Viktor E. Frankl - Mégis ​mondj igent az életre!


Az Orgonalányok után gondoltam itt az ideje sorra kerítenem ezt a könyvet, amit már egy ideje kivettem a könyvtárból.
Viktor Emil Frankl osztrák neurológus és pszichiáter, aki "négy koncentrációs tábort járt meg 1942-45 között". Könyvére, ami igazából két esszéjéből áll, tavaly figyeltem fel Edith Eva Eger A döntés c. könyve kapcsán. Ahogy Edith, úgy Viktor Frankl is holokauszttúlélő, mindketten olyan belső erővel rendelkeztek, amit át akartak adni a szélesebb közönségnek is könyv formájában is.

Viktor Frankl a könyv első felében saját tábori élményein keresztül mutatja be, hogy milyen testi- és lelki hatásai voltak ennek a kegyetlen időszaknak. A koncentrációs tábor hétköznapjai elevenednek meg a szemünk előtt, láthatjuk az események lelki hatásait. A szelekciók, az apátia veszélye, a gúny miatti felháborodás, a személyiség lebomlása áll szemben a humorral, az apró szépségek és jó szándékú cselekedetek hatásával. 
Láthatjuk, hogy mi tartotta életben, mi vitte tovább a túlélőket - Franklt. Volt, amikor egy váratlan szívesség, vagy véletlen, de a lelki tartás, a küzdés a jövőért mindenképpen fontos eleme volt.
"Egyfajta trükk ez: a humor kikényszerítése, annak kísérlete, hogy a szenvedést valahogy könnyedebben fogjuk fel; egyfajta életművészet ez: az arra való törekvés, hogy a dolgokat valahogyan a humor látószögéből szemléljük."
A könyv második részében a logoterápia alapjait ismerhetjük meg, ami Frankl nevéhez fűződik. Több konkrét esetet is bemutat, de ez mindenképpen csak ízelítő ennek a terápiának a lényegéből.
"Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a logoterápia olyanféle pszichoterápia, amely az élet értelmére fektet hangsúlyt. (…) a logoterápia során a páciensnek szembe kell néznie az élete értelmével, és állandóan ebbe az irányba terelődik. Ha pedig tisztába kerül azzal számára mi is az élet értelme, akkor javulni fognak azon képességei, amelyek által leküzdheti a neurózist."
Mai szemmel olvasva talán már egyértelműnek is tűnhetnek a megállapításai, de ez érthető is. Az utóbbi évek-évtizedek erőteljesen az önmegismerésre, az önmagunk beteljesítésére helyezték a hangsúlyt. Minden bizonnyal ennek alapja Frankl irányzata volt. A 20. századi kiüresedett, megcsömörlött életeken ezzel a terápiával segített, aminek hatására a következő generációk már más problémákkal küzdenek-küzdöttek meg. 

És hogy mit tudunk ma magunkkal vinni ebből a kötetből? Mindenképpen az önismeret, a saját célok és vágyak megismerését. A hála érzését, talán még a túlzott irányítás elengedését is. Az élet értelmének, a szenvedés értelmének átkeretezését. 

Érdemes elolvasni egyrészt a koncentrációs táborban töltött memoár része, másrészt az önismereti részletek miatt.

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: ...trotzdem Ja zum Leben sage
Fordító: Kalocsai Varga Éva, Dippold Ádám
Oldalszám: 244
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Világszerte ​olvasók egész generációi számára nyújtott megrázó élményt Viktor Frankl pszichiáter klasszikus memoárja, amelyben a náci haláltáborokban zajló mindennapi életről számol be.Frankl négy koncentrációs tábort járt meg 1942-45 között, ezek egyike Auschwitz volt. Meg kellett tapasztalnia szülei, fivére és várandós felesége halálát, és később ezekből a tragikus élményekből, saját és mások végletes gyötrődéséből kiindulva hozta létre terápiás módszerét. A szenvedést nem kerülhetjük el, állítja Frankl professzor, azt azonban eldönthetjük, hogy milyen módon viszonyulunk hozzá, és találunk-e benne értelmet.Értelmet találni az életben, bármilyen is az; kitűzni bizonyos célokat, és azok felé haladni – Frankl logoterápiájának ez a törekvés az alapköve. Sok tekintetben a pszichoanalízisre épít ez az elmélet, de annál általánosabb érvényű, és pozitív üzenete révén mindenkit szíven talál. Az ember egyedi, senki mással össze nem téveszthető lény, hangsúlyozza dr. Frankl, éppen ezért mindenkire rá van bízva, hogyan éli meg, hogyan értelmezi saját személyes tapasztalatait. Hozzuk ki a legtöbbet a lehetőségeinkből, forduljunk bizakodással a jövő felé, és legyünk elfogadóak – a logoterápia módszere ebben segít.Viktor E. Frankl 1997-ben, kilencvenkét évesen hunyt el. Könyvét azóta több mint harminc nyelvre fordították le, gondolatai olvasók tízmillióihoz jutottak el. Visszaemlékezését az amerikai kongresszusi könyvtár már évtizedekkel ezelőtt beválogatta a tíz legnagyobb hatású könyv közé."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.