Mélylevegő ​Projekt: Elmerülő

A Mélylevegő Projektet az Instagramon jó ideje követem, ezért is nagyon kíváncsi voltam, hogy könyv alakban mit tudnak mutatni.

A Mélylevő Projekt "fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában." Három pszichológus jegyzi a könyvet (ahogy a projektet eredetileg) Juhász Bettina, Miklós Andrea és Pető Dorina. 

A könyv Szabados Ági Libertine Könyvkiadójánál jelent meg, a kötet teljesen hozza az Instagramon megszokott vizuális élményt - az illusztrációk Pálovics László munkái.

Az előszóban megismerhetjük a kezdeményezést ill. a könyv célját, felépítését. A legjobban a kötet első fele - a mentális egészség fogott meg, amelyben olvashatunk azokról a tényezőkről, amik elősegítik azt. A következő fejeztekben a főbb mentális betegségekről tudhatunk meg többet, mint például a depresszió, szorongás, öngyilkosság és a pánikzavar. Ahogy az Instagram oldalról megszokhattuk: egyszerűen fogalmazva, a tévhitekről is szót ejtve mutatják be az adott témát. 
A harmadik fejezetben a modernkori problémákról írnak, mint a post exam blues, vagy az érzékszervi túlterhelés, a ghosting és a gaslighting. 
A utolsó fejezetben ízelítőt adnak a pszichológus, pszichoterapeuta feladataiból, szintén tévhiteket oszlatnak el a munkájukról. Szó esik arról a szomorú tényről is, hogy hazánkban mennyire kevés pénz jut ebben a szektorba, aki tb alapon akar pszichológushoz menni hónapos várólistára kerül. 

A könyv főként a fiatalabbaknak lehet nagyon hasznos - az egyszerű, lényegretörő, többféle aktuális problémát bemutató fejezetek segíthenek elindítani az önismereti munkát, ledönteni tabukat. Ami nagyon tetszett - ahogy az Instagramon is - hogy tanácsokat adnak az érintettek környezetében élőknek is megfelelő viselkedésről. Mik a segítő mondatok, hozzáállás - milyen tévhiteket, sablonokat kell elfelejteni az adott betegséggel/állapottal kapcsolatban. 

Már több hasonló témájú könyvet olvastam, de ebből is tudtam meríteni magamnak. Egyrészt felelevenítettem a meglévő tudásomat, inspirál hogy egyes témákban még jobban mélyedjek el, másrészt örülök hogy ilyen szuper könyv megjelent, amit ajánlok fiataloknak, ill. fiatalokkal foglalkozóknak. 

5/5

Kiadó: Libertine
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 390
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Normális, ​ha így érzek?
Ha eszedbe jutott már ez a kérdés a benned, veled vagy körülötted zajló események hatására, talán nem ismeretlen számodra a Mélylevegő Projekt, az a fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában.
Most az online térből kilépve, az Elmerülőben adják közre tudásukat a leggyakoribb mentális betegségekről, a napjainkra jellemző pszichés problémákról, valamint a mentális egészség megőrzésének lehetőségeiről, miközben nem maradnak el a tőlük megszokott hasznos emlékeztetők, gyakorlati tippek és tanácsok sem. A kötetben a depresszió, a szorongás vagy a pánikzavar mellett olyan kevésbé ismert, ám sokakat érintő jelenségeket is bemutatnak, mint az imposztorszindróma, a gaslighting-effektus, a mérgező pozitivitás vagy az érzékszervi túlterhelés.
Az Elmerülőt haszonnal forgathatják mindazok, akik szeretnék jobban megérteni a saját, belső világukat, vagy kíváncsiak arra, mi zajlik a másik emberben, akik valamilyen mentális betegséggel küzdenek, vagy ismernek olyat, aki ebben érintett, és azok is, akik fontosnak tartják mentális egészségük védelmét.
A Mélylevegő Projekt 2020 óta oszt meg edukatív tartalmakat ismert és kevésbé ismert pszichológiai jelenségekről különböző online platformjain. A projekt nemcsak az ismeretterjesztésre, valamint a lelki egészség támogatására fókuszál, hanem fellép a mentális betegségekkel élőket övező megbélyegzés ellen is. Jelenlétük, legyen az online vagy offline, olyan támogató közösséget hív életre, amelyben senki sincs egyedül a problémáival.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.