P. Djèlí Clark - A 015-ös villamos kísértete

Az új megjelenések között böngészve megfogott ez a cím és borító, nem olvastam még korábban a szerzőtől, de érdekesnek tűnt ez a kisregény. A radarom nem tévedt: egy szórakoztató steampunk történet lapult a szép borító mögött!

1912-ben járunk, Kairóban egy teljesen más világban, mint amit megszokhattunk. Dzsinnek járnak az emberek között, különféle találmányoknak és a természetfeletti erőknek köszönhetően Egyiptom jelentős országgá vált. A közlekedést a levegőben közlekedő villamosok teszik többek közt könnyebbé, több ember bádogeunuchot tart szolgaként.

A történetbe akkor csöppenünk bele, amikor az Alkímia, Bűbáj és Természetfeletti Valóság Minisztériumának két ügynökét, Hamed Nasrt és Onsi Youssefet kirendelik a Ramszesz Állomás karbantartási osztályára. Az állomás embereinek ki kellett állítani a forgalomból az egyik villamost miután egy rajta rejtőző lény megtámadott egy nőt. 
"– Jó reggelt, ismeretlen lény! – mondta hangosan, tagoltan, és felemelte az igazolványát. – Onsi ügynök vagyok, ez pedig itt Hamed ügynök az Alkímia, Bűbáj és Természetfeletti Valóság Minisztériumának képviseletében. Tájékoztatom, hogy számos hatályos, a paranormális személyekre és érző lényekre vonatkozó szabályt megszeg, kezdve a Büntető törvénykönyv…."
Hamed a tapasztalt ügynök sejti, hogy ez az ügy sok pénzbe fog kerülni - fel kell bérelniük majd egy dzsinnt, hogy űzze ki támadót a villamosról. Újonc társa segítségével kezdik el az ügyintézést, ám nem lesz olyan könnyű dolguk, mint ahogy gondolták. A cseles főgondnok egy jogszabály kiskapuját kihasználva nem hajlandó fizetni, ezért a drága szolgáltatásokat kínáló dzsinnek helyett alternatív megoldást kell találniuk. 
A nyomozást követve egyre többet megtudunk erről a világról, a természetfeletti lények befolyásáról, ill. a szüfrazsett mozgalomról, ami szintén éppen a kisregény eseményeinek idején mozgolódik.  Nagyon megtetszett ez a világ amit felvillantott az író, a nyomozás és a modernizálódó 1910-es évek Kairója! Szívesen olvasnék hosszabban is ebben a steampunk egyiptomi - arab környezetről, nagyon remélem hogy az író kibővíti regénnyé, mert engem ezzel a 140 oldallal megvett! :D

Ajánlom ezt a kisregényt, ha szeretnétek egy egzotikus steampunk környezetben játszódó, könnyed történetet olvasni!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,

5/5

Kiadó: Főnix Astra
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The Haunting of Tram Car 015
Fordította: Hornyák Tímea
Oldalszám: 144
Ár: 2280Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1912-t ​írunk. Kairó a világ egyik legfejlettebb városa, felhőkarcolói között függőpályás villamosok suhannak, Alexandria, Luxor és más, távolabbi helyek mágikus léghajókon érhetőek el, az életet bádogrobot szolgák teszik kényelmesebbé. A varázslat a dzsinneken keresztül beragyogja a mindennapi életet, de vajon a társadalmi változások képesek-e követni a robbanásszerű technikai és kulturális fejlődést?Ebbe a káprázatos világba csöppenünk bele, amikor az Alkímia, Bűbáj és Természetfeletti Valóság Minisztériumának két ügynökét, Hamed Nasrt és zöldfülű társát, Onsi Youssefet egy kísértethez riasztják. Az ügy hétköznapi megszállásnak tűnik, ám kiderül, hogy a tett helyszíne egy elvarázsolt villamos, és a kísértetnek esze ágában sincs azt elhagyni. Ahogy a két ügynök nyomozni kezd, útjukat szüfrazsettek, titkos társaságok és gondolkodó robotok keresztezik, miközben beszippantja őket a bürokratikus Kairón kívül létező rejtélyes világ. Kénytelenek versenyt futni az idővel, hogy megmentsék a várost egy ismeretlen erő okozta a katasztrófától.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.