Saul Austerlitz - A Jóbarátok-generáció

Viszonylag új rajongója vagyok a sorozatnak, ami 1994-ben indult és hódította meg a világot, vált a popkultúra fontos részévé. Gyerekként-kiskamaszként számomra túl sok volt rejtett poén a szereplők szerelmi életére vonatkozóan, az elmúlt évek alatt csak egy-egy epizódot láttam belőle, sosem követtem aktívan. 2018-ban, amikor közeledett a 25. éves jubileum és ismét egyre több helyen került elő, nekiültem és néhány hónapon keresztül végignéztem mind a 10 évadát. Egy vicces, barátságos kuckót jelentett már számomra is ez a sorozat, ahogy a rengeteg rajongónak az elmúlt évtizedekben.

Saul Austerlitz könyvétől azt reméltem, hogy beavat a sorozat készítésének érdekességeibe, megmutatja mitől is olyan népszerű, hogyan készültek az egyes részek, poénok. Jelentem az elvárásaimat maximálisan teljesítette, sőt! A sorozat ötletének kipattanásától mutatja be ez a könyv a Jóbarátok történetét a máig tartó hatásaival. 

Martha Kauffmann és David Crane tévés írók ötletéből, az aktuális korszellemre reagálva született meg a sorozat ötlete, ami kezdetben Insomnia Café címen futott. Hat barátot képzeltek el New Yorkban - a karaktereiken keresztül humoros módon mutatták volna be az aktuális társadalmat, az akkori fiatalokat. Ezzel az ötlettel neveztek be az 1994-es év pilot időszakra az NBC csatornánál. Az írók olyan sorozatot szerettek volna készíteni, ami leülteti a tévék elé nem csak a fiatal generációt, hanem az idősebbeket is. Előbbieket azért, mert saját magukra ismerhetnek a főszereplők kalandjaiban, utóbbiakat pedig a nosztalgiafaktor miatt.
Az ötlet bevált, a szereplőválogatás volt a következő nagy feladat. A készítőknek már voltak elképzeléseik a karaktereket megformáló színészekről, ezekről is részletesen olvashatunk. Izgalmas volt bepillantani ebbe a részletbe is, hogy a készítők személyes tapasztalatikat, hogyan ötvözik a megfelelő színészek élményeivel, jellegzetességeivel.
forrás
A könyv olyan mélységekben mutatja be a sorozat készítését, mint hogy hogyan készült a főcímzene, mikorra tették be a vetítést, milyen ügyvitel állt egy-egy tévésorozat mögött (pilot megírása, a forgatás leszervezése, a csatorna véleménye, eladás, stb).
A következő fejezetekben az évadok főbb eseményeit követhetjük, a karakterek árnyalásával, az átívelő cselekményszálakkal. Láthatjuk hogyan alakították a színészek a karaktereiket, az írócsapat milyen nehézségeket küzdött le. Külön tetszett, hogy a producerek, színészek mellett az íróstáb, az öltöztetők - kellékesekről is szót ejtett a könyv, illetve kicsit a jogi - tévés háttérről is beszélt. Ezen túl a sorozatot övező rajongás alakulását is bemutatja a könyv, a reklám-botrányokat, ill. a színészek bérkérdéseiről szóló ügyeket. 

