Havi zárás - Január

január 31, 2022

A január nagyon változatos volt - az ünnepek utáni motiválatlanság után megtaláltam a mindennapok ritmusát. Az olvasmányaimon is látszik: a lendületemet inspirálta egy olvasási maraton is, ill. többféle kihívás, amire időben szeretném leadni a teljesítésemet (vcs, 22 nemzet). 

Három újdonság érkezett hozzám két kiadótól, ill. megrendeltem a Libriből a DigiBook kiadó két mesegyűjteményét - amit nemsokára követ majd a bővített Skót tündérmesék ill. márciusban az Ír verzió :D

Szerzemények:

1. James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány
2. Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete
3. Yei Theodora Ozaki: Japán tündérmesék
4. Joseph Jacobs: Kelta tündérmesék
5. Eduardo Sacheri: Így szerettelek

Olvasmányok:

1. Charles Dickens: Karácsonyi történetek 3/5
2. Viktor E. Frankl: Válaszd az életet! 4/5
3. Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben 5/5
4. J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi 5/5
5. Joanna Rakoff: Egy évem Salingerrel 4/5
6. Matt Haig: Éjfél Könyvtár 3/5
7. Mélylevegő Projekt: Elmerülő 5/5
8. James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány 5/5
9. Agatha Christie: Hercules munkái 4/5
10. Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete 4/5
11. Raina Telgemeier: Görcs 5/5
12. Nemes Nagy Ágnes: Között 4/5
13. Kate Atkinson: Élet az élet után 4/5
14. Almási Kitti – Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Lukács Liza – Pál Ferenc – Piczkó Katalin: Életbátorság 5/5
15. Zalka Csenge Virág: Törpeszarvas és a déli álom 5/5
16. Eduardo Sacheri: Így szerettelek 4/5
17. Agatha Christie: A barna ruhás férfi 4/5 
18. Seres Lili Hanna: Várunk 4/5 
19. Agatha Christie: Macska a galambok között 5/5
20. Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv 4/5

A januári olvasmányaim nagyon változatosak voltak - bár ez már nem újdonság nálam - de most nem csak a téma, hanem a pontozás is jobban megoszlott. Az évet egy csalódással kezdtem: a Dickens gyűjtemény nagyon nyögvenyelősen ment A karácsonyi ének után. Kevésbé tetszett Matt Haig regénye, de itt legalább számítottam arra, hogy nekem sem fog bejönni. Szerencsére ezeken kívül remek és jó könyveket kerítettem sorra.

Tudatosan olvastam többféle kihívásra - listámra: az újraolvasás a régóta tervezett HP 7 volt. Várólistámat is csökkentettem egy könyvvel - az Élet és élet utánt választottam. A 22 nemzetes listára 7 könyvet is olvastam, az egyik az Agave Kiadó friss megjelenése volt. 

Olvastam több mesét, bár a kapcsolódó molyos mesekihívást már teljesítettem decemberben, de jól estek ezek a történetek. Folytattam a Mumin sorozatot, már csak két rész van hátra :O Nagy Panda és Kicsi Sárkány a zen életszemléletbe vezettek be, mondjuk ez inkább képeskönyv - idézetgyűjtemény. Zalka Csenge Virág kötetén pedig nagyon jól szórakoztam és meg is hozta a kedvem a januári két szerzeményemhez, amiből a Japán tündérmeséket talán be is fejezem még ma. 

Több író is évfordulós idén, akikre szeretnék időt szánni, az egyik ilyen januárban Nemes Nagy Ágnes volt, akitől a Között című válogatást olvastam el. 

A január az önsegítő - pszichológiai könyvekről is szólt - egyrészt mert az új év - új én (haha) jegyében szeretek időnként több ilyet olvasni, másrészt ezzel kapcsolódtam a Nincs időm olvasni kihívás témájához, ill. két kötetet barátnőimtől kaptam kölcsön - ezekkel pedig sietni akartam. Mind a négy kötet a maga nemében kiemelkedő - a Válaszd az életet talán most kicsit kevesebbet adott, az Elmerülő nagyon hasznos - főleg fiataloknak ill. aki még nem ásta bele magát annyira a pszichológia témájába, Az egyszerű élet művészete a könyvespolcom dísze, amit többször elő fogok venni, az Életbátorság pedig talán a legtöbb új infót adta, amit új szokásom szerint okosan ki is jegyzeteltem.

Havi egy képregény kihívásom nem fut már, de azért most sem maradt ki ez a műfaj a januári olvasmánylistámból: Raina Telgemeier legfrissebb kötetét olvastam el. Ill. a helyi tévében beszélgettem is a műfajról.

Agatha Christie életművéből három kötetet is elolvastam - a Hercules munkái, A barna ruhás férfi és  Macska a galambok között került sorra, ezzel teljesítettem a téli krimikihívást is. 

Újraindult a Témázunk sorozat is - most az évkezdő gondolatainkat gyűjtöttük össze.

Személyes dolgok - ahogy láthattátok megváltam a TILT-től, mert már szinte minden héten egy kisebb stresszforrás volt, hogy időben összeírjam a listát és összevágjam a montázst az Instagramos képeimből. Gondoltam majd egy új formában számolok be ezekről - példul most a zárás végén megemlítem azokat a filmeket, sorozatokat amik feldobták ezt a hónapot. 

Filmek és sorozatok

Bár csak 4 filmet néztem meg a hónapban, abból kettő nagyon erős élmény volt - az egyik a Last Duel (Adam Driver miatt), a másik természetesen a Harry Potter reunion volt. 

Elkezdtem - jó néhány év csúszással - A nagy pénzrablás sorozatot egyik kedves barátom unszolására. Az utóbbi hétvégén, amit itthon töltöttem ledaráltam jó részét - már a 3. évad végénél tartok és a ciao bellától dallamtapadásom van :D (legyen nektek is).

Mindenmás

Jó szolgálatot tett az egyik karácsonyi ajándékom - az aroma diffúzor, már alig várom hogy ne csak eukaliptuszt meg hasonló fertőtlenítő illóolajokkal használjam. Kaptam hozzá 12-t szóval, tudok mit kevergetni benne. Eddig a levendula és a citromfű a kedvencem.

Egész sokat fotóztam a fényképezőgépemmel is - igazi téli, havas képek is születtek végre, de persze ez a sorozat a kedvencem.

A többiek januárja:

Kata, Amadea, Sister

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.