Viktor E. Frankl - Válaszd az életet!

2020-ban ismerkedtem meg az osztrák neurológus és pszichiáter műveivel. Először a Mégis mondj igent az életre! című leghíresebb könyvét olvastam el, mely egyben memoár és az általa kidolgozott logoterápia alapjainak bemutatása. Még abban az évben olvastam el Az élet értelméről c. kötetét, mely bécsi előadásainak írott verziója. 

Ez a kötet szintén inkább egy memoár, amiben Viktor E. Frankl egész életéből merít: megismerhetjük gyerekkorát, szüleit, tanulmányait, néhány írás erejéig a koncentrációs táborokban megélt élményeit. Szakmai pályafutása szintén nagyon hangsúlyos - részletesen ír azokról az irányzatokról amelyekben elmélyedt, pszichiáteri munkájáról, majd a logoterápia magjairól. Számos előadást tartott, beutazta a világot, rengeteg nyelven olvashatóak művei.

Nagyon rövid fejezetekben ismerhetjük meg életét, gondolatait, ezért a nehéz témái ellenére mégis könnyen befogadható műről van szó. A visszaemlékezésében felsejlik a század eleji világ, Bécs, a zsidó közösségek, ill. főleg a tudományos élet. A mű végén sok jegyzetet találunk melyek egy-egy kutatást írnak le egy mondatban, vagy a hivatkozott művek adatait találjuk.

(…) élj úgy, mintha már másodszor élnél, és első alkalommal mindent úgy elrontottál volna, ahogy csak tudtad. Az ilyen fiktív önéletrajzi nézőpontból történő rátekintés saját életünkre valóban fokozza önnön felelősségérzésünket.

Ami viszont most is megfogott, az Frankl életszemlélete, őszintesége amellyel a kínos vagy traumatikus emlékeit is megosztotta. Segít kicsit más szemmel nézni helyzetekre, problémákra. Bebizonyítja, hogy néha a meglepő reakciók, vagy nem várt helyről érkező kedvesség / emberség mennyit jelent. Életéből többször említ ilyen nem várt szerencsés fordulatokat. 

Érdekes élmény volt kicsit jobban megismerni Frankl életét, de ez inkább egy kedvcsináló a két fent említett műhöz, azoknak akik még nem olvasták ill. a szerző életéhez. 

4/5

Kiadó: Open Books
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Dem Leben Antwort geben Autobiographie
Fordító: J. Győri László
Oldalszám: 170
Ár: 3499 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Frankl auschwitzi beszámolója olvasók millióit rendítette meg. De vajon milyen volt az élete előtte és utána? Ki az ember a könyvek mögött? Önéletírásában a világhírű pszichológus azokról a tapasztalatokról is mesél, amelyek a rezilienciakutatás előfutárává és az értékközpontú pszichoterápia megalapozójává tették: a zsidó szülői házról, Sigmund Freudhoz és Alfred Adlerhez fűződő fiatalkori kapcsolatairól, az öngyilkosság által fenyegetett fiatalok körében végzett munkájáról, a nácik eutanáziaprogramjával szemben kifejtett ellenállásáról, politikai üldöztetéséről, deportálásáról, majd hazatéréséről Bécsbe, ahol majd egész életét leélte. Frankl visszaemlékezéseit az elszenvedett veszteségek és szenvedések ellenére mélységes emberszeretet hatja át. Visszaemlékezését a családi archívumból származó képek egészítik ki.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.