőt is gyanúsítottam, Poirot a szálak összefésülését végzi el és a szokásos módon lenyűgözött a megoldással.

Nagyon tetszett a regény, az utóbbi idők egyik legjobb AC olvasmányélményem volt! Kimondottan élveztem a bentlakásos iskola hangulatát (jó, nem egy Kékszeműfiú), Poirot késleltetett felbukkanását (üdítő változatosság volt :D), és maga a krimi-szál is izgalmas volt.

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Cat Among the Pigeons 
Fordító: Kosáryné Réz Lola
Oldalszám: 296
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Nagy a nyüzsgés az előkelő Minerva Leánynevelő Intézetben, kezdődik a nyári félév. Megérkeznek a diákok és a tanárok, és az élet visszazökken a szokásos, kissé unalmas kerékvágásba – mígnem gyilkosság történik az intézetben, amit egy újabb követ. A védtelen galambok közé egy macska szabadult, aki sorra teszik el láb alól a tanárnőket. Mindeközben Ramat uralkodójának, Ali Juszuf hercegnek egy államcsíny miatt menekülnie kell a közel-keleti országból. Távozása előtt azonban családi kincseit biztos kezekbe helyezi: angol pilótája felügyeletére bízza. De mi az összefüggés a leánynevelő intézetben történt gyilkosságok és a keleti kincsek között? Ki lehet a valódi macska a számos lehetséges gyanúsított közül – és vajon csak egy van belőle? Szokás szerint senki sem az, akinek látszik… Végül Hercule Poirot-ra vár a feladat, hogy kibogozza a szálakat.

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy elolvastad! Egyik kedvenc AC-m volt, bár már nagyon kevésre emlékszem, de a hangulat megvan. Gimis koromban olvastam, ideje lenne újrázni.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.