J. K. Rowling - Harry Potter és a Halál Ereklyéi (újraolvasás)

Az évet egy kedvenc újraolvasásával kezdtem, ami aktuális volt a Harry Potter reunion film miatt, ill. a cselekmény nagy része kapcsolódik a Legendás Állatok filmekhez, ezzel felkészít az áprilisban érkező 3. részre.

2011 végén olvastam utoljára újra ezt a kötetet, a filmeket többször is megnéztem azóta, ezért még jobban feltűnt, hogy milyen apróságokat, fordulatokat hagytak ki belőle - ill. hogy az első film jóval a regény fele után zárul.

2011-ben kedvencnek jelöltem meg ezt a könyvet, mégis most kicsit tartottam tőle - nem a megszokott séma szerint épül fel, a sorozat lezárása több fájdalmas eseményt is tartogat. Az igazi komfort könyveim az első négy, amikhez persze egyből megjött a kedvem, ahogy tegnap éjjel befejeztem ezt a kötetet. 

Harry utolsó nyarát kezdi meg a Privet Drive-on, a ház kiürül - Dursleyéket biztonságba szállítják a Rend tagjai. 17. születésnapja előtt neki is el kell hagynia első otthonát és megkezdődik a bujkálás. A nagy utazást még megelőzi egy esküvő, ami pillanatnyi nyugalmat hoz a trió életébe, de ebből is elég hamar ki kell szakadniuk. 

A horcruxok felderítése mellett meg kell küzdeniük a mindennapi kényelmetlenségekkel, az állandó veszéllyel. A második nyugalmas pont a Black ház volt, ide meglepő módon örömmel tértem vissza - főleg miután Siport is megnyerték maguknak :)

Feltűnt, hogy a filmben csak néhány utalás van arra hogy a Roxfortban mi is történik, milyen tanárok veszik át a hatalmat - ill. a Potterfigyelő rádió is egy érdekes és hasznos részlete volt az ellenállásnak. 

Újra megdöbbentem azon, hogy Harry szülei milyen fiatalok voltak (21 évesek!!), ill. mennyire fontos volt Godric's Hollow, nem csak főszereplőnk, hanem Dumbledore számára is.

Az újraolvasás során most Dumbledore-ra és családjára koncentráltam, a Legendás állatok filmek és cselekmény jó részének fontos előzményeit ismerhetjük meg ebből a kötetből. Arianáról nincs kimondva, de valószínűleg obskurús volt - remélem a harmadik filmből választ kapunk majd erre a kérdésre. 

Feltűnt az is, hogy milyen szépen visszautal a sorozat korábbi részeire a kötet, megemlít fontos kalandokat, helyszíneket, amik felidézik bennünk is a korábbi olvasmányélményeket.

A 19 évvel később fejezetet ismét mosolyogva olvastam el és eszembe jutott a HP és az elátkozott gyermek amit a megjelenésekor olvastam és meglepő módon semmi kedvem újraolvasni :D Valahogy nekem kilóg a sorozatból, annak ellenére hogy tetszett amikor először olvastam.

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Harry Potter and the Deathly Hallows
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 622
Ár: 4690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Amikor a tizenhetedik évét betöltő Harry – ezúttal Hagrid motorjának oldalkocsijában – utoljára hagyja el a Privet Drive-ot, az őt védő bűbáj szertefoszlik, és a halálfalók azonnal a nyomába erednek. A Főnix Rendje azon fáradozik, hogy biztos helyre szöktesse őt, csakhogy Harrynek a bujkáláson kívül egyéb tervei is vannak: Dumbledore professzortól kapott feladatát kell végrehajtania. Így a tanév nélküle kezdődik el a Roxfortban. Vajon sikerül-e a folytonos életveszély közepette teljesítenie a küldetést, amitől a végső összecsapás kimenetele függ?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.