Joanna Rakoff - Egy évem Salingerrel

2014 óta a várólistámon volt ez a könyv, már nem emlékszem hogyan is bukkantam rá, de nagyon örültem, amikor (a film hatására?) a Helikon Kiadó elhozta magyarul is. Valamiért nem esett le egy ideig, hogy ez egy memoár, ill. korban sem tudtam elhelyezni, ameddig a szövegben fel nem bukkant, hogy már 1996-ban játszódik. Valahogy sokkal korábbra tettem magamban - egyrészt Salinger miatt másrészt Joanna munkakörnyezete is ezt erősítette meg. (Nem olvastam el a fülszöveget :D).

Joanna Rakoff amerikai költő, regényíró, újságíró első munkahelyéről - erről az egy évről mesél ebben a könyvben. A következetesen csak Ügynökségnek nevezett irodalmi ügynökséghez veszik fel, mint asszisztens. Napjai kezdetben nem állnak másból, mint a főnöke által diktafonra mondott levelek gépeléséből - írógépen! Később, egy lelkes munkatárs utánajárásnak köszönhetően kerül a munkahelyükre egy darab számítógép, internetkapcsolattal, de ennek használatát a Főnök szigorúan ellenőrzi. Az idősebb nő tipikusan a század közepéről ottragadt karakter, aki munkaidőben iszik-dohányzik, és semmi kedve az új technikai eszközöket és módszereket bevezetni a mindennapjaikba. 

Joanna nagyon lelkes, gyorsan tanul, de egyre többet szeretne elérni - tudja, hogy ez a munkahely egy jó ugródeszka lesz a céljaihoz. Egyelőre még nem tudja, hogy az ügynökösködés, vagy az Írás lesz az útja, de igyekszik felcsipegetni a kapcsolatokat, információkat mindkettőhöz.

Magánéletéről is mesél: egy nála kicsit idősebb, Don nevű férfinál lakik, akiről eleinte szüleinek nem is számol be. Kapcsolatukról viszonylag hamar kiderül az olvasó számára, hogy nem megfelelő. Donnak teljesen mások az értékei, céljai - sok esetben úgy tűnt csak kihasználja Joannát. 

A könyv húzóereje J. D. Salinger - az Ügynökség képviseli többek között őt is, Joannának már az első napokból szigorú szabályok szerint kell kezelni ezt a tényt. A híres amerikai író nem fogad rajongói leveleket, nem ad interjút, nem engedélyezi művei bármilyen feldolgozását. Az ő feladata egyrészt ezekre a rajongói levelekre - a megadott séma szerint - válaszolni. 

Joanna sokakkal ellentétben nem is olvasott tőle, irodalmi képzettsége ellenére valahogy kimaradt az életéből Salinger. Mégis fokozatosan egyre jobban rádöbben írásai erejére - főleg miután egy hétvége alatt elolvass az író könyveit. Ezáltal kicsit jobban megérti a világot, Salinger rajongóit és talán ez segít neki abban, hogy saját sorsa irányítója legyen és megtegye azokat a lépéseket, amik szükségesek - erről a folyamatról szól ez a memoár, ez az egy év Salingerrel. 

Érdekes volt bepillantani egy irodalmi ügynökség működésébe, ez volt számomra a könyv nagy előnye - nem is maga Salinger. Illetve New Yorkról mindig szívesen olvasok, Joanna memoárja is szépen bemutatja, milyen az élet ebben a hatalmas városban - milyen nehéz megfelelő albérletet találni, mennyi csodaszép hely mellett megy el munkába járás közben.

Kíváncsi vagyok a 2020-as filmadaptációra is, direkt nem néztem meg az olvasás előtt.

Ajánlom ezt a könyvet, ha nektek is a hívószavaitok New York, a könyvkiadás világa és amúgy Salinger :)

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: My Salinger Year
Fordító: Bozai Ágota
Oldalszám: 390
Ár: 3799 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Joanna a középiskola elvégzése után úgy dönt, hogy New Yorkban próbál szerencsét. Költő szeretne lenni, ezért úgy gondolja, egy irodalmi ügynökség asszisztenseként kerülhet közelebb álmai megvalósításához. J. D. Salinger ügynökének asszisztenseként azt a feladatot kapja, hogy válaszoljon az írónak érkező rajongói levelekre, ami tulajdonképpen a szokásos, formális válaszok közvetítését jelenti. Joanna egyhangú, a munkahelye és a barátjával bérelt brooklyni lakás között zajló életét írói szárnypróbálgatásai törik meg. Miközben Salinger rajongóinak a megszokottól egyre inkább eltérő, hol vicces, hol megható válaszokat ír, lassan rátalál a saját írói hangjára. Az írónőnek a ’90-es években játszódó memoárjából 2020-ban filmet is készítettek, amelyben az ügynökség szigorú vezetőjét Sigourney Weaver, a fiatal Joannát pedig Andie McDowell színésznő lánya, Margaret Qualley alakítja. A filmet 2021 nyarán mutatták be a hazai mozik.

1 megjegyzés:

  1. Ez nálam is régóta várólistás, úgyhogy örültem, hogy kiadták magyarul is, persze nyilván azóta sem olvastam el. :) Majd ha New Yorkos-könyves sztorira vágyom, megnézem :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.