L. M. Montgomery - Anne ​férjhez megy

Ahogy tegnap írtam az Anne sorozat negyedik részéről szóló bejegyzésemben, szerettem volna folytatni is a sorozatot. Az ötödik rész már olyan témával és helyszínnel kecsegtetett, amire igazán vágytam a harmadik óta.

Anne visszatér a Zöldmanzárdos házba, ahol ő lesz az első menyasszony és végre megtörténik élete egy fontos eseménye, az esküvő. Marilla és Mrs. Lynde, az ikrek, Anne és barátnői szorgosan készülődnek a nagy napra. Ráadásul Gilbert sem tétlenkedett, munkát szerzett magának Glen St. Mary nevű faluban, ahol nagybátyja praxisát veszi át, sőt úgy néz ki megtalálta kettejük álomházát is. A regény nagy része már itt játszódik, Anne és Gilbert berendezkedik a félreeső de bájos kis házban, felfedezik a festői környéket (világítótorony is van!), megismerkednek azzal a néhány közvetlen szomszédjukkal akik ezt a részt lakják.
"– Persze a házasságban is adódnak derűsebb és borúsabb napok. Butaság lenne azt hinned, hogy majd simán megy minden. De afelől kezeskedhetem Anne, hogy ha az igazihoz mégy hozzá, boldog életed lesz."
Hétköznapi teendők, pletykák, barátságok színesítik napjaikat. Anne természetesen nemsokára anyai örömök elé is néz*. Érdekes és értékes barátságot kötnek egy leszerelt kapitánnyal, aki a világítótorony őre. Miss Cornelia, egy idősebb hölgy is jó viszonyba kerül velük, aki sokat segít nekik beleszokni új életükbe. 

*Spoiler: miéééééért kellett így alakítani az első gyermekük sorsát? Jó, hogy utána Leslie közelebb érezhesse magát Anne-hez, de néha meglepődöm L. M. Montgomery kegyetlen húzásain. Spoiler vége.

pexels
Nagyon tetszett Négy-Szél, a világítótorony és természetesen Anne és Gilbert álomotthona. A tengerparti környezetben, a szép kertben szívesen barangolnék én is. 
Kedvenc szereplőim ismét elérték életük újabb, fontos állomásait. Érdekes embereket ismertek meg, még egy kis románc és nagy fordulat is megjelent a lapokon. Voltak beszólások, főleg Jim kapitány részéről, amiken jókat mosolyogtam. Anne persze higgadtabb, érettebb, bár ha egyedül van akkor mer ismét bolondozni, mint régen.
"Azt hiszem, életemben nem voltam még magányos. Még az egyedüllétem is kellemes társaságban telik, hiszen ott vannak az álmaim, képzeletem szárnyalása és játékai. Időnként még vágyom is egy kis magányra, hogy átgondolhassam, ami történt, ízlelgethessem a dolgokat. De a barátságot is szeretem, a társaságban töltött kedves, vidám perceket."
Ami miatt megszerettem ezt a sorozatot, a folyamatosan jóra való törekvése, a hit hogyha megteszel mindent valamiért, akkor az sikerülni fog - ebben a részben is jelen volt. Anne és Leslie barátságának alakulás volt a kedvencem, Leslie érzelmeiben szerintem minden olvasó magára ismerhet. 

Mégis valami ismét hiányzott ebből a részből, vagy csak nehezemre esik elengedni az első kötetekből megismert élethelyzeteket, hangulatot. A pletykák és a fura írói megoldások nem tetszettek, ismét volt néhány rész amit untam, ezért:

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1996
Eredeti cím: Anne's House of Dreams
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Sorozat: Anne 5.
Oldalszám: 296
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Íme ​a népszerű Anne-sorozat ötödik kötete.Anne Shirley, aki egykor árvaként érkezett az Edward-szigeti kis faluba, Avonlea-be, immár csinos, ifjú hölgyként, annyi kaland és félreértés után kezét nyújtja Gilbert Blythe-nak. A Zöldmanzárdos-ház első menyasszonya hamarosan a Négy-Szél-öböl menti Glenbe költözik, ahol Gilbert megkezdi orvosi gyakorlatát. Anne-t itt lánykorában megálmodott álomháza várja, és, ahogy ez vele lenni szokott, számtalan jó barát, a férfigyűlölő Miss Cornelia, a kedves, öreg Jim kapitány, a világítótorony őre és a gyönyörű, titokzatos, szomorú Leslie, aki tizenhárom éve ápolja félkegyelmű férjét, Dicket. Dick már évekkel korábban, még egészségesen eltűnt, és Jim kapitány találta meg egy távoli kikötő kórházában. Feltűnik aztán Owen Ford, aki írói álmokat dédelget, és beleszeret Leslie-be. Közben az álomházban örömre bánat, bánatra öröm következik:Anne anya lesz, de rögtön gyászba is borul. Ám végül jóra fordulnak a dolgok, és mire mindenki megtalálja a boldogságát, Anne-éknek is költözniük kell. Nagyobb, kényelmesebb, új otthonba, hiszen ez az élet rendje.

2 megjegyzés:

  1. Rajongok Anne-ért, nagyon szeretem a történeteket könyves- és filmes sorozatként egyaránt. Ritka kivétel, hogy a megfilmesítésbis szenzációsan sikerült. Lehet újra kellene olvasnom, nagyon kellemes kedvcsináló bejegyzés.,😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még csak a legutóbbi, Netflixes sorozatot láttam. Melyik feldolgozást ajánlod? :)
      Köszi :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.