Saul Austerlitz reális képet ad a sorozatról, a készítéséről, a hatásairól, de a hiábairól is ugyanúgy beszél: a karakterek diverzitásának hiányáról, vagy épp Rachel és Ross történetének ellentmondásairól, vagy a homoszexualitás nem megfelelő megjelenítéséről. Ez a sorozat még a politikailag korrekt történetírás előtt született, ahol már ugyan érezték hogy egyes momentumok lehetnének jobbak, de nem törekedtek arra hogy bármelyiken javítsanak. Ettől függetlenül néhány jelenet (Carol esküvője) nagy hatással bírt például a homoszexuális nézőkre, mert alternatívát mutatott, a készítők mertek bátrak lenni.
forrás
A tíz évad minden fontos momentumát megemlíti az író, egészen a búcsúig - ami eleinte úgy tűnt a 9. évad lesz, végül jutalomjátékként a 10. szezonnal zárult a Jóbarátok. A színészek is felnőttek ez alatt a tíz év alatt, házasságot kötöttek, gyereket szültek, valaki megjárta az elvonót, más pedig a mozfilm karrierjét építgette. Bemutatja a főbb színészek és a sorozat íróinak karrierjének következő - sikeres és kevésbé sikeres fejezeteit is.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Ami nagyon tetszett és ezt a David Wild-féle Jóbarátok könyv is kitér, hogy a főszereplő színészek között a kezdettől megvolt a kémia - nem csak jól működtek együtt a színpadon, a műsorban, hanem a színfalak mögött is. Intelligens, humoros banda kovácsolódott össze, akik megfogadták hogy tanulnak egymástól és kiállnak egymásért (bérkérdésekben pl, de akár Matthew Perry függőségének idején is).
"Elterjedt az a teljesen téves véleméy, hogy a milleniumi generáció kizárólag saját magával foglalkozik, és képtelen megállni a lábán, vagy felelősséget vállalni – ezt pedig épp az a generáció terjesztette, amelyik főszerepet vállalt abban, hogy beköszöntsön a krízis. Míg a baby boomer generáció számára világos volt, hogy a sikerhez vezető út ki van kövezve számunkra, addig az ezredfordulós nemzedék nagyon is tisztában volt azzal, hogy csak magára számíthat és a jövő nem feltétlenül lesz rózsás.
Ebben a fényben a Jóbarátok kevésbé a jövő ígérete, mint inkább egy kellemes álomkép, amelyben menedékre lelhet az ember. (…) A Jóbarátok új közönségre talált, amely el akart menekülni az aggasztó hírek és fenyegető Twitter-bejegyzések elől."
Összességében egy átfogó képet ad az amerikai televíziós szakma egy szeletéről, ennek a világszerte népszerű sorozatnak a készítéséről. Számomra sok információt tartalmazott a könyv, és azt sem bántam, hogy több cselekményismertőt is van benne - teljes képet ad a készítés minden aspektusáról. Ajánlom minden rajongónak vagy annak, aki el szeretne mélyedni az amerikai popkultúra egy szeletében, a televíziós műsorok készítésének rejtelmeiben. 

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Generation Friends
Fordító: Magyari Andrea
Oldalszám: 430
Ár: 4490 Ft (Vedd meg közvetlenül a kiadótól)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?
Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.
De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!
Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameoiról vagy a millió dolláros szerződésekről.
A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja."

4 megjegyzés:

  1. Erre a könyvre én is nagyon kíváncsi vagyok, egy dolog riaszt csak el vele kapcsolatban, hogy nem tudom, hogy nekem mint sok-sok éves Friends rajongonak, aki kb mindent elolvasott, megnêzett, meghallgatott a sorozattal kapcsolatban, ami a neten fellelhető és végtelenszer újranéztem, mennyi újdonságot tud adni. Vagy képes-e adni új nézőpontot a sorozathoz
    Ha egyszer ismét könyvesboltba megyek, belelapozok mindenképp.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon várom én is ezt a könyvet. Lehet, hogy a havi "kiadótól rendelést" előbbre is hozom mindjárt :D

    VálaszTörlés
  3. Heloise - a könyv jó része tévés-szakmai szempontból íródott, sok kulisszatitokkal - másik fele viszont már lehet, hogy ismert számodra (a cselekmény, a bakik, vagy épp a színészek magánélete).
    Új nézőpontot szerintem adhat, mert az egész rendszerben mutatja be a sorozat helyét, erősségeit és a hibáit-hiányosságait is.

    Avilda - :D Én most a Stacey Halls - Familiárisok könyvet várom a kiadótól, bár ez csak jún. végén fog megjelenni, ezt láttad már? Szerintem neked is tetszene.

    VálaszTörlés
  4. Címe tetszett, de a fülszövege nem :D nem érzem nekem valónak.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.