J. K. Rowling · John Tiffany · Jack Thorne - Harry ​Potter és az elátkozott gyermek

Nem voltam bezsongva ettől a könyvtől annyira, mint amennyire régen lettem volna. A megjelenés hírére persze felkaptam a fejem, és vártam hogy olvashassam magyarul is. Augusztusban Pupilla bejegyzése rendesen felcsigázott, és ahogy lehetett a fordítást azonnal megvettem. 

Az első dolog ezzel a könyvvel kapcsolatban - bár gondolom minden HP fan tudja - ez nem regény. Ez egy színpadra írt darab, 19 évvel a 7. könyv után. 

Az utolsó könyv epilógusa, itt az első jelenet - ami nagyon szépen átvezeti a történetet. Újra ott vagyunk a Kilenc és háromnegyedik vágánynál: Ginny és Harry épp útnak indítják Roxfortba középső gyermeküket, Albus Perselus Pottert. Vele egy időben Ron és Hermione lánya, Rose is most kezdi az iskolát, így együtt szállnak fel a vonatra - keresnek fülkét, és első barátokat.

Draco, Ron, Hermion, Harry és Ginny. forrás
Az első év eseményei meghatározzák Albus következő éveit - az hogy melyik házba kerül, kivel barátkozik, hogyan teljesít apja 'nyomasztó' hírneve hatására. Ami nagyon tetszett, hogy viszonylag hosszabb időt fog át a darab - Albus ötödéves koráig kapunk jeleneteket.

A darabban fontos szerepet kap az idő és az időutazás, a kalandos részt ez szolgáltatja. Meg lehet-e változtatni a múltat, meg lehet-e menteni egy embert, aki feleslegesen - több másikkal együtt - halt meg? 

Mivel ez egy dráma, ezért a párbeszédeknek kell minden fontos dolgot kifejezniük. Érzelmesebb, felfűtöttebb az egész, mint ahogy megszokhattuk a regényekben. Nekem ez nem volt ellenemre, bár könyvben olvasva kétségkívül más, mint ha láttam volna. (Nincs ebből egy levideózott változat, amit meg lehetne nézni? :D)

A történet néhol kicsit túlzó, de illeszkedik a megszokott HP-világba. Több múltbeli jelenetet felidéz, néhol humorral veszi el a komor események élét.

Harry és Albus. Forrás
A konfliktus, az egész dráma mozgatója, remekül volt kidolgozva: hogyan tud két fiú megküzdeni szüleik hírnevével, az előítéletekkel, és hogyan tudnak barátok maradni. A családi vívódásokon kívül izgalmat tartogatott egy másik szereplő is, akinek a múltja eléggé megdöbbentő volt. A darab végére kialakult érzelmek, barátságok mosolyt csaltak az arcomra.
"Dumbledore: Harry, ebben a zavaros, érzelmekkel teli világban nem létezik tökéletes megoldás. A tökéletességig nem érhet fel az ember, és nem érhet fel a mágia sem. A boldogság ragyogó perceiben mindig ott van az a csepp méreg, az hogy tudjuk: vissza fog térni a fájdalom. Légy őszinte azokkal, akiket szeretsz, mutasd meg a fájdalmad. Szenvedni épp annyira emberi dolog, mint levegőt venni."
Nem vágyom arra már, hogy több történet szülessen Harryékról, már lezártam magamban a sztorit, de kétség kívül jó volt visszatérni. Az első oldalakat áhitattal olvastam, és nagyon hamar a végére értem a könyvnek. Tetszik, hogy Rowling még dolgozik az első sikerét hozó művekkel, muszáj is neki, mert akkora rajongótábort épített fel az évek alatt, hogy nagy rajta (is) a nyomás. Örülök, hogy megszületett ez a darab, nem érzem úgy hogy méltatlan lenne a korábbiakhoz és kíváncsian várom az újabb műveket, filmeket, akár színdarabokat tőle :)

2016 újra a HP fanok éve: megjelent ez a könyv, az illusztrált Titkok kamrája (amit tuti karácsonyra beszerzek/kérek), és ebben a hónapban kerül a mozikba A legendás lények is. 

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Harry ​Potter and the Cursed Child 
Oldalszám: 320
Ár: 3390 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Tizenkilenc ​​évvel a roxforti csata után…Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia. Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.A Harry Potter és az elátkozott gyermeket elsőként a Sonia Friedman Productions, Colin Callender és a Harry Potter Theatrical Productions vitte színre."

1 megjegyzés:

  1. Mindennel egyetértek! :)) Örülök, hogy tetszett neked is! Nem is csak 2016 a HP-fanok éve, hanem már 2015 is (első illusztrált Potter), onnan indul úgy látom az újabb felfelé ívelő tendencia, és kapjuk sorban a jóságokat. :)

    Levideózott változatról szerintem felesleges álmodoznunk, valószínűleg úgy védik az egészet, mint a kincset... Nem hinném, hogy egyszercsak esélyünk lesz látni a tv-ben, vagy a youtube-on. :(

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.