Martha Hall Kelly - Orgonalányok

Erre a könyvre még tavaly figyeltem fel a Blogturnés bejegyzések között (Lobonál, Szofisztikálmacskánál), karácsonyra pedig Zita lepett meg vele teljesen váratlanul. Direkt májusra hagytam az olvasását, mert az orgona számomra ehhez a hónaphoz tartozik :) 
A hét elején kezdtem bele és a mai szabadnapomat szinte teljes egészében az olvasásával töltöttem, nagyon megfogott a három nézőpont, a történelmi háttér és a karaktere!

A csodaszép borító komor történelmi eseményekről számol be, egészen pontosan a II. világháború főbb eseményeiről, Lengyelország megszállásáról és a ravensbrücki 'átnevelőtáborról'. 

Caroline
Három teljesen különböző lány - nő szemszögéből követhetjük az eseményeket 1939-1959-ig. Caroline Ferriday egy jó családból származó, gazdag New York-i nő, aki a színészi pályát hagyta el évekkel a történet kezdete előtt. Jelenleg pedig a francia konzulátuson önkénteskedik, a rászoruló franciákat segíti, jótékonykodik. Egy estélyen találkozik Paul Rodierre-el, a híres francia színésszel, akivel egyre közelebbi kapcsolatba kerül. Ám amikor Franciaországot lerohanják a németek, Paul pedig otthon hagyott felesége megmentésére siet...

Herta Oberheuser ambiciózus német lány, aki orvosi egyetemen tanul, minden vágya hogy elismerjék igazi orvosként. Lehetőséget kap a ravensbrücki átnevelőtáborban elhelyezkedni, nem sokáig hezitál. A családjának szüksége van a pénzre, neki pedig a karrier válik fontossá. Amikor már az első jelek sem rendítik el, amiket a táborban tapasztal, akkor már sejtjük, hogy milyen kegyetlen út vár rá.

A könyv végén szereplő szerzői megjegyzésből kiderül, a fenti két személy valóságos, néhány történetbeli módosítást eszközölt csak az írónő az ő életútjukat tekintve.

Kaisa egy lengyel lány, akinek a német megszállás alatt változik meg az élete. Csatlakozik a helyi ellenállókhoz, de hamar kiszúrják. Nővérével, édesanyjával és egy barátnőjével együtt a ravensbrücki táborban kötnek ki.

Hármuk élete egy-egy ponton összefonódik egymással, évről-évre ismerhetjük meg hogyan alakul az sorsuk, nagyon is különböző élethelyzetekben. Kaisa és Herta szemszögén keresztül a koncentrációs táborok egy új vetületét ismerhettem meg, ahol nem kimondottan a zsidó áldozatok, hanem a politikai foglyok, 'bűnözők' és egyéb veszélyes elemek 'átnevelése' történt. A nőkön alkalmazott kísérletekről pont idén olvastam először Eddy de Wind Auschwitz, végállomás c. memoárjában, ill. a kezembe került a könyvtárban Viola Stern Fischer · Veronika H. Tóth - A ​Mengele-lány memoárja, ami szintén az ehhez hasonló kísérletekről számol be.
"– Csak neked rosszabb, ha ragaszkodsz a gyűlölethez."
A regény remekül van felépítve, a legtöbb fejezet egyfajta függővéggel zárul, ami miatt nem lehet letenni. Ami különösen tetszett, hogy a drámai, tragikus események utóhatásával is foglalkozik. Bemutatja, hogy a háború végével Franciaországban mennyi gyerek maradt árván, volt akit elveszítettek szem elől a szüleik, de voltak olyan kapcsolatokból származó gyerekek akiket direkt nem akartak vállalni. A koncentrációs táborokat túlélők komoly fizikai- és lelki traumákkal éltek tovább, és ahogy Lengyelország példáján láthatjuk az amerikai felszabadítás, a megmenekülés nem jelentette egyből azt hogy jobb helyzetbe került az ország és a lakosai.
A táborokban végzett kísérletek túlélőivel nem foglalkoztak annyit, Caroline karolta fel ezeknek a nőknek a sorsát jó néhány évvel a háború befejeződése után.

Nagyon szeretem a valós történelmi eseményeket feldolgozó könyveket, bár nem olvasok olyan sokat, de mindig tanulok mindegyikből. Ez a regény egy új nézőpontot adott a II. világháború egy szeletéhez, érződik rajta a kutatómunka. Erről a már említett szerzői jegyzet is beszámol, ennek külön örültem, mert mindig szeretek így bepillantani a könyv készítésének folyamatában.
Az egész könyvben egyedül Caroline és Paul kapcsolatát éreztem gyengének, vagy épp feleslegesnek. Caroline nem a legjobb oldalát mutatta meg szerintem a franciaországi időszakban, a hisztis lány attitűdje nem illett ahhoz amennyire jótékony, elszánt lélek volt/lehetett.

Ettől függetlenül megfogott ez a könyv, látszik abból is hogy a mai nap alig tettem le - muszáj volt a végére érnem. 600 oldal, de ne ijesszen meg senkit, mert az első néhány után repülnek az oldalak!

Ha szeretnétek a II. világháborúról, a táborok egy másik változatáról olvasni viszonylag könnyed formában, akkor ajánlom ezt a regényt.

"– (…) Apa imádta, hogy az orgona csak kemény tél után virágzik.Caroline felém nyúlt, és finoman kisimította a hajamat a szememből. Vajon hányszor csinálta ezt az anyám?– Csodálatos, hogy a sok szépség ennyi nehézség után lát napvilágot, nem gondolod?"
Rövid dokufilm Carolineról és a ravensbrücki nyulakról.

További infó: ez volt amúgy Martha Hall Kelly első regénye, és már megjelent a könyv egyfajta előzménye Lost roses címmel, ami Caroline édesanyjának az életét és az I. világháborút dolgozza fel!

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Lilac girls
Fordította: Felföldi Edit
Oldalszám: 624
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